Doğal beslenme önerileriyle ön planda olan Kardiyolog Prof. Canan Karatay, CNN Türk canlı yayınında Kastamonu’da yetişen siyez buğdayının altın olduğunu ve Tarım Bakanlığı tarafından sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Modern buğdayın 40 kromozomlu olduğunu ve bu yüzden önemli hastalıklara yol açan tehlikeli oranda gluten yüklü bulunduğuna dikkat çeken Karatay, 10 bin yıllık geleneksel siyez buğdayında ise 14 kromozom ve yüzde 10 gluten bulunduğunu kaydetti.
Kastamonu’nun en değerli tarım varlıklarından siyez buğdayı, ünlü Profesör Canan Karatay tarafından insan sağlığı için kurtarıcı besin olarak Türkiye’ye önerildi, devletin bu ürüne sahip çıkması istendi.
CNN Türk’te Mirgün Cabas’ın sunduğu “Her Şey” programına konuk olan Karatay, ekmek üretiminde kullanılan modern buğdayın insan sağlığı açısından taşıdığı tehlikeye işaret ederken, bunun alternatifi olarak Kastamonu’da yetişen siyez buğdayını gösterdi.
Modern buğdayda 40 kromozom bulunduğunu ve bunun da yüzde 60-80 oranında gluten demek olduğunu belirten Karatay, “İnsan vücudu bunu kullanamıyor” dedi ve gluten hassasiyetinin sebep olduğunu söylediği öğnemli hastalıkları sıraladı.
Buna karşın geleneksel buğdayda 14 kromozom bulunduğunu ve gluten oranının da ortalama yüzde 10 olduğunu kaydeden Karatay, şöyle dedi: “Kastamonu’da siyez, karakılçık buğdayı var. Amerika Birleşik Devletleri’nde en sağlıklı buğday türü olarak kitaplara girmiş durumda. Yalnız Türkiye’nin adı geçmiyor. Tarım bakanlığı’ndan rica ediyorum. Bu bir altındır. Kromozomu değişmemiş buğdayı teşvik etsinler. Kastamonu’nun siyezi, karakılçık buğdayı 10 bin yıldır elimizde var. Bakanlığın bunu desteklemesini ve köylümüze, çiftçimize yardım etmesini istiyorum. Kötü bir şey mi söylüyorum?”