MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, “Biz, 16 Nisan günü ‘evet’ dediğimizde başkanlık sistemi diye bir sistem gelmiyor. Yanlış anlattılar. ‘Evet’ dediğimizde başkanlık sistemi gelmiyor ama hükümet sistemi değişiyor. Bize özgü bir sistem. Bunu ‘evet’ tarafındaki anlatanlar da anlatamadı.” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, partisinin Kastamonu İl Başkanlığınca Şerife Bacı Öğretmenevi’nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarların katılımıyla düzenlenen “16 Nisan Anayasa Referandumu ve Siyasi Gelişmeler” toplantısında, Türkiye’nin 3 terör örgütüyle yoğun mücadele içinde olduğunu söyledi.
FETÖ’nün şeytani bir yöntemle ülkenin içine sızdığını belirten Karakaya, “Hele bir tanesi öyle şeytanca girdi ki içimize. 15 Temmuz gecesi feleğimizi şaşırdık. Milletin feraseti, bu memleketin aldığı dualar bizi büyük bir felaketten kurtardı. Eğer 15 Temmuz gecesi istedikleri gerçekleşmiş olsaydı bugün ne anayasa konuşacaktık ne değişiklikten bahsedecektik.” diye konuştu.
Halk oylamasında başkanlık sisteminin oylanmayacağına dikkati çeken Karakaya, şöyle devam etti:
“Dün başkanlık sistemi bu ülkeyi böler diyordunuz. Bugün ne oldu da başkanlık sistemini destekliyorsunuz?’ diyorlar. Biz, 16 Nisan günü ‘evet’ dediğimizde başkanlık sistemi diye bir sistem gelmiyor. Yanlış anlattılar. ‘Evet’ dediğimizde başkanlık sistemi gelmiyor ama hükümet sistemi değişiyor. Bize özgü bir sistem. Bunu ‘evet’ tarafındaki anlatanlar da anlatamadı. Bu bir başkanlık sistemi değil. MHP, altında federasyon, en azından özerklik üstü başkanlık sosuyla soslanmış Türk anayasasını Türk ve Türklükle ilgili anlamdan arındıracak, FETÖ ile PKK ile İmralı ve Kandil ile hazırlanan anayasa taslağına karşıydı. Türk milletinin önemli bir kısmı da karşı durdu. Akiller o yüzden Anadolu’ya yayıldı. MHP ‘Bu başkanlık bu ülkeyi böler’ diyordu. İşin içinde işler vardı. Bugün birçok konuda ortaya çıkıyor ki FETÖ de bu işin arka tarafında karartma faaliyetlerini yapmış.”
“Bizim meselemiz memleket meselesi”
CHP’nin çözüm sürecinin hiçbir zaman karşısında olmadığını anlatan Karakaya, MHP’nin ise 6 yıl bu sürecin karşısında durduğuna işaret etti.
MHP’de hiçbir şeyin değişmediğinin altını çizen Karakaya, çözüm sürecine yine karşı olduklarını, bugün terörle “müzakere” değil, “mücadele” yapıldığını anlattı.
Kendilerine “Dün Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi ile kavga ediyordunuz, bugün neden peşinden gidiyorsunuz?” denildiğini belirten Karakaya, şunları söyledi:
“Bizim meselemiz memleket meselesi, o dönem yapılanları uygun bulmuyorduk. Bugün de aynı şey yapılsın, yine uygun bulmuyoruz. Bugün terörle mücadele var. Şimdi üniter yapıyı garanti altına alan, anayasadaki Türk ve Türklükle ilgili hiçbir maddeye dokunmayan, sistemdeki mevcut arızayı düzeltmeye yönelik cumhurbaşkanlığı sistemine ‘evet’ diyor, destekliyoruz. CHP ‘Cumhurbaşkanına bundan sonra hesap sorulamayacak diyor’. Cumhurbaşkanına bugüne kadar hesap sorulabiliyor muydu? Sorulabiliyorduysa, sormadıysan namertsin. Niye sormadın? Kandırma beni.”
Toplantıda MHP MYK üyesi Kadir Şekerci, MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu ve MHP İl Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı da konuşma yaptı.
KUZEYKENT’TE VATANDAŞLARA SESLENDİ
Karakaya, partisinin Kastamonu İl Başkanlığınca Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen halka açık toplantıda yaptığı konuşmada ise, 16 Nisan’daki halk oylamasının çok önemli olduğunu söyledi ve “Genel Başkanımız özellikle terörle meşru müdafaa konusunda rahatsızlıklar dolayısıyla hem içeride hem dışarıda üzerimize gelineceğini görmüştü. Bu yönetim boşluğunu ülkenin kaldırılmayacağını işaret etmiş ve hükümeti uyarmıştı.” dedi.
Konuşmasında Devlet Bahçeli’nin değişiklik konusunda çok önceden gerekli uyarıyı yaptığını vurgulayan Karakaya, “Genel Başkanımız hükümet etme sistemindeki boşluğun bir an önce giderilmesi gerektiğine işaret etti. Mevcut durumun millet ve devlet bekası sorununa katkı verdiğini, bu sorunun giderilmesi açısından da buna ihtiyaç olduğunu söyledi. Genel Başkanımız özellikle terörle meşru müdafaa konusunda rahatsızlıklar dolayısıyla hem içeride hem dışarıda üzerimize gelineceğini görmüştü. Bu yönetim boşluğunu ülkenin kaldırılmayacağını işaret etmiş ve hükümeti uyarmıştı.” diye konuştu.
Bahçeli’nin kendi hassasiyetlerine dikkat edildiği sürece değişikliğe “Evet” diyeceğini söylediğini ifade eden Karakaya, şu değerlendirmede bulundu:
“Genel Başkanımız ‘fiili durumla yasal durum arasındaki uyuşmazlığı giderecekseniz buyurun yapın ama görüyorum ki bunu yapacak gibi görünüyorsunuz. Öyleyse bu konuyla ilgili bir düzenleme yapın, bunu yaparken eğer bizim hassasiyetlerimize dikkat ederseniz, biz getirilen değişiklikler konusunda da bir uzlaşma sağlarsak böyle bir değişikliğe evet diyebiliriz.’ uyarısında bulundu. Genel Başkanımızın uyarısıyla süreç başladı. Aslında bazılarının dediği gibi ‘MHP neden evet dedi?’ değil. Bu sürecin başlangıcının ve devamını doğru anlamak istiyorsak öncelikle bu süreçte neden MHP ve Genel Başkanı böyle bir uyarıda bulundu sorusunu sormak daha anlamlı olacaktır.”
Toplantıya MHP MYK üyesi Kadir Şekerci, MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, MHP İl Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı ve partililer katıldı.