İklim krizinin “avantaj” sağlayacağı bilim dünyasınca iddia edilen Karadeniz Bölgesi illeri “uyum” sağlamak amacıyla harekete geçtiler, belediyeler öncülüğünde envai projeler başladı, bu sayede iklim değişiminin hem zararından korunacaklar hem de krizi fırsata dönüştürecekler…
Kastamonu “izliyor”.
(Aslına bakarsanız “izlemek” bile “iyimser” bir tespit…
Henüz “farkındasızlık” hakim.)
“Samsun” misal…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği işbirliğinde finanse edilen “İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi” projesinin ülkemizdeki “4” pilot ilinden biri oldu, toplantılar başladı.“Kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi temsilcilerinden oluşan paydaşlar tarafından iklim değişikliğinin etkileri, etkilenebilirlik ve risk analizleri, veri ihtiyacı ve temini, etkilenebilirliği yüksek sektör ve alanlar ile uyum kapasitesi ve uyum ihtiyaçları” ana gündem.Samsun Büyükşehir Belediyesi, ili “İklim Dostu Şehir” yapmak için harekete geçti,Belediye Başkanı Mustafa Demir “Yapılacak bu çalışmalarla Samsun’u Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve iklim değişikliği politikalarına entegre etmiş, sektörel hassasiyetleri belirlemiş, enerji verimliliğini yaygınlaştırmış, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmış, iklim değişikliği ile mücadeleye aktif katılım sağlayan, düşük karbon yoğunluğuna sahip bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“Trabzon” yahut…
Trabzon Büyükşehir Belediyesi “Trabzon İklim Değişikliği ile Mücadele Ediyor” projesini yürütüyor, “İklimle Mücadele” konulu konferans düzenlemiş misal, taa “2019” yılında. Projenin genel amacı “kamu bilincinin artırılmasına ve iklim hareketi ile ilgili gerekli ortak çabalarda paydaşların kapasitesini artırmasına katkı sağlamak”, özel hedef ise “Trabzon’da iklim değişikliğine neden olan tarım, ulaşım ve enerji sektörlerinde sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda kamu kurum ve kuruluşlarını teşvik etmek, kamuoyunu bilinçlendirmek ve Trabzon’da pilot projeler uygulayarak doğrudan sera gazı emisyonunun azaltılmasına katkıda bulunmak”.
“Rize” ya da…
Rize Belediyesi, “küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini asgari seviyeye indirebilmek” amacıyla hazırlanan İklim İçin Kentler Deklarasyonu’na imza atmıştı, il çapında da “İklim Değişikliği Eylem Planı” kapsamında harekete geçildi.
(Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun” illerini kapsayan 15 maddelik “İklim Değişikliği Eylem Planı” hazırladı…
“Batı Karadeniz” tarafına dair de plan gündemdedir şüphesiz.)
Her 3 il de aslında iklim değişimini “kriz” tarafından görüyorlar henüz, “fırsat” olarak da göreceklerdir kuşkusuz…
Gerçi attıkları adımlar krizi zaten fırsata çevirecektir.)
İnternet arama motorlarına “Kastamonu iklim” vesaire ibareler yazdım, ilimiz namına ortada ne bir “proje” ne de “niyet”…
Olunur da bu kadar “vurdumduymaz” olunmaz.
Ne “kriz” namına ürküyoruz…
Ne de “fırsat” namına umutluyuz.
Not: Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın açıklamasına kulak verelim…
“Bundan 80 sene sonra İstanbul’da yaşayanlar yaz turizm için Antalya, İzmir ve Bodrum’a gidemeyecek ve insanlar denize aralık ayından girmeye başlayacak. Biz yaz aylarında turizm yapmaya devam etmek istiyorsak yayla turizmine yönelmemiz gerekir. Artık tatil yapmaya aralık ayından Antalya’ya haziran ayında Erzurum’a gideceğiz. Çünkü Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Antalya’da yaşamak imkansız olacak. Şu an için bizler soğuktan kaçıyoruz, ancak ileride sıcaktan kaçacağız. Bundan sonra yazın kumsal turizm olmayacak. Şimdiden turizmcilere Karadeniz’e yatırım yapmasını öneriyorum.”
Kastamonu hangi bölgede?…
80 yıl göz açıp kapayana kadar gelir.
MUSTAFA AFACAN