Vizyonun, işbirliğinin, ısrarın, fikri takibin, sivil toplum faaliyetinin iller için ne kadar önemli olduğunu etrafımızdaki vilayetlere bakarak görebiliriz…
İlimizde de toplantılar yapılıyor yapılmasına, demeçler veriliyor verilmesine de; dostlar alışverişte görsün etkinliğinin bir adım ötesine geçmiyor çoğu zaman.
Başka vilayetler için çok kolay…
Kastamonu için çok zor.
Misal Karabük…
TBMM Eski Başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ve
Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar bir sabah kahvaltısında bir araya geldiler ve orta büyüklükte uçakların da inebileceği bir eğitim pistinin yapılmasını karara bağladılar.
Kastamonu için asır…
Karabük için kahvaltı.
Devlette devamlılığa bakın…
Mehmet Ali Şahin dedi ki: “Bu süreç Burhanettin Hoca rektör iken başlamıştı. O zamanda Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitimlerini yapacakları bir pist olarak düşünülüyordu. İlgili kurumlarla üniversitenin kendi imkânlarıyla bu pisti yapması için yazışmalar yapıldı. Ancak daha sonra rektör değişiminin ardından bazı tereddütler yaşandı. Şu anda ise memnuniyetle görüyorum ki, bir eğitim pisti de olsa, en azından orta büyüklükte uçakların da inebileceği bir eğitim pistinin yapılması çalışmalarını Şefiz Dizdar Ağabeyimiz tekrar ateşledi. Bana da süreç ile ilgili çok güzel bir dosya takdim etti. Gelmiş olduğumuz noktada rektörümüz Refik hoca da kaldığı yerden bu işi devam ettirmeyi arzu ediyor. Şefik ağabeyimiz de birçok sorumluluklar üstleniyor, inanıyorum ki ufak tefek sorunları da çözdükten sona çok kısa bir sürede burada Karabüklülerin de ileriki dönemde hava ulaşımında kullanabileceği bir eğitim pistini inşa etmeyi başarırız diye düşünüyorum. Tabi bunda asıl rol Şefik ağabeyimizde olacak.”
Sivil toplum örgütü sorumluluğuna bakalım şimdi…
Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı, işadamı Şefik Dizdar: “Eğitim pisti çalışmasını biz üstlendik. Rektörümüz şu anda protokol hazırlıyor. Orman Genel Müdürlüğü ve Hazineye ait araziler üniversiteye devredildikten sonra kendileri araziyi bize teslim edecekler, bizde hafriyatı ve pisti hazırlayıp kendilerine teslim edeceğiz. Burası bir uçuş eğitim pisti olacak. Bin 250 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde bir pist yapacağız. Tabi eğitim amaçlı bir pist ancak sivil şahıslarda istifade edecekler. İşletmeciliğini de Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı olarak biz üstleneceğiz. Burada hava taksi uygulamasını hayata geçirebiliriz. Mesela Karabükspor deplasmanlara bu pisti kullanarak gitme imkânı yakalayacak, teknolojik yatırımlar yapan ve zamanları kıymetli yatırımcıların buraya gelip gitmeleri kolaylaşacak. Bundan en çok KARDEMİR ve Karabükspor istifade edecek, Karabük halkı istifade edecek, ayrıca üniversitemizde öğretim görevlisi temininde büyük bir kolaylık elde edecek. Zaman kaybı olmayacak, çünkü kampus alanına yalnızca dört kilometre uzaklıkta bir pist ve 30-40 kişilik jet uçaklarının inebileceği bir pist.”
Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun kurulma kararı 24 Temmuz 2013 tarihinde çıkan Karabük Üniversitesi eğitim pistine niyet ederken, bizim Sivil Havacılık Yüksekokulumuzun internet sayfasına girelim şimdi…
“Yüksekokulumuz 11 Temmuz 1992 tarihli resmi gazetede yayınlanarak Gazi Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu olarak kurumuştur. 2006 yılında kurulan Kastamonu Üniversitesi bünyesinde 13.06.2011 tarihinde Müdür ve Yüksekokul Sekreteri ataması yapılarak faaliyete başlanmış olup bu tarihten itibaren yoğun bir çalışma ile yüksekokulumuzun ihtiyacı olan akademik kadrosu oluşturulmaya çalışılmaktadır.”
2018-2019 döneminde öğrenci almayı planlıyor yüksekokulumuz…
Kurulduktan çeyrek yüzyıl sonra.
•••
Not: Kastamonu’da Bilim Merkezi kurulmuyor diye üzülmeyelim…
Düzce’de kuruluyor.
Düzce Valisi Zülkif Dağlı, kurulması planlanan bilim merkezi ili ilgili, “Bölgeye hitap etmesi düşünülerek kurulması planlanan bilim merkezi için çalışmalarımız sürüyor. Elimizde iki alternatif arazi var. Bu yerlerden birini seçmek sureti ile süreci başlattık. TÜBİTAK ile sözleşmemizi imzalamıştık. Mimari projeler üzerinde de çalışılıyor” açıklamasında bulundu…
Bilim meraklısı gençlerimiz Konya’ya götürülmüştü geçtiğimiz yıl, Düzce Bilim Merkezi’nin hayata geçmesi ile yolumuz kısalacak.