Önceki gün şehrindeki bir temel atma töreninde halka hitap eden Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, görev başında bulunduğu son 10 yıllık dönemde Karabük Belediyesi’nin Kastamonu Belediyesi’nden 2 misli daha fazla iş yaptığını söyledi…
İddiayı ispat etmek Karabük Belediyesi’nin, çürütmek Kastamonu Belediyesi’nin görevi.
Siyasetçiler ortalık yerde gaza gelip hamaset yapılabilir elbette, delilli konuşmak lazım ancak, bir yandan da karşılaştırmalı iş dökümünün kamuoyuna sunulması lazım…
Aksi halde kolay, “At martini Debreli Hasan dağlar inlesin”, alkış kıyamet.
Konuşmanın ilgili paragrafı şöyle…
“Diğer belediyelerin 10 liraya yaptırdığı işi Karabük Belediyesi olarak biz 1 liraya yaptık. 10 yıldan bu tarafa en az 700-800 milyar liralık para karşılığı iş ürettik. Kendi ölçeğindeki şehirler arasında mal varlığı olarak en zengin belediyeyi ortaya çıkarttık. Karabük Belediyesi son 10 yılda Çankırı, Kastamonu, Bolu, Düzce ve Zonguldak’tan 2 misli daha fazla iş yapmadıysa ben burada belediye başkanlığı yapmam.”
Karabük’e komşu diğer iller bu son derece iddialı ifade karşısında ne tepki verirler bilmem ama Kastamonu kamuoyunun söz konusu mevzu üzerine ciddiyetle eğilmesi lazım…
Daha dün şehir olmuş bir yerleşimin belediyesi, kadim şehrimizin belediyesinden geçtiğimiz 10 yıllık sürede 2 misli iş yapmışsa, üzerinde düşünmek gerek.
Karabük Belediye Başkanı’nın iddiası doğruysa…
Kastamonu namına “eyvahlar olsun”.
Hamasetse…
Cevabı verilmeli.
(Gerçi sözlerinin yanlışlığının ispatı halinde Başkan Vergili koltuğunu kaybedecek…
Kıyamam hemşerimize.)
Ayrıca…
1 liralık işi Kastamonu Belediyesi 10 liraya mı yaptırdı, 10 yıllık dönemde kaç milyar liralık iş üretti, kendi ölçeğimizdeki şehirler arasında mal varlığı ne?
(Kastamonu Belediyesi’nin elindeki mevcut arsa, bina, cümle taşınır yahut taşınmaz mal varlığının miktarı nedir?..
Her yurttaşın adı gibi bilmesi gereken bir bilgi olsa gerek bu.)
Ne mesleki eğitimmiş ama!
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), “2019 Yılı Teknik Destek Programı” kapsamında başvurusu kabul edilen projeleri açıkladı…
Teknik destek programı kapsamında azami 90 bin TL’lik teknik destekten yararlanması uygun görülen 4 projeden biri de Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Mesleki Eğitimde Kapasitenin Geliştirilmesi” projesi.
“Akademik” liseler ve “Mesleki” liseler…
Akademik liseleri ve devamında hukuk, tıp, eğitim bilimleri vesaire dallarda eğitimlerini tamamlayanlar yurtiçinde bahtları ve birikimleri ölçüsünde iş alanı buluyorlar ve ekmek parasını çıkarıyorlar. Misal, ülkemizde en şaşalı avukatını New York’a götür, diplomasının denkliği yoksa eğer kasiyerliğe talim ne var ki.
Meslek lisesinden ve hadi bir de üstüne aynı dalda üniversite eğitiminden geçmiş tornacıyı misal değil New York’a Mars’a bırak iyi kötü karnını doyurur…
Diploma denkliği aranmayacak “meslek” sahibi çünkü.
“Terzi”…
Sadece kendi söküğünü dikemez ama dünyanın neresinde olursa olsun envai söküğün hakkından gelir.
Meslek sahibi olmanın değeri toplumuzdan silindi silineli mesleki eğitim tüm kıymetini kaybetti ülkemizde…
Toplumsal algıyı göz önünde bulundurmadan bir değil isterse bin proje yap, geri gelmez mesleki eğitimin yitirdiği değer kaybı.
Sorun toplumsal bilinçte…
Üretimin kıymeti yoksa mesleki eğitimin hiç kıymeti yok.
Merak ediyorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projesini…
Şapkadan tavşan mı çıkacak?
MUSTAFA AFACAN