- Kahintepe kazıları gündemdeki yerini koruyor. Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Nurperi Ayengin, “Kahintepe’de neler oluyor diye şu anda tüm Avrupa peşimizde ve daha da peşimize düşecekler. Bilim dünyası yakın takipte” dedi.
Kahintepe kazıları gündemdeki yerini koruyor. Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Nurperi Ayengin, TV366’nın canlı yayın konuğu oldu ve kazı çalışmalarındaki son durum hakkında bilgiler verdi. Ayengin, gazeteciler Erkan Yılmaz ve İrfan Salcı’nın sorularını cevapladı.
Göbeklitepe’deki dikmelerin minyatürlerini andıran buluntuların Kahintepe’de olduğunu söyleyen Ayengin, “Sezon sezon ümidimizi artıran buluntularımız oldu. Sonrasında gördük ki bu dikmeler 5 santimden 80 santime kadar var. Bunlar tapınak mimarisinde kullanılan çok özel dikmeler. Kahintepe’de neler oluyor diye şu anda tüm Avrupa peşimizde ve daha da peşimize düşecekler. Bilim dünyası yakın takipte” dedi.
Nurperi Ayengin: “Kültürel mirasımıza sahip çıkmamız lazım. Kaçak kazı konusunu çok duyar oldum. Bunu Kastamonu’da yapmamamız gerekiyor. Burada yapacağımız çalışmalar tüm Kastamonu’ya bir fayda sağlayacak. Kültürel mirasımıza sahip çıkmalıyız. 109 gündür buradayız. Ekibimle el ele kol kola bu çalışmaları yürütüyoruz. İnanıyorum ki Türkiye bu keşfe kayıtsız kalamayacak” diye konuştu.
2018 yılında detaylı yüzey araştırmaları yaparak ilk sezon çalışmalarına başladıklarını söyleyen Ayengin, “Arkasından da arazide belirlediğimiz alanlarda açmalar yaptık. Yüzeyde balta, yassı balta, taştan kırık bir sunak masası ve çok stilize bir taştan işlenmiş boğa boynuzu gözümüze çarptı. İkonografik olarak bu objeyi incelediğimizde Göbekli Tepe’deki “T” sütunlar üzerinde boğalar ve koçların boynuzlarına inanılmaz benzerlik gösteriyordu. Objeyi incelediğimizde objenin özel olarak bu şekilde yontulduğunu gördük, bu tabi ki heyecanımızı arttırdı” dedi.
“Kahintepe yerleşimi dışında ne yazık ki bir neolitik yerleşim bölgede tespit edilemedi” diyen Nurperi Ayengin, “Bu açıdan bu keşif çok önemli. Güneydoğu Anadolu’da Göbekli Tepe, NevaliÇori ve Çayönü gibi yerleşimler var fakat Karadeniz Bölgesi’nde bu kültürü hiç bilmiyorduk. Bu nedenle Karadeniz Bölgesi’nin Akeramik Neolitik Dönem kültürünü tanımamız açısından Kahintepe dünya çapında önemli bir kazı. Bilimsel yayınlarda Anadolu Arkeolojisi’nde Karadeniz’de Bölgenin Akeramik Neolitik Dönemi hakkında bir bilgi olmadığı için hep bir soru işareti ile gösteriliyordu. Biz bu bilgi yoksunluğunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz” dedi.
“Karadeniz Bölgesi, büyük ihtimalle çok daha yoğun bir bitki örtüsü ile kaplıydı. Özellikle tepenin önünden akan Araç ve Başköy Çayı o dönemde daha derin bir debiye sahip olmalı. 3 yıldır yaptığımız çalışmaların sonucunda dönem insanlarının buraya bilinçli bir şekilde gelip bir tapınım alanı olarak seçtiğini, buluntulardan ve tepenin konumundan anlıyoruz” diyen Ayengin, “Özellikle Araç Vadisi’ni incelediğimizde 10,5 km bir koridor oluşturduğunu ve bu koridorda yaz sezonunda bile çok ciddi bir hava akımının olduğunu biliyoruz. Kış aylarında ise bu bölgenin yoğun kar yağışlı olmasından dolayı tepede yaşamın çok daha zor olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle Akeramik Neolitik Dönem’de burasının mevsimsel olarak kullanılan bir tapınım alanı olduğunu ve tepeye yakın bir yerde kaya sığınağı, mağara ya da yerleşimin olabileceğini düşünmekteyiz. Bu amaçla önümüzdeki sezonda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden Araç Vadisi’nde bir yüzey araştırması talebinde bulanacağız” dedi.