Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında ilimizde desteklenmeye hak kazanan projelerin sözleşmeleri düzenlenen törenle imzalandı.
Vali Avni Çakır, “8 kadın kooperatifimizi Kastamonu, Sinop ve Çankırı’da Gücüm Emeğim Platformu’nda tek bir çatı altında toplayıp, başta üretimle ilgili eksiklerinin tamamlanması, daha sonra ürünlerinin tanıtılması ve ulusal, uluslararası düzeyde dijital ortamda pazarlanması noktasında yapmış olduğumuz projeyi bugün atacağımız imzalarla hayata geçireceğiz. Bir milyon TL’lik bir destekle kadın kooperatiflerimizi destekleyeceğiz” dedi.
KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, 8 kadın kooperatifine proje kapsamında makine ve ekipman desteği sağlanacağını belirtti ve “Kadın kooperatiflerinin kurumsal kapasitesinin gelişmesi ile birlikte daha fazla üretim için daha fazla üyeye ihtiyaç duyacaklardır. Bu ise daha fazla sayıda kadının evinden, kooperatif mekanlarına gelerek ev dışı üretime ve dolayısı ile istihdama katılmalarını sağlayacaktır” dedi.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında ilimizde desteklenmeye hak kazanan projelerin sözleşmeleri düzenlenen törenle imzalandı.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vali Avni Çakır başkanlığında, gerçekleşen toplantıya, Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, İl Genel Meclis Başkanı Güray Parçal, KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Çankırı TSO Başkanı Hayrettin Çelikten, Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve proje ortağı kadın kooperatifi temsilcileri online olarak katıldı.
Serkan Genç
Valilik’te gerçekleşen törende açıklamalarda bulunan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Serkan Genç, söz konusu program kapsamında yapılanlarla ilgili bilgi verirken şunları söyledi:
“2020 yılı itibariyle kadın kooperatiflerinin ve girişimci derneklerinin güçlendirilmesine yönelik sonuç odaklı programı uygulamaya başladık. Bu amacımız doğrultusunda kadın kooperatiflerine farklı desteklerde bulunduk. Kadınların başarılı bir girişim oluşturabilmesi için tasarladığımız kadın örgütlenmeleri eğitim programı kapsamında iş planı, tanıtım, proje geliştirme, dijital pazarlama, ürün standardizasyonu, finansal yönetim gibi 14 farklı konuda kadınların eğitim almasını sağladık. Teknik destek programımız ile kadın kooperatiflerine ürün tasarım, ambalajlama, katma değerli ürün üretme gibi konularda danışmanlık desteği sağladık. Kadın kooperatiflerinin kuruluş, mevzuat, kooperatif yönetimi, ürün geliştirme ve pazarlama, kooperatifçilik kültürü ve finansman olmak üzere 6 başlıkta sorunları belirlemek ve çözüm geliştirmek üzere çalıştay düzenledik. Kadın kooperatifleri ve kadın girişimci derneklerini tek bir çatı altında buluşturma hedefinde olan bir Gücüm Emeğim Platformunu kadın örgütlenmeleri ile birlikte hayata geçirdik. Gücüm emeğim platformu: Kastamonu, Sinop ve Çankırı illerindeki Kadın Kooperatiflerini tek bir çatı altında buluşturma hedefiyle kurulmuştur. Platform kooperatifçilik kültürü ve dayanışması bilinci doğrultusunda ortak sorunlarına ortak çözüm üretmelerini desteklenmektedir. Bu platform çalışmaları ile kadın emeği ile üretilen ürünlerin çeşitlendirilmesi, katma değerli hale getirilmesi, değer fiyatına ve doğru yöntemlerle pazarlanması ve e-ticaret uygulamaları ile satışının sağlanarak gelir getirici faaliyetlerin artırılması ve görünürlüğünün sağlanması hedeflenmektedir.”
Kadın kooperatifleri için yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Genç; “Kalkınma ajansı olarak ‘Gücüm Emeğim’ markasının tescil işlemlerini gerçekleştirdik. Yakın bir dönemde de ‘Gücüm Emeğim’ e-ticaret sitesine kullanıma açarak kadın kooperatiflerinin ürünlerini dijital ortamda satış yapmalarına olanak sağlayacak altyapı üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın kooperatiflerinin iyi uygulama örneği ziyaretleri yapmaları ve fuarlara katılım sağlamasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki hafta düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarına katılmalarını sağlıyoruz. İllerimizin yöresel ürünlerini ve kooperatiflerini Gücüm Emeğim Platformu olarak fuarda tanıtma imkanları olacaktır. Kadın kooperatiflerinin hali hazırda yaptıkları ürünlere bölgesel ve ulusal pazardan talep bulunmaktadır. Fakat büyük markalar yüksek üretim kapasitesi ve düzenli üretim istemektedir. Kadın kooperatiflerinin ise yüksek hacimde üretim yapabilecek, paketleyecek makine ekipmanı yoktur. Bu nedenle özellikle ulusalda üretime dayalı iş birlikleri kuramamaktadırlar” ifadelerini kullandı.
Kadın kooperatiflerinin geliştirilmesi ve üretim kapasitelerinin artırılarak kadınların ekonomik hayata katılımlarını sağlamak üzere hazırlanan projenin desteklenmeye hak kazandığını ifade eden Genç; “Proje yürütücüsü Kastamonu Valiliği, proje ortakları Çankırı Valiliği, Sinop Valiliği, 3 ilimizin İl Özel İdareleri, 8 kadın kooperatifidir. Bir milyon 123 bin TL bütçeli projeye program kapsamında yüzde 89’una tekabül eden 1 milyon TL destek sağlanacaktır. Toplamda 145 üyeye sahip 8 kadın kooperatifine proje kapsamında makine ve ekipman desteği sağlanacaktır. Bu sayede düzenli ve yüksek hacimli üretim yapma imkanı elde edeceklerdir. Üretime katkısı bulunan tüm kooperatif üyelerinin düzenli olarak geliri artacak ve ekonomik hayatları iyileşecektir. Kadın kooperatiflerinin kurumsal kapasitesinin gelişmesi ile birlikte daha fazla üretim için daha fazla üyeye ihtiyaç duyacaklardır. Bu ise daha fazla sayıda kadının evinden, kooperatif mekanlarına gelerek ev dışı üretime ve dolayısı ile istihdama katılmalarını sağlayacaktır” diye konuştu.
Serkan Genç konuşmasının sonunda şunları söyledi:
“Makine ve ekipman desteğinin yanı sıra proje kapsamında sosyal medya, dijital pazarlama, pazarlama stratejileri, kooperatif hukuku, kooperatifçilik kültürü, e-ticaret sitesi kullanımı konularında eğitimler düzenlenmesi ve 100 kişiye ulaşılması hedeflenmektedir. Dijital pazarlama yapabilmek için 80 ürünün görselleştirmesi yapılacaktır. Etkin tanıtım yapmalarına yönelik her kooperatifin tanıtım filmi oluşturulacaktır. Yine her kooperatifin marka tescil işlemleri proje kapsamında yapılacaktır. Her kooperatiften 5’er ürün olmak üzere toplamda 40 ürün için ürün içerik ve raf ömür analizlerinin gerçekleştirilecek ve bu sayede barkod almaları sağlanarak ulusal gıda zincirlerine satış imkanları artırılacaktır. Kadın kooperatiflerinin geliştirilmesi, kapasitelerinin artırılması ve daha fazla kadının güçlendirilmesi için başladığımız programımızın adım adım geliştiğini görmek bizler için mutluluk vericidir. Bu süreçte desteklerini esirgemeyen tüm yöneticilerimize teşekkür eder, projenin Bölgemiz kadın kooperatiflerine hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.
Avni Çakır
Vali Avni Çakır da, KUZKA 2021-2022 yılı dönem çalışmasının Kastamonu’ya geçtiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bu vesileyle hem Çankırı, hem Sinop Valililerimizle, başkanlarımızı ve değerli üyelerimizi burada ağırlamaktan memnuniyet duyduk. Bizler daha önceki toplantıda bunun altyapısını değerli paydaşlarımızla, arkadaşlarımızla görüşüp oluşturmuştuk. Gerçekten hem Kastamonu, hem Çankırı, hem de Sinop olarak kadının üretimdeki rolünün farkındayız. Bu konuda da hepimizin de desteği en üst seviyededir. Bununla alakalı yapmış olduğumuz proje ile inşallah 8 kadın kooperatifimizi Kastamonu, Sinop ve Çankırı’da Gücüm Emeğim Platformu’nda tek bir çatı altında toplayıp, başta üretimle ilgili eksiklerinin tamamlanması, daha sonra ürünlerinin tanıtılması ve ulusal, uluslararası düzeyde dijital ortamda pazarlanması noktasında yapmış olduğumuz projeyi bugün atacağımız imzalarla hayata geçireceğiz. Bir milyon TL’lik bir destekle kadın kooperatiflerimizi destekleyeceğiz. Bu anlamda hem Kastamonu’da, hem Çankırı’da, hem Sinop’ta çok güzel şeyler oluyor. Ürünlerimizin hem hazırlanması, hem duyurulması, hem de satışı noktasında yapacağımız sözleşmeyle, kadınlarımızı oldukça üst seviyede ticari anlamda desteklemiş olacağız.”
Gerçekleştirecekleri toplantıdaki gündem ile ilgili bilgi de veren Vali Çakır; “Bugünkü toplantımızda YÖREX Fuarı ile ilgili detayları görüşeceğiz. Faaliyet raporlarımızın, bütçe hazırlık programlarımızın, uygulama süreci devam eden ve mali destek kapsamında talepleri görüşeceğiz. Bugün toplantımıza yararlı bir protokolle başlamış olacağız. Bu protokolün hazırlamasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından SOGEP kapsamında protokol imza töreni gerçekleştirildi. Ayrıca Vali Avni Çakır tarafından bir önceki dönem başkanı Çankırı Valisi Abdullah Ayaz’a plaket verildi.
Cengiz MUHZİROĞLU