Benim de üyesi olduğum Kastamonu Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği’nin (KADASK) Başkanı Dr. Alp Arslan ile dernek ve faaliyetleri hakkında yaptığım söyleşiyi paylaşacağım bugün sizlerle….
Şehrimizde 2016 yılından beri faaliyet gösteren ve gittikçe artırdığı faaliyetleriyle adını daha fazla duyuran KADASK’ın doğa tutkunu başkanından dinleyelim o zaman bu yolculuğu…
– Sayın Dr. Alp Arslan kendinizi tanıtır mısınız?
Arslan: Daday’da 10 yıldır aile hekimi olarak görev yapmaktayım. Mersinliyim fakat Ankara’da büyüdüm. Evliyim ve üç çocuk babasıyım. Sporun her türünü severim, fırsat buldukça da spor yaparım.
– KADASK hakkında genel bir bilgilendirme yapar mısınız?
Arslan: Derneğimiz 24 Ağustos 2016 tarihinde kuruldu. Hedefimiz yerel halkın dağcılık ve doğa sporlarına ilgisini artırmak, dağcılık sporuna yeni sporcular kazandırmak, afet ve olağandışı durumlarda (AODD) müdahale için arama kurtarma ekibi oluşturmak, özellikle gençlere dağcılık sporunu sevdirmektir.
– Dernek üye profili nasıldır? Kimler üye olabilir?
Arslan: Dağcılık ve doğa sporlarını seven herkes üye adayı olabilir. Üye katılımında asıl hedefimiz üniversite öğrencileri olmuştu, fakat daha çok çalışan kesimden başvuru aldık.
– Kaç üyeniz bulunuyor?
Arslan: 67 üyemiz mevcut. Üye adaylarının üyeliğe geçebilmesi için 2019 yılında aldığımız bir karar ile 1. Modül Eğitimi tamamlaması gerekmektedir.
– Modül Eğitimleri hakkında bilgi verir misiniz?
Arslan: Modül eğitimi üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci modül eğitimi; doğa sporları için başlangıç seviyesi olup, günü birlik faaliyetler(hiking) için temel eğitimleri içerir. Bir gün teorik, bir gün pratik iki günlük bir programdır. Eğitimleri, aralarında UMKE ve AFAD’da görevli arkadaşlarımızın da olduğu eğitimci ekibimiz, ücretsiz olarak vermektedir. Dersler, yürüyüş teknikleri, kampçılık, beslenme, ilk yardım konularını kapsamaktadır.
– Birinci modül eğitimi, günübirlik faaliyetler için yeterli ve üye kaydı yapılabilmesi için zorunlu mudur? Bu arada diğer modüllere de değinir misiniz?
Arslan: Evet, Birinci modül günü birlik faaliyetler ve üye kaydı için zorunludur. İkinci modül eğitiminde ise daha çok ekstrem sporlar için gerekli teknikleri içeren dersler mevcuttur. Düğüm teknikleri, ip emniyet sistemleri, ileri kampçılık, harita, pusula, yön bulma, klimatoloji eğitimleri v.b. Pratikte ise kaya tırmanışı ve iple iniş eğitimleri yapılmaktadır. Üçüncü modül eğitimde ise ileri seviyede branşlaşma eğitimleri verilmektedir. Arama-kurtarma, kaya tırmanışı, zirve tırmanışı, kanyon sporu(canyoning) gibi…
– Derneğinizin ne tür faaliyetleri mevcut?
Arslan: Birinci modül eğitimini alanlar ile günübirlik (hiking) faaliyetleri düzenlenmektedir. Zorluk dereceleri farklı olan güzergâhlarda, saat 08:00–16:00 saatleri arasında ve 7 ile 14 kilometre arasındaki yürüyüşler yapmaktayız.
İkinci modül eğitimi alanlar ile kamplı birkaç günlük faaliyetler (trekking) yapmaktayız. İlimizde 13 yıldır düzenlenen “Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü” tüm ülkemiz dağcılarının katıldığı en kapsamlı trekking faaliyetidir. Biz de kulüp olarak üç yıldır bu faaliyete her yıl daha da fazla üyemizle katılıyoruz.
İleri ki yıllarda üçüncü modül eğitimi tamamlayanlar ile bir hafta ve daha uzun süren(expedisyon) faaliyetleri de hedeflerimiz arasındadır.
– Yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerinizden de söz etsek…
Arslan: Ekiplerimiz 3000 metre ve üzeri birçok zirvenin bulunduğu Türk ve yabancı dağcıların çok sık uğradığı, Türkiye’nin Alpleri olarak bilinen, Niğde Aladağlar bölgesinde 3700 metre üzeri sekiz zirve tırmanışı yaptı.İleriki yıllarda yurtdışı (Gürcistan, İran, Kırgızistan) zirve tırmanışları da planlıyoruz.
– Bu faaliyetler sadece bir hobiden mi ibaret?
Arslan: Sadece hobi olduğunu düşünmüyorum elbette. Öncelikle kaliteli bir sosyal topluluk haline geldik. Elimizden geldiğince sosyal sorumluluk projesi yapıyoruz. Lise öğrencilerine dağcılık eğitimi veriyoruz. 2018 yılında 33, 2019 yılında ise 40 faaliyet yaptık. Tüm bu faaliyetlerin yanında herhangi bir afet anında gönüllü olarak hizmete hazırız, Kastamonu UMKE ve AFAD ekipleri ile sürekli diyalog halindeyiz. Örneğin; Elâzığ depremine, resmi görevli olarak giden ekibin içinde üçü yönetimde olmak üzere beş üye arkadaşımız bulunmaktadır. Onların da tecrübeleri ile afetler için daha da hazır olacağız.
– Bu yılki hedefleriniz nedir?
Arslan: Bu yıl bisiklet faaliyeti üzerine de yoğunlaşmayı düşünüyoruz. Kastamonu’da bisiklet sevenleri ve kullananları artırmak organize ve programlı halde bu sporu yaygınlaştırmak istiyoruz.
Ayrıca bu yıl temmuz ayının ilk haftasında ise Devrekâni ilçesinde Dağcılık ve Doğa Sporları festivali düzenleyeceğiz. 4 gün olarak planlanan kamplı faaliyet ile özellikle çocuklara, yeni nesil gençliğe doğanın ve tabiatın, bir cep telefonu veya bir bilgisayardan çok daha öğretici, faydalı ve keyifli olduğunu anlatmak istiyoruz. Bu faaliyette her yaş grubuna hitap eden tırmanış, doğa sporları ve akşam kamp faaliyetleri olacak.
– Derneğinize ulaşmak, üye olmak, faaliyetlere katılmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?
Arslan: İlgili arkadaşlarımız bizi “kadask37” adı ile sosyal medyada (Facebook, Twitter, İnstagram) bulabilir ve ulaşabilirler. Aynı zamanda, her çarşamba saat 20.00’de Zirve AVM ikinci kat Zirve Cafe’de buluşmaktayız. İsteyen üye adayı arkadaşlar bu buluşmamıza iştirak edip faaliyetlerimiz hakkında yüz yüze bilgi alabilir.
– Çok teşekkürler Sayın Başkan.
Arslan: Ben teşekkür ederim. Doğaseverleri derneğimize bekliyoruz.
FEZA TİRYAKİ