İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mücahit Avkıran, İGM üyelerini ‘Kayıp Şahıs Olaylarını Önleme ve Bulma Projesi’ hakkında bilgilendirirken, Jandarma sorumluluk alanında son 5 yılda 222 kayıp şahıs olayına müdahale edildiğini, 10 şahsın arazide ölü olarak bulunduğu, 4 şahsın ise takibine devam edildiğini açıkladı.
Çoğunluğu Alzheimer hastalığına bağlı kayıp olaylarında Zihinsel engelli ve Alzheimer hastası şahısların kaybolmasını önlemek ve kaybolduklarında en kısa sürede bulunmasını sağlamak amacıyla geliştirilen projede ‘akıllı saat’ uygulaması dikkat çekti.
Mart dönemi çalışmalarını sürdüren İl Genel Meclisi’nin dün yapılan üçüncü birleşiminde, gündemdeki maddelerin yanı sıra İl Jandarma Komutanlığınca ‘Kayıp Şahıs Olaylarını Önleme ve Bulma Projesi’ hakkında bilgilendirme yapıldı.
İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mücahit Avkıran, Meclis’te yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi:
“Sorumluluk bölgemizde emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlamak, halkımızın huzur ve güven içerisinde yaşantısını sürdürmesini sağlamak, bizim asli görevimizdir. Görevlerimizi ifa ederken, ilimiz genelinde zaman zaman vatandaşlarımızın canına ve malına zarar veren olaylar ile karşılaşmaktayız ve bu durum bizleri ziyadesiyle üzmektedir. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik olayları önceden alınacak tedbirlerle önlemek veya zararı en aza indirmek maksadıyla bizlerde çeşitli projeler geliştirerek uygulamaya koymaktayız. Bugün sizlere bölgemizde sıkça karşılaştığımız ve vatandaşlarımızın kimi zaman can kaybına, kimi zaman mağduriyetine yol açan, özellikle Alzheimer ve zihinsel engelli insanlarımızın arazide veya meskun mahallerde kaybolmalarını önlemek için hazırladığımız projemizin kısaca bir tanıtımını yapacağız” dedi.
Daha sonrasında proje hakkında yapılan bilgilendirmelerde, proje kapsamında yapılan/yapılacak çalışmalar ve projeden beklenen sonuçlar üzerinde duruldu. Jandarma sorumluluk alanında son 5 yılda 222 kayıp şahıs olayına müdahale edildiği ifade edilen bilgilendirme sunumunda, 10 şahsın arazide ölü olarak bulunduğu, 4 şahsın ise takibine devam edildiği bilgisi yer aldı. Kayıp şahısların ise yüzde 25’lik kısmının zihinsel engelli ile Alzheimer hastası olduğu aktarıldı. Zihinsel engelli ve Alzheimer hastası şahısların kaybolmasını önlemek ve kaybolduklarında en kısa sürede bulunmasını sağlamak amacıyla geliştirilen projede ‘akıllı saat’ uygulaması dikkat çekti.
İSTİKLAL YOLU LEVHALANDIRMASI
Gündemde yer alan, İstiklal Yolu güzergahı boyunca belirli noktalara levha konulması hususu Hukuk İşleri Komisyonu’nun raporu görüşüldü. Komisyon böyle bir çalışmanın yapılmasının doğru olacağını belirtirken, bu tip projelerle bölgenin yeni bir vizyon kazanacağı kaydedildi.
ALATARLA İTİRAZLARINDA OY ÇOKLUĞU
Taşköprü Alatarla köyü genelinde İl Özel İdaresince yaptırılan 1/5000-1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planları askıdayken yapılan 23 adet itiraz dilekçesi hakkında İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu paylaşıldı. Raporda taleplerin uygun bulunmadığı ve plan üzerinde de düzenleme yapılmadığı belirtildi. Rapora Taşköprü İGM Üyesi Sadık Yıldız sözlü itiraz ederken, yapılan oylamada 3 çekimser oy verildi. Rapor oy çokluğuyla kabul edildi.
GENÇLİK SPOR RAPORU
Seydiler ve Ağlı ilçelerindeki spor salonunun eksiklikleri Gençlik Spor ve Turizm Komisyonu raporu doğrultusunda görüşüldü. Söz konusu raporun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Seydiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli heyetinden istifa eden Hüseyin Kaya’nın yerine Ahmet Savaş’ın seçilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Meclisin diğer gündem maddelerinde yer alan imar konuları ise komisyona gönderildi.