İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda konuşan Göl Anadolu Öğretmen lisesi Müdürü Abdullah Yağız, Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı’nı, “Bu şiir bir ulusun trajik bir anda, var olup olmama noktasında ihtiyaç duyduğu sonsuz gücü ve her türlü değeri taşımaktadır. Büyük Türk Milleti’nin tarihini, yılmayan mücadele ruhunu yansıtmaktadır. Bir ulusun yok olmama, var olma direncinin sonucudur bu marş adeta” şeklinde tanımladı.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinlikleri kapsamında dün Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde Kastamonu Göl Anadolu Lisesi ve Kastamonu Fen Lisesi tarafından program düzenlendi.
Abdullah Yağız
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemine binaen konuşma yapan Göl Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah Yağız, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç aşamasını hatırlattıktan sonra Mehmet Akif’in bu dönemde halkı milli mücadeleye çağırma adına yaptığı çalışmaları hatırlattı.
Bu dönemde ortaya çıkan milli marş ihtiyacını karşılamak için açılan yarışmaya 700’ün üzerinde şiir gönderildiğini,ancak bunların İstiklal ve Milli Mücadele ruhunu yansıtacak kudrete sahip bulunmadığını söyleyen Yağız, “Böyle güç ve kudreti barındıracak bir şiiri ancak imanıyla, yaşantısıyla Anadolu’nun çektiği ıstırabı hissedebilecek, onun için yanıp, kavrulan biri yazabilirdi. O kişi hiç şüphesiz ki, Milli Mücadeleye gönül vermiş, ulusun derdiyle dertlenmiş Akif’ten başkası değildi. Göğsündeki sonsuz iman, bitip tükenmeyen vatan aşkı ve hürriyete olan sonsuz inancıyla bu marşı sadece ve sadece o yazabilirdi. Sonuçta milletin ıstırabını derinden hisseden Akif, Milli Mücadele’nin ruhuna tercüman olan o büyük, eşsiz şiirini gece gündüz gözünü bir an bile kırpamadan kaleme almıştır. Öyle bir şey ortaya çıkmıştır ki, bu şiir bir ulusun trajik bir anda, var olup olmama noktasında ihtiyaç duyduğu sonsuz gücü ve her türlü değeri taşımaktadır. Büyük Türk Milleti’nin tarihini, yılmayan mücadele ruhunu yansıtmaktadır. Bir ulusun yok olmama, var olma direncinin sonucudur bu marş adeta. Mehmet Akif, gerçek bir vatanseverdi. İstiklal Marşı için verilecek 500 liralık ödülü ihtiyacı olmasına rağmen kabul etmemiş, bir hayır vakfına bağışlamıştır” dedi.
Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, MHP İl Başkanı Yüksel Aydın, İGM Başkanı Güray Parçal, İl Jandarma Komutanı Mücahit Avkıran, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, kurum, kuruluş müdürleri, Şehit ve Gazi Dernekleri yönetici ve üyeleri, okul müdür ve öğretmenleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Programda AK Parti Kastamonu Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Metin Çelik’in de mesajı okundu.
Konuşmanın ardından Göl Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi öğrencileri tarafından Hakk’ın sesleri oratoryosu, tiyatro gösterisi, müzik dinletisi ve İstiklal Marşı’nın sahne gösterisi eşliğinde okunması gerçekleştirildi. Akabinde protokol tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 99. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Cengiz MUHZİROĞLU