Anadolu’nun işgaline karşı 3 bin kadının katılımıyla 10 Aralık 1919 günüKastamonu’da gerçekleştirilen ilk Türk kadın mitinginin102.Yıldönümü, Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) tarafından Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen bir kültürel etkinlikle kutlandı.
Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş bir sivil girişim olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ), ülkemizin il kadın mitingi olan 10 Aralık 1919 Kastamonu Kadın Mitingi’nin 102. yıldönümünü anmak amacıyla Sarıyer Belediyesi işbirliğinde düzenlediği kültürel etkinliği Boğaziçi Kültür Merkezi’nde görkemli bir gecede gerçekleştirdi.
10 Aralık 1919 eyleminin, tarihimizin önemli köşe taşlarından biri olduğunu belirten Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) Başkanı Ender Yılmaz, “Kastamonu’nun ülkemize armağan ettiği değerlerin tüm Türkiye tarafından daha iyi bilinmesi ve tarihimizde hak ettiği yeri almasını sağlamak için bu ve benzeri anma etkinliklerimizi yalnız ilimizde değil, il dışında da düzenleyerek yerelden ulusala bir köprü kurma amacındayız” dedi.
Konuşmasına Ali İhsan Tepe’nin Telli Kavak şiirini seslendirerek başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de, “Yıl 1919… Herkesin can derdine düştüğü ve ülkenin her tarafının parsel parsel bölünmeye başlandığı bir dönemde; hiçbir işgal görmediği, halde ayağa kalkan ve tüm dünyaya savaşı durdurmaları için tepki gösteren kadınlarımıza minnettarlığımızı unutmuyoruz. Onların evlatları olarak emanetlerine ve verdikleri cesarete sıkı sıkıya sarılıyoruz” diye konuştu.
Tiyatro sanatçısı Tülay Günal’ın sunumuyla gerçekleşen gecede söyleşi, konser ve belgesel gösterimleri yer aldı.DMKİ’nin kurulduğu günden bugüne Kastamonu değerlerini daha geniş kitlelere duyurmak için gerçekleştirdiği etkinlikleri ve gelecek vizyonunu paylaşan DMKİ Başkan Yardımcısı ve proje sözcüsü Zeynep Esen’in ardından sahnede yerini alan Prof. Dr. Sakine Esen Eruz, “20. Yüzyılda Batı’da ve Türkiye’de Kadın Hakları ve Kastamonulu Kadınlar” başlıklı bir sunum yaptı.
Selçuk Metin’in yönetmenliğini yaptığı, Tilbe Saran ve Ali Hocaoğlu’nun seslendirdiği tarihi belgesel filmin izleyicilerle buluştuğu etkinlikte Kastamonu Kadın Mitingi’nin 100. yılı onuruna Besteci ve Orkestra Şefi Oğuzhan Balcı tarafından bestelenen “Ilgaz’dan” adlı senfonik eserin prömiyer kaydı izlendi.
Kastamonu’nun yetiştirdiği ünlü yazar Oğuz Atayda, ölümünün 44’üncü yılında #Tarih Dergisi Yayın Yönetmeni Gürsel Göncü’nün kaleminden anıldı. Program, TRT ve İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı sanatçılarının dinletisiyle sona erdi.