Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ), Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Kastamonu’nun saklı türküleriyle İstanbul’u buluşturdu
Kastamonu’nun ulusal ve uluslararası ölçekte daha iyi tanıtılması için çalışan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ), İstanbul’daki kültür-sanat etkinliklerine bir yenisini ekleyerek, 4 Haziran Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, Kastamonu’nun saklı türküleriyle İstanbullulara unutulmaz bir gece yaşattı. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Dr. Süleyman Şenel’in Genel Sanat Yönetmenliğinde gerçekleştirilen etkinlikte ses ve saz sanatçıları ile halk oyunu ekipleri sahne aldı.
Celal Sezer, Nursaç Doğanışık gibi sanatçılar ile Nida Bağlama Dörtlüsü ve Kadim Bağlama Üçlüsü’nün Kastamonu türkülerini söylediği etkinlikte, Şef Nurettin İlhan yönetimindeki İBB Türk Halk Müziği Topluluğu ile Sarı Yazma Halk Oyunları Ekibi ve Tosyalılar Davul Zurna Ekibi izleyicileri coşturdu.
Aynı zamanda DMKİ üyesi olan Dr. Süleyman Şenel, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada; türkülerin hayatın her safhasında olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Türküler anamızın, yurdumuzun, kültür varlığımızın sesi; obalarımızın, boylarımızın yankısı; ırmaklarımızın sedası; tarihimizin kutlu sesi… doğal bilgi ve birikim kaynağımız… kültür coğrafyamızın varlık işareti.
Türküler, “Türkçemizdir”; Türkçemiz “Millet”… Türkülerimiz “kutsal vatan toprağı”… Türkü, binlerce yıl insanımız için umut oldu. Umudumuz sönmesin diyorsak “türkü” söyleyeceğiz; çocuklarımıza “türkü” öğreteceğiz. Bu türküler, bir zamanlar kadın analarımızın dedelerimizin, babalarımızın hafızalarında saklı idi. Bilimsel yöntemlerle, manevi bir arkeolojik keşif yapar gibi saklı oldukları zihinlerden çıkartıldılar. Çeşitli yöntemlerle kayıt altına alınıp arşivlerde saklandılar. Sanatçılarımızın yorumları ile hayat bularak topluma sunuldular. Kastamonu bu anlamda eşsiz bir coğrafya. Bu akşam bir kısmını ilk kez dinleyeceğiniz türküler; Kastamonu’nun zengin türkü havuzundan damıtılmış bir hayat iksiri olsun. Ne mutlu bu iksirin lezzetine varanlara.”
Etkinliği düzenleyen DMKİ’nin Dönem Başkanı Ender Yılmaz, Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi olarak türküleri, oyunları, hikayeleri, derlemeleri ile Kastamonu’muzun, ülkemize armağan ettiği yerel değerlerin daha iyi bilinmesi, ulusal boyutta hak ettiği yeri alması için bu ve benzeri kültürel, ve sanatsal etkinliklerle yerelden evrensele bir köprü kurma amacında olduklarını söyledi. Kar amacı gütmeyen, düşünce üreten, projeler geliştiren, etkinlikler düzenleyen bağımsız ve tarafsız arkadaş grubu olarak 2017 yılında bir araya geldiklerini anlatan Yılmaz, Kastamonulu olma şartı aramadıklarını ve Kastamonu’yu sevmenin yeterli olduğunu söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Binlerce yıllık geçmişin süzgecinden geçerek bugüne ulaşmış türkülerimiz, kültürel mirasımızın en değerli parçaları. Bu kültürel mirasın yalnız Kastamonululara değil, İstanbul’a, ülkemize ve dünyaya aktarılması çok kıymetli bir adım. Böyle nitelikli etkinlikleri gerçekleştirerek Kastamonu’yu ülkemize ve dünyaya tanıtan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi ile değerli üyelerini ve geceye renk katan sanatçılarımızı kutluyorum. Umuyor ve diliyorum ki, ülkemizde, şehrimizde böyle güzel anları birlikte yaşadığımız, birbirimizi alkışladığımız, birbirimizin duygularını paylaştığımız; şehrimizin ve ülkemizin farklı yörelerinin kültürlerini hissettiğimiz anlarda buluşalım.”