Kastamonu gibi başını bir kalkınma bölgesi çatısı altına sokamayan illeri es geçen devletimiz, 35 vilayette yürüttüğü hayvancılık hibe desteklerini hem otomatiğe bağlamış hem de her ihtimali düşünmüş durumda…
“Artık pes” dedirtecek bir hassasiyetle üstelik.
Kastamonu’nun kapsam dışı tutulduğu ve siyasiler ile sektörle ilgili sivil toplum örgütü temsilcilerinin sessizliğine bakıldığında gitgide kanıksar hale geldiği desteği hatırlayalım önce…
Devletimiz GAP, DAP, DOKAP, KOP kalkınma idaresi bölgelerinde yer alan Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane illerine hibe hayvancılık desteği veriyor. Ahır ve ağıl inşaatına yüzde 50, damızlık, boğa, koç ve teke alımına ise yüzde 80 hibe şeklinde bu destek kaba hatlarıyla.
“Otomatik” mevzuattan başlayalım evvela…
“Proje uygulama süresi 2014-2018 yılları arasında olup, 10-49 baş arası kurulu büyükbaş ve 100-200 baş arası kurulu küçükbaş hayvan işletmelerine damızlık erkek materyal (boğa,koç, teke), yeni ahır/ağıl yapımı ve ahır/ağır yapımı ve ahır/ağıl tadilatları konularında hibe desteği sağlamaktadır. Damızlık erkek materyal alımlarına yüzde 80, inşaat desteği için ise yüzde 50 oranında hibe desteği verilmektedir” şeklinde alınmış karar var. Devamı da şöyle: “Başvurular, projenin devam ettiği 2014-2018 yıllarında her yıl Ocak, Şubat, Mart aylarında İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bir kez yapılmaktadır.”
35 ildeki vatandaşın hem kafası rahat hem de önü açık, biliyor ki 2018’e kadar her yılın ilk 3 ayında başvuru yaptığı takdirde hibesi cepte…
Geçtiğimiz günlerde Kars’ta hibe hayvancılık desteği kapsamında düzenlenen “boğa” dağıtım töreninde vatandaşlar mutlu mutluydu. Karslı bir çiftçi mutluluğunu “Bugün burada Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde, devlet destekli boğa dağıtılıyor. Bizler de devletin bizlere sağladığı bu destekten faydalanmak adına buradayız. Ben 3 bin TL ödedim ve 10 bin TL değerinde olan boğanın 7 bin TL’sini de devlet karşıladı” sözleriyle anlatmış misal.
Karslı vatandaşa 3 bin lira olan boğa…
Kastamonulu vatandaşa gelince 10 bin lira.
Yapılan desteklemedeki hassasiyeti ise yine aynı törende düşüncelerini basınla paylaşan bir vatandaş bakın ne güzel anlatıyor…
“Yaylalarda ve veteriner hekimlerimizin yetişemediği alanlarda sürümüzün içersinde bu boğamızı kullanacağız ve hayvan ırkımızı daha kaliteli seviyelere ulaştıracağız. Allah devletimizden razı olsun. Bu boğayı 3 yıl satmama şartı aslında ırkın devamlılığı ve kalitenin artması adına bizim için faydalı. Bu 3 yıllık süreçte boğanın işlem yapmadığını gördüğümüzde Tarım İl Müdürlüğü’ne başvuracağız, veteriner kontrolü altında tespit yapılacak ve gereken işlem yapılacaktır.”
Müdürlüğün yapacağı “gereken işlem”, hayvanın başının vurulmasına destur vermek olacağına göre büyük olasılıkla…
Bu stres altında garibim boğa nasıl işlem yapacak müşkül.