Enerji, Alt Yapı Projelerinden Sorumlu CHP İl Başkan Yardımcısı Deniz Bakar, yaptığı açıklamada, Dünya genelindeki ülkelerin enerji maliyetlerinin yükünü kendi vatandaşının üzerinden almak için adımlar attığını, ülkemizde ise vatandaşların yanlış politikaların bedelini zam olarak ödemeye devam ettiğini söyledi, “Temel bir ihtiyaç olan ısınma ihtiyacının maliyeti önümüzdeki kış aylarında vatandaşlarımız için ne yazık ki bir eziyete dönüşecek” dedi.
Enerji, Alt Yapı Projelerinden Sorumlu CHP İl Başkan Yardımcısı Deniz Bakar, yaptığı açıklamada, Dünya genelindeki ülkelerin enerji maliyetlerinin yükünü kendi vatandaşının üzerinden almak için adımlar attığını, ülkemizde ise vatandaşların yanlış politikaların bedelini zam olarak ödemeye devam ettiğini söyledi.
“Temel bir ihtiyaç olan ısınma ihtiyacının maliyeti önümüzdeki kış aylarında vatandaşlarımız için ne yazık ki bir eziyete dönüşecek” diyen Bakar, geçtiğimiz günlerde aşırı yağış sonrası yaşananlara da işaret etti ve zarara uğrayanlara devletin görev ve sorumluluğu altında kış öncesi destek sağlanması gerektiğini kaydetti.
Bakar’ın açıklaması şöyle:
“Uzun vadeli doğalgaz boru hattı anlaşmalarını yenilemek yerine spot piyasadan LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımına yönelmesi bugün Türkiye’de doğalgazın çok daha maliyetli olmasına neden olmuştur.
Bugüne kadar aldığı yurt dışı kredileri yalnızca yeraltı depolama tesisleri gibi projelerin gerçekleştirilmesinde finansman amaçlı kullanan BOTAŞ,yanlış enerji politikaları sonucu daha önce Merkez Bankası’ndan kredi alarak gerçekleştirmişken 2022 yılında Deutshe Bank’tan Hazine garantili 929 milyon dolar kredi kullanarak LNG alımını gerçekleştirmiştir.
Bu durum hem BOTAŞ’ın hem de ülkemizin büyük bir finansal kriz içinde olduğunu göstermektedir.
BOTAŞ’ın üç yıl vade ile yurt dışından aldığı 929 milyon,yaklaşık 9 milyar metreküp olan LNG ihtiyacının yalnızca 1 milyar metreküpünü karşılayacak.Başka bir deyişle yurt dışı kredisi ile Türkiye’nin bir yılda spot piyasadan aldığı LNG’nin yalnızca 10’da biri temin edilebilecek.Şubat 2022 ‘de yeraltı depolarının boş olması ve plansızlık nedeniyle sanayiye doğalgaz akışının sağlanamadığı ve üretimin durduğu dikkate alındığında BOTAŞ’ın önemi bir kez daha anlaşılmaktadır.
Ancak her yıl zarar etmeye başlayan BOTAŞ’ın şimdi de doğalgaz alımı için yurt dışından kredi almak zorunda kalması kamu kurumunun adeta iflas ettirildiğinin göstergesidir.
Dünya genelinde ülkeler enerji maliyetlerinin yükünü kendi vatandaşının üzerinden almak için adımlar atarken bizim ülkemizde ise yanlış politikaların bedelini zam olarak vatandaş ödemeye devam ediyor.
Temel bir ihtiyaç olan ısınma ihtiyacının maliyeti önümüzdeki kış aylarında vatandaşlarımız için ne yazık ki bir eziyete dönüşecek. Doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar sonrası vatandaş kışın nasıl ısınacağını kara kara düşünmeye başladı. Odun ve kömür fiyatları geçen yıla göre üç, tüp gaz fiyatları ise iki kat arttı. Doğalgaz 9 ayda 2,5 kattan fazla arttı, soba yakmak da artık lüks olacak! Zor olacak!
Ayrıca; geçmiş olsun Kastamonu,
3 Eylül Cumartesi günü şehir merkezinde etkili olan yağış sonrası çok sayıda ev ve işyerini su basmış,çatılar uçmuş çok sayıda araç zarar görmüştür.Gerek Meteoroloji,gerek AFAD’ın yaklaşan tehlike ile ilgili uyarısının geç kalması koca bir şehrin felakete hazırlıksız yakalanmasına neden olmuştur.
Her yağışta iflas eden, buna rağmen yenilenmesi için tek bir adım atılmayan şehir altyapısı bu ihmallerle birleşince ne yazık ki Kastamonu böyle bir ağır bilanço ile karşı karşıya kalmıştır.Ev,işyeri ve araçları zarar gören vatandaşlarımıza çok zor geçecek olan kış ayı öncesi Devlet’in görev ve sorumluluğu adı altında destek sağlanmalıdır.