TOBB’a bağlı ilimizdeki meslek odalarının “Müşterek Meslek Komiteleri” toplantısı Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KATSO) ev sahipliğinde yapıldı.
Penbe Han’da yapılan iftarın ardından gerçekleşen toplantıya Kastamonu, Taşköprü, Tosya, İnebolu ticaret ve sanayi odaları ile Kastamonu Ticaret Borsası yetkilileri katıldılar ve görüşlerini aktardılar. TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu da toplantıda görüşlerini açıkladı.
KATSO Meclis Baskanı Mehmet Pattabanoğlu
Programda açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Mehmet Pattabanoğlu, “Her ilde olduğu gibi Kastamonu ilinde ve ilçelerinde de lokomotif ve bir itici güç haline gelen odalarımız, bölgemizin ticaretine, ekonomisine, iç dinamiklerine katkı ve yön veren aktörlerden biri haline gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu ve işbirliği içinde ilimizin sorunlarına çözüm yolları aramayı hedeflediklerini kaydetti.
KATSO Başkanı Selçuk Arslan
Bir tolumun en güçlü yanının sivil toplum örgütleri olması gerektiğini kaydeden Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, iş dünyası temsilcilerinin daha önceki yıllarda dile getirdikleri taleplerin zaman içinde gerçekleştiğini kaydederek, günümüzde öncelikli hedefin BAKAP olması gerektiğini ifade etti.
Arslan şöyle konuştu: “BAKAP’ı bir türlü yoluna koyamadık. Bu sene de temenni de bulunuyoruz, toplantı vesilesiyle hükümetimize ve bürokratlarımıza. GAP, DAP, DOKAP, KOP gibi Kalkınma Bakanlığı’nın projeleri var. Biz de Batı Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi adı altında BAKAP’ı talep ediyoruz. Çankırı, Kastamonu, Sinop, Karabük, Bartın ve Zonguldak’ın kaderi yaklaşık aynı. Kalkınma Bakanlığı çalışmalarını diğer illerde yapıyorlar. BAKAP’ı almamızın en büyük nedeni iyi miktarda ödenek gelmesi ve her yıl değişen eylem planlarının olmasıdır. Turizmle ilgili çalışmalarımız olurken, Çankırı’yla ilgili başka bir proje gündeme gelebilir. BAKAP konusu özellikle vurgulamak istiyorum.”
İlimizin teşvikte 5. Bölge’ye alınmasını, bu sayede OSB yatırımlarınin 6. Bölge teşviklerinden yararlanacağının altını çizen Arslan, ilçe yollarına da konuşmasında dikkat çekti.
Arslan ekonomi ile ilgili ise şu değerlendirmede bulundu: “Ekonomiyi canlandırmak elimizde. Zor günlerden geçiyoruz. En büyük isteğimiz işlerimizin hemen açılmasıdır. Ekonomik sıkıntılar giderilmelidir. Faiz politikaları gözden geçirilmelidir. Bankalarda yüksek faiz politikası var. Sanayicimiz ve esnafımız yüksek faizlerden rahatsız . Yüzde 15 ile yüzde 20 arasında faiz gerçekleşmekte. Senelik yüzde 20’e yakın faiz yüksektir. Sanayici de esnaf da faizin altından kalkamaz. Yüksek faizler bankayla işi olmayanı da dolaylı olarak etkiliyor. Mevduat faizleri de çok yüksek. Kamunun parasına kamu bankası yüzde 14 buçuk faiz verdi ve bu yanlış. Yüzde 14 buçuk faiz Türkiye’de yüksek. Fabrika sahibi fabrikasını satıp bankaya yatırsa faizden iyi. Yüzde 14 buçuk faiz ne demek? Sanayicinin kredisiz iş yapma imkanı yok. Türkiye’de herkesin sermayesi çok yüksek değil. Faiz politikamız yeniden gözden geçirilmelidir. Milli kurtuluş, milli mücadeledir. Faizler düşmezse, enflasyon da düşmez. Faiz politikasının gözden geçirilmesi hepimize düşen görevdir. Bankaların kar marjları çok yüksek.”
Arslan. istihdam üzerine de değerlendirmede bulundu: “Üstümüzdeki istihdam yükleri ağır. Asgari ücretlerin artmasıyla istihdam yükleri daha da arttı. Asgari ücret çok pahalı değil, ancak asgari ücretin üzerindeki yükler çok. Bin 500 TL alan işçi memnun değil, 2 bin ile 2 bin 500 TL veren işveren memnun değil. Rakam yükseldikçe farklı boyutlar kazanılıyor. İşçimizin cebine 3 bin TL girerken, işverenimizin cebinden 5 bin TL para çıkıyor. Bununla mücadele etmek kolay değil. Sorunlarımızı hükümete iletiyoruz. Bizler yapıcı insanlarız, ülkemize sadık insanlarız. Tüccar, esnaf, sanayici olmak kolay değil.”
Arslan konuşmasının son bölümünde ise çağrı merkezi konusuna değindi: “Kastamonu’nun bir sorunu var: Çağrı merkezi. Yaklaşık 7 seneden beri Kastamonu’da kurulması planlanan çağrı merkezi halen kurulamadı. İstanbul’daki büyüğümüz Hasan Çolakoğlu Kastamonu’da çağrı merkezi kurulması için söz verdiler ve şahit olduk. Belediye Başkanımızla da konuşuldu. Yer konusu sorundu, yer konusu çözüldü. Ama somut bir adım atılmadı. Kısa dönemde çok önemli. Samsun’da 5 ve 6. kuruluyor. İlimiz çok müsait. Sıcağı sıcağına gündeme gelmelidir.”
Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri
Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri şunları şöyledi: “Ticarette çok zor günler geçiyoruz. Dostlar alışverişte görünüyor. Ortada para yok. Faizler her geçen gün yükseliyor. Yeni istihdam yaratın diyerek baskı altındayız. Hükümettin asgari ücretten vergi yükünü kaldırması lazım. Asgari ücretten vergi yükü kalksın o zaman ne kadar çok istihdam sağlanacak. Yol insanın vücudundaki kan damarları gibi çok önemlidir. Şükretmeliyiz hava alanımız açıldı. Ilgaz Tüneli açıldı. Ilgaz dağının bir taraftan bir tarafa gidiyoruz. İnebolu limanını da bitirirsek Ankara için en iyi liman olacağız. Bizlerin oksijeni kar elde etmek, para kazanmaktır. Bir tane musluğu İstanbul’dan getiriyorlar. Bu yanlıştır. Alışverişler Kastamonu’da yapılmalıdır. Tosya’nın yolunu bir türlü yaptıramadık. Karayolları Bölge Müdürümüz vardı, ‘bana izin verseler yarım saate indiririmTosya yolunu’ demişti. Tosya yolu bizim için hayati bir konu ama kimse anlamıyor. Tosya yolunun üstünde durmamız lazım.”
Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Ekşi
Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Ekşi ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Tosya’da kıpırdamalar var. Tünel açıldı işlerimiz için iyi ama mesafe olarak uzak. Tünelden gelişimiz 105 kilometreyi buluyor. İnebolu Limanı’nın yapılmasıyla yolumuza ivedilikle çözüm bulmalıyız. Organize Sanayi Bölgemizde yapılaşma yüzde 85’i buldu. Tosya’da ciddi bir işçi açığımız var. Hatay’da Suriye’den gelen göçmenleri Tosya’ya getirmeye çalışıyorlar. Organize sanayimizin içinde Kastamonu’da 33 firma ihracat yapıyordu. 18 firma ise Tosya’daydı. İnebolu Limanı faaliyete geçtiğinde bizim için daha iyi olacak. Tosya için tren yolu istiyoruz. Tren yolu sapağımız var. 230 kilometrede tren yoluna kavuşabilecek. Tren yolunu ihracat için istiyoruz. Kastamonu’dan İran’a, Irak’a ihracat var. MDF ve sunta ihracatı oluyor. Tren yolunu yapalım, para Tosya’da kalsın. Herkes şehrinden talep ediyor, bizde tren yolunda yoğunlaşmanın daha iyi olacağına inanıyorum.”
Tolga Ulusoy
TOBB Kastamonu Akademisyen Danışmanı Doç. Dr. Tolga Ulusoy şunları söyledi: “81 ile 81 Akedemik danışman projesi kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından Kastamonu ilini temsilen görevlendirildim. Bu görevlendirilmenin öncesinde değerli odalarımızın görüşleri alındı.Başkanlarımızın önermeleri ile bu görevi ben almış bulunmaktayım. Rıfat başkanımızla devamlı görüşüyoruz ve bize Kastamonu’nun çok önemli olduğunu da söyledi. Ben Kastamonu’yu çok seviyorum, Kastamonu’nun birşeyleri başarması içinde büyük bir istek duyuyorum. TOBB olarak biz Kastamonu’da yapılacak olan her projeye de varız dedi. Bunun sözünü de aldık. Bizde yaptığımız çalışmaları akademik bir gözle bunu kendilerine iletiyoruz. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın da tam desteğini almış bulunmaktayız. Bununla ilgili olarak da sadece toplantı yaparak ve bu toplantıların sonucunda da bir sonuç bildirgesi yayınlayarak, yani her şeyi havada bırakarak, bir şeyin peşini bırakıyoruz. Biz bunu akademisyenler olarak yapıyoruz. Dışarıdan gelen misafirlerimizle aynı şekilde çalıştaylar yapılıyor, çalıştayların sonucunda sizlere sadece tavsiye veriliyor. Bunu Rıfat başkanıma da söyledim ve bu tavsiyelerin peşine düşülmüyor. Sizlerin ilk atması gereken adımın ne olduğu söylenmiyor veya gerekli destek verilemiyor. Bu manada ben TOBB Başkanımızdan gerekli sözü de aldım. Bunun da takipçisi olacağım. Ramazan ayından sonra da odalarımızı tek tek gezerek ciddi mana da işlerin peşinde koşarak ve bir fahri hemşehriniz olarak sizlere yardımcı olmaktan büyük onur ve gurur da duyacağım.”
TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu
Kastamonu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (TAŞIKO) Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu şöyle konuştu: “Tren yolunun Kastamonu’ya, Tosya’ya gelmesine asla karşı değilim. Ulaşımın olduğu yerde sanayi kuruluşları da çoğalacaktır. Demiryolu gelse şahsım ve teşkilatım olarak memnuniyet duyacağım. Parmakla sayılı olan sanayi kuruluşları daha fazla çoğalacaktır. İnebolulu Limanı’nınözelleşmesinin durdurulduğu ve iptal edildiğiyle ilgili duyumlarımız var. Küredeki Cengiz İnşaat’ın müdürüyle görüştüm. Özelleştirmenin iptal edildiği ve İnebolu Limanı’nın durdurulduğunu söyledi. İhracatta İnebolu’nun hareketleneceğine inanıyorum.”
İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri
İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri, İnebolu Limanı Özelleştirme projesinin iptal edildiğinin söylendiğini bslireterek “Çok da bu işten mutlu değilim, bence ne yazık ki iki üç sene bir zamanı kaybettik. Ben hep şunu söylemiştim, İnebolu limanı bir an önce özelleştirilmeli, çünkü sağımızda ve solumuzda rakipler var, bir İnebolulu olarak şunu söylüyorum, sağımızda solumuzda Filyos var, onun ilerisinde yine Taşyapı’nın yaptığı bir liman projesi var. Ne yazık ki açılan davalar sonucunda ben de İnebolu Limanı’nın iptal edildiğini duydum. İyi mi oldu bence hayır, sonuçta Cengiz İnşaat gibi bir yatırımcıyı şu an ülkede bulabilirmiyiz terkar bunu düşünmek lazım. Sonuçta Etibakır İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyesi, bu limanı işletmek bence onlara yakışırdı, yapacakları proje de gayet sağlam ve mantıklı bir proje idi. Ama şu anda her şey muhallakta kaldı. İnşallah bu sonuç İnebolu-Kastamonu yolununun yapımını etkilemez. İnebolu-Kastamonu yapımı ilçemizin yüzyıllık rüyası idi. Bu projenin de etkilenmemesini istiyoruz” dedi.
KATSO Disiplin Kurulu Başkanı Hakkı Güngör
“Kastamonu sorunları maalesef toplantılarda kalıyor. Toplantıda yetkililer olsa da kararlar alınıp hedefe çıkılsa. Konuştuklarımızı hükümet yetkililerimiz, valilerimiz dile getirilsin. Hükümet yetkililerine hep birlikte yüklenmeliyiz. Kastamonu’da 20 yıl hizmet verdim. Bürokrasi de olduğu gibi Kastamonu’da da yüzler gülse de ‘hayırlı olsun’ dense de, kalplerde bir burukluk, bir hasetlik, bir çekememezlik var. Kastamonu’yu gördüğüm kadarıyla kişiler cebinde parası, banka da mevduatı yatırım yapmaya cesaret edemiyor. Biri iş yaptığı zaman aynı işi yapmaya kalkıyorlar. ‘Anlamadığım konu da yatırım yapmam’ gibi bir derdimiz var. Eğitim sektörü başındaki milli kelimesine uygun olarak gitmedi. Eğitim her şeyin başı. 5 yıl Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü yaptım ben Kastamonu’da o zaman kıymetli oldum. 20 yıl Kastamonu’da çalışmama rağmen Milli Eğitim Müdürü yapmadılar. Eğitim sektöründe de Kastamonu’da da çok işler yapmalıyız. Eskiden Endüstri Meslek Lisesine torpil ile giriliyordu. Endüstri Meslek’te okumak kıskanılarak bakılıyordu. Bunların hepsi yitirildi. Sermayeniz varsa özel okul yapın. Öğrenci başına devlet 4 bin liraya yakın ücret ödüyor”
Feyyaz Pattabanoğlu
“Ben herşeyin başında bir defa sonsuz şükretmemiz gerektiği kanaatindeyim. Mutlaka sıkıntılarımız var, ekonomik, şahsi olarak sıkıntılarımız var ama dünyadaki diğer sıkıntılara, çevre ülkelerimizdeki diğer sıkıntılara baktığımız zaman şükretmemiz gereken çok şey var. Mutlaka düzelmesini istediğimiz çok şey var, ama ekonomik ve sosyal anlamda çok yol kat ettik, İnşallah daha da iyiye gideceğiz, karamsar olmanın hiç bir şeye faydası yok, ümitli olmamız gerekiyor, ekonomik anlamda şu anda piyasalarda nakit sıkıntısı yaşanıyor, bunu görüyoruz, bunun içinde biraz daha temkinli ayağımızı yere basarak gitmemiz gerektiği kanaatindeyim, üretimden çok tüketime önem veren bir toplum haline geldik. Bu noktada da biraz daha toplum olarak eğitilmemiz gerekiyor. Toplum olarak çok üretmemiz gerekiyor, bu nokta da Kastamonu olarak Tosya’yı gıbte ile izliyoruz. Bu konuda çok büyük yol kat ettiler. İnşallah Tosya’dan başlayarak Kastamonu bu üretim konusunda daha iyi noktalara gider ”
Cömert Selvi
“2016 yılında bu tarafa baktığımızda şükretmemiz gerekiyor, hem uluslararası, hem iç piyasada geçirdiğimiz bir sürü olaylar neticesinde yinede dimdik ayaktayız ve yolumuza da devam ediyoruz. Kastamonu’da da baktığımızda cesaretle atılmış adımlar var, cesaretle yapılan girişimler var, bunları da takdirle karşılıyoruz.
Turizm sektöründen de bahsedersek, öncelikle Kastamonu’da büyük bir yatırım var, konaklar açısından büyük bir gelişme var, fakat Taşköprü’de bulunan Pompeiopolis antik kentinin çalışmalarının bu güne kadar da çok hızlı gitmediğini düşünüyorum. Orada müthiş bir yeraltı mirasımız var. Orada bütün dünyanın, bütün Türkiye’nin dikkatini çekecek yeraltı madenimiz var, bu konuda her sene yaz döneminde Pompeiopolis antik kente çalışmalar başladığını duyuyoruz, fakat 1 ay 1,5 ay sonra da bu bölgede çalışmanın sona erdiğini görüyoruz, bunun daha çok çalışmalarla bitirilmesini bir an önce istiyoruz.
Turizmde restore edilen konaklar ilimize ivme kazandırıyor, fakat görüyoruz ki olmuyor, bir şeyler daha yapmamız gerekiyor, bir yerlerde daha eksikliklerimiz var, Kastamonu’da turizmden en iyi şekilde yararlanmak için ekstra bir şeyler daha yapmamız lazım, Safranbolu varken biz konaklarımızla lider olamıyoruz. O zaman bir adım daha atmamız gerekiyor. Bu antik kentin ortaya çıkması ile beraber sadece Türkiye değil, dünyada da birçok turisti Kastamonu’ya çekebileceğimizi düşünüyorum. Bu konuda tüm herkese de görev düşüyor. Taşköprü’deki antik kente daha çok ağırlık vermeliyiz” dedi.
KASTOD Başkanı Serkan Mütevelli
“Kastamonu merkezinde yapılacak Turizm Meslek Lisesi bizim ve Kastamonu’nun ara eleman ihtiyacını ciddi manada karşılayacaktır. Taşköprü’deki Pompeiopolis bizim gerçekten sadece Kastamonu için değil, Türkiye için büyük önem arz eden antik kentimiz. Burada tarihi milattan önce 5 binlere dayandırabiliyoruz. Bu varlık bizim için korunması ve ilimiz içinde çok önemli bir kültürel varlık, Turizmimize de çok katkı sağlayacak bir metal, burasını turizme kazandırmalıyız.
Turizm Kastamonu’da yükselen bir değer, bizde bunu artırarak devam ettirmek istiyoruz. Bu konuda da tüm herkese büyük görevler düşüyor.
Kastamonu Konakları Belediye Başkanlığımızın katkılarıyla ayağa kaldırılıp, hayata kazandırılıyor, bu konakların sadece konaklama ihtiyacını giderecek şekilde değil bir sosyal donatı merkezleri halinde de düşünülmesi gerektiğini düşünüyoruz, her konak konaklamaya uygun da olmayabiliyor. Bu konaklarımızı farklı şekillerde kullanmayı da düşünmeliyiz, bu konuda turistleri daha çok ilimize çekeceğimizi de düşünüyorum.”
KATSO Başkan Yardımcısı Doğan Ünlü
“Yaklaşık 3 yıldan beri BAKAP projemiz var, bununla ilgili yaklaşık 17 sivil toplum örgütünün birlikte olduğu bir çalışma da gerçekleştirdik. Bu çalışmalar zaman zaman yarıda kaldı. başbakanmız, bakanımız değişti, obunun akabinde siyasilerimizle de sürekli toplantılar yaptık.Fakat bir noktaya kadar geldik derken en son 81 ve 82 bölgesinde altı yılı kapsayan bu BAKAP’la ilgili geldiğimiz son konumda KUZKA üzerinden bir katkı sağlayabildik, bence bu da yeterli olmadı. Trabzon’a gidip geri dönerken yol üzerinde DOKAP’ın binasını gördüğümüzde Kastamonu’da böyle bir binanın olmaması da bizleri üzdü. Bunların üzerinde çalışmalarımız biraz yetersiz kalıyor diye düşünüyorum. Hem siyasi ayağında, hem sivli toplum örgütleri ayağında BAKAP’la ilgili işi daha sağlam tutmamız gerektiğini düşünüyorum.
Yine Tosya yolunu sürekli gündeme getiriyoruz, daha rantabıl hale getirilmesi ile ilgili çalışıyoruz. Tosya yolunun da bir an önce bitirilmesi lazım. Bu konuda da geç kalındı. Yine Karadeniz Sahil Yolununda bir an önce bitirlmesi lazım, bu yolun yapılması da ilimiz için her konuda, ekonomik konuda çok faydalı olacak. Bu yolun yapılmasına da yoğunlaşmamız lazım. ”
Rotary Kulubü Başkanı Feza Tiryaki,
” Sivil toplum ruhuna inanmış birisi olarak 10’dan fazla sivil toplum örgütünde görevliyim, en büyük gurur duyduğum da Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda görev almaktı. Bu bana çok şey kattı ama çok sorumluluklarda veriyor. Şimdi burada söylenen herşeyin altına da imza atarım, hepsi de çok doğru sözler, çok yerinde ifadeler. Kastamonu’da yol ulaşımı olarak çok gerilerdeyiz. Havalimanımız gerçekleşti, limanımızın ne olduğunu hala konuşuyoruz, ileri geri adım atıyoruz. Demiryolumuz hiç yok. Karayolu ise çok daha zayıf. Burada sağlık konusu hiç konuşulmadı, sağlık konusunda da eksikliklerimiz var. Son söz olarak da bizler biz olalım körler sağırlar birbirimizi ağırlamayalım, bu konuşmaları burada yapıyoruz ama buraya gelen bakan, devlet büyüğü, milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı yanında sesimiz maalesef çok fazla yükseltmiyoruz. Diğer illerde yukarıda saydıklarımızı yakaladıklarında ve gördüklerinde nasıl çok taleplerde bulunduklarını görüyor ve duyuyoruz. Bizler çok mazlum insanlarız. Ben istiyorum ki taleplerimiz karşısında daha çok gür ses çıkaralım, daha çok isteklerimizi yaptıralım. Kastamonu’ya gelenler de bilsinler ki burayı zaten 80 yıldır herkes ihmal etmiş biz burada birşeyler yapmak zorundayız diye bize mazeretsiz gelsinler. Tarihsel olarak, kültür olarak, coğrafya olarak ve ekonomik olarak da hak ediyoruz. Çünkü Kastamonu şu anda verilen hizmetlerin çok daha fazlasını hak ediyor”..
Mekan sahibi Cahit Kanburoğlu da yaptığı konuşmasında tüm katılıcılara teşekkür etti ve çalışmalarında da başarılar diledi.