Anadolu’da açılan ilk lise unvanını şerefle taşıyan tarihi Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, 137. kuruluş yıldönümünü yurdun dört bir yanından gelen mezunlarıyla ve üç gün süren coşkulu ve heyecan dolu etkinliklerle kutladı.
İlk gün olan Cuma günü etkinliği Abdurrahmanpaşa Lisesi Salonu’nda yapıldı. Düzenlenen programda Barkivizyon gösterisi, Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu’nun anlam ve önemini belirten konuşması, konser etkinliği, skeçler, okul korosu müzik gösterisi, halk oyunları gösterisi ve mezunların anıları anlatıldı. Programda sponsorlara ve destekçilere plaket verildi.
İkinci gün olan cumartesi ise, okuldan başlayarak şehir içinde devam eden ve Cumhuriyet Meydanında sona eren kortej yürüyüşü yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yürüyüşçüler rengarenk meşaleler ile karşılandı.
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi çelengi Atatürk anıtına Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu tarafından, Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları Derneği çelengi de Başkan Nurten Ciğerci ve T. Zafer Karahasan tarafından konuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan buradaki törene Vali Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, eski Devlet Bakanlarından Murat Başesgioğlu ve Abdullah Aykon Doğan, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, bazı protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, davetliler, okul müdür ve öğretmenleri ile öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Abdurrahmanpaşa Lisesi Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu şunları söyledi:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Şerife Bacı’mızın manevi huzurunda, bu anlamlı gün münasebetiyle bu meydanı doldurduğunuz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.
Ayrıca 2021 yılının Ocak ayında büyük bir teessürle kaybettiğimiz, aramızdan ayrılan Birol Hoca’mız ile yine bu yılın Şubat ayında ebedi âleme göç eden Saygıdeğer Hoca’mız İsmail Dönmez’i rahmet, minnet ve şükran duygularımla yâd ederek sözlerime başlamak istiyorum. İlimiz eğitim çalışmalarında pek çok başarıya imza atan ve Koca Çınar Lisemize uzun yıllar hizmet eden Birol Müdürümüze ve İsmail Hoca’mıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet, ruhları şad olsun.
İrfan Meşalesi, Koca Çınar Lisemizin destansı hikâyesi, 20 Nisan 1885 tarihinde, tam 137 yıl önce başlar. Dönemin Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa’nın istek, gayret ve girişimleriyle Anadolu’nun kadim şehri ilimize Galatasaray ve İstanbul Liselerinin bir benzeri olarak yaptırılan Lisemiz, Anadolu’da açılan ilk lise olarak, okuma şevkiyle yanıp tutuşan binlerce genci bünyesine çekip bağrına basacaktır.
Cumhuriyet Meydanı’nı çevreleyen araziye dört yılda şanlı bir bayrak gibi dikilir İrfan Meşalesi. Yapımı için gereken maliyetin bir kısmını Abdurrahman Nurettin Paşa kendi cebinden verirken kalan kısmını ise gönül kapısı her daim aralık olan fedakâr hemşerilerimiz karşılar.
Anadolu toprağına dikilen bu çınar fidanının altı, zamanla akın akın gelen öğrencilerle dolar. Onlar, bir yandan bu çınarın gölgesinden nasiplenirken henüz tazecik olan bu fidan da onlardan gıdasını alır ve koca bir çınar oluverir.
1891 yılında henüz çiçeği burnundaki Kastamonu İdadisi ilk mezunlarını verir. İlk defa okullarından aldıkları ilhamla vatanına olan görevini yerine getirmek için yurdun dört bir köşesinde görev almaya başlar idadi öğrencileri. Yıl 1914 düşman kapıya dayanmış, istiklal tehlikede, durur mu yaşı tutan Sultani öğrencileri kara tahtaya “Bizi yok yazmayın hocam, biz vatan uğruna cepheye gidiyoruz” yazıp cepheye koşar. Yaşı tutmayanlar da boş durmaz, milli ruhu, milli heyecanı herdaim canlı tutarken haklı davamızı tüm dünyaya duyurmak için yazılar yazar toplantılar yapar müsamereler düzenler hocasıyla öğrencisiyle adeta destanlaşırlar.
“Tarihin dilinden düşmez bu destan, / Nehirler gazidir, dağlar kahraman, Her taşı yakut olan bu vatan / Can verme sırrına erenlerindir.” diyen vatan âşığı Orhan Şaikler, ay yılıdızlı al bayrağımıza sevdalı Arif Nihatlar işte böyle yetişir. Bu sebeple şanlı tarihimizle, Lisemizin çatısından gelen geçen mezunlarımızla ve çok değerli öğretmenlerimizle ne kadar iftihar etsek azdır. Bu iftiharı yaşatmak gelecek kuşaklara aktarmak şehitlerimize olan vefa borcumuzu birnebze olsun ödemek adına çalışmalarına başladığımız okul müzemizde küçük eksiklerimiz olsad a son aşamaya geldik biraz sonra tarihi binamızı gezip bu gururu hep birlikte yaşayacağız.
Bu koca çınarın gölgesinde nasiplenen gıdasını bu ilim ve irfan yuvasından alan her genç artık bu büyük ailenin bir parçası, bir ferdi olmuştur. Artık makamlar mevkiler bir yana her biri bu koca çınarın geleceğe uzanan kolları [Kastamonu Lisesi Gençleri{ olmuştur. Kastamonu Lisesi Gençleri okulların hiçbir zaman unutmamış, okuluna bağlılıklarını her fırsatta ifade edip destek vermiş, üst dönemlerinden aldıkları irfan meşalesini alt dönemlerine gururla ve onurla teslim etmişlerdir. Her kuruluş yıldönümünde bu meydanı coşkuyla doldurup bizleri gururlandırdınız sevgili öğrencilerime ilham kaynağı oldunuz sizlerle n ekadar iftihar etsek azdır.
Okulumuzun bu günlere gelmesindeki emekleriniz ve gayretiniz asla unutulmayacaktır. Bu irfan yuvası sizlere çok şey borçludur. Taş binaları ilim ve irfan yuvasına dönüştüren, daha iyi bir geleceğin inşasında bilgi ve hikmetle donatılmış, aklın ve bilimin ışığında yüreği vatan sevgisiyle atan gençler yetiştiren, bütün idareci ve öğretmenlerime minnet ve şükran duygularımı ifade etmek istiyorum.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türk çocuğu, ecdadını tanıdıkça daha büyük işler başarmak için kendinde kuvvet bulacaktır’ sözünü hiç unutmadan tarihinizden aldığınız güçle karşımıza çıkacak tüm güçlükleri birlik, beraberlik içinde yenerek ve yılmadan çalışmak cennet vatanımızı bize emanet eden ecdadımıza karşı en büyük sorumluluğunuzdur. Bu sorumluluğu en güzel şekilde yerine getireceğinize inancım tamdır.
Sözlerime burada son verirken kurucumuz Abdurrahman Nurettin Paşa’dan günümüze kadar ahirete irtihal eden yönetici, öğretmen, mezun ve mensuplarımıza tekrar tekrar Allah’tan rahmet dilerken şükran ve minnet duygularımı ifade ediyor; ayrıca aramızda bulunan tüm liselilerimize sağlık, mutluluk ve başarılar temenni ederek sözlerimi tamamlamak istiyorum. 137. yılın kutlu olsun Koca Çınar.”
Yapılan konuşmanın ardından okulun halk oyunları ekibi gösteri sundu.
Törenin sonunda şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi.
APL konulu Kompozisyon yarışmasında 1. Ayşenur Yarıcı, 2. Zeynep Buse Karakoç, 3. Burak Kavşakoğlu.
APL konulu şiir yarışmasında 1. Ayşenur Yarıcı ve APL konulu resim yarışmasında 1. melih Kuyulu, 2. Betül Erkoç ve 3. Meryem Sude Zorbaz’a ödüllerini Vali Avni Çakır verdi.
Programın devamında protokol üyeleri ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğüne geçen tarihi binada oluşturulan eğitim müzesi ve kütüphane gezildi.
Aynı gün Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan söyleşiye eski Milli Futbolcu ve Spor Yazarı İskender Gönen, Şair, Yazar, Felsefe Öğretmeni Ali Lidar ve eski Devlet Bakanı, Politikacı, Bürokrat Abdullah Aykon Doğan konuşmacı olarak katıldı.
Akşam da Grand Moni De Luxe Klasik Salonu’nda gala yemeği verildi. Yemek programına Şehri Dilara, pop canlı müzik ve orkestra grubu ile sanatçılar Yıldırım ve Zeynep Yaprak renk kattı.
Kutlamaların üçüncü günü olan dün de sembolik ders yapılarak mezunlara eski günleri hatırlatıldı, anıları yaşatıldı. Öğlende okulun geleneksek mezunlar yemeği katılımcılara ikram edildi. Ardından il dışından gelen konuklarla vedalaşarak uğurlandı.
Cengiz MUHZİROĞLU