Kastamonu Kitap Günleri’nin açılışında konuşan Vali Vekili Karadeniz, “Kendimizi değiştirmezsek, geliştirmezsek eskimiş oluruz. Eskimek yaşla ilgili bir şey değildir. Bilgi olarak da eskiyebiliriz. Devamlı okursak, bilgilerimizi güncellersek devamlı hayata bağlı kalınır” biçiminde önemli bir vurgulamada bulundu.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, “Ustalarımızın eserleriyle övünürken, biz de bir şeyler yapalım. Gelecek nesiller için okuyup, kendimizi geliştirmemiz lazım. Belediye olarak elimizden geleni yapıyoruz. Genç nesli sanal ortamdan kurtulmasını sağlamalıyız” diye konuştu.
Etkinliğin onur konuğu Aydın Ilgaz ise “Baba ocağında düzenlenen kitap günlerinde onur konuğu olarak davet edildiğim için hemşerilerime çok teşekkür ediyorum” dedi.
Reform Fuarcılık tarafından düzenlenen, Kastamonu Belediyesi’nin desteklediği 1. Kastamonu Kitap Günleri,106 yayınevinin katılımıyla başladı.
Vali Vekili Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediyesi Fuar Alanı’nda düzenlenen Kitap Günleri’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, kitabın insan hayatında çok ayrı bir yeri bulunduğunu söyledi.
Teknoloji her türlü imkanı sunsa da bilgi sığlığı denilen şeyin özellikle sosyal medyada yoğun şekilde yaşandığını dile getiren Karadeniz, “Oysa kitaplar öyle değildir. Kitaplar bize her şeyi verir. Kültürümüzü anlatır, içinde bulunduğumuz toplumu verir. Kitaptan uzak durmamalıyız.” dedi.
Değişime ayak uydurulması gerektiğini vurgulayan Karadeniz, “Kendimizi değiştirmezsek, geliştirmezsek eskimiş oluruz. Eskimek yaşla ilgili bir şey değildir. Bilgi olarak da eskiyebiliriz. Devamlı okursak, bilgilerimizi güncellersek devamlı hayata bağlı kalınır.” diye konuştu.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş da kitabın önemini her vesileyle vurguladıklarını belirtti. Kastamonu’nun birçok yazar ve şairi olduğuna dikkati çeken Babaş, şöyle devam etti:
“Kastamonu’da önemli bir kitap fuarını gerçekleştiriyoruz. Her vesile ile kitap ve kitap okumanın önemi anlatılıyor. Kitap okumayı ne kadar uyguladığımızı düşünüp, sorgulamak lazım. Geçmişten bizi kitabı özendiren yazarımız ve şairimiz var. Merhum Rıfat Ilgaz’ı sevgi, saygı ve hürmetle anıyoruz. Behçet Necatigil, Orhan Şaik Gökyay, İhsan Ozanoğlu’nu da anıyorum. Ustalarımızın eserleriyle övünürken, biz de bir şeyler yapalım. Gelecek nesiller için okuyup, kendimizi geliştirmemiz lazım. Belediye olarak elimizden geleni yapıyoruz. Genç nesli sanal ortamdan kurtulmasını sağlamalıyız. Eğitim Fakültesinden gelen öğrenciler duraklara kütüphane talep etti, ‘tamam’ dedim. Kütüphaneler Genel Müdürü beni ziyaret etti ve müdürümüzden bilgiler aldım. Okuyan sayısının yüksek olduğunu gördüm ve çok mutlu oldum. İnşallah daha çok okuyup, daha çok bilgileniriz. Kültürlü, aydın, her şeyi bilen ve geleceğe yön veren nesiller yetiştiririz”
Kitap Günleri’nin onur konuğu olan Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz da ülke çapında kitap okumanın yaygınlaşması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Baba ocağında olmaktan büyük mutluluk duyduğunu anlatan Ilgaz, “Bugün baba ocağımda böyle bir olayda beni onur konuğu olarak davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim.” dedi.
Babası Rıfat Ilgaz’dan bahseden Ilgaz, şöyle konuştu:
“Türkiye’de iki dönem Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanlığını yaptım. Amacım, tüm yayınevlerinin kitaplarının yayılmasını sağlamaktır. Baba ocağında düzenlenen kitap günlerinde onur konuğu olarak davet edildiğim için hemşerilerime çok teşekkür ediyorum. Rıfat Ilgaz, Abdurrahmanpaşa Lisesi’nden sonra Muallim Mektebinde öğrenciyken sınıfındaki arkadaşların yaptığı esprilileri ve Türkiye’deki eğitim sistemini bizlere kitaplarıyla anlattı. Ilgaz’ın kitapları tüm dünyada klasikler arasına girmiştir. Rıfat Ilgaz öğretmen olduğunda ve soyadı değişikliği olduğunda soyadını bu memleketin dağlarının en yükseği olan Ilgaz adından almıştır. Can Yücel bir şiirinde Rıfat Ilgaz’ın adını alarak, ‘Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın eteklerinde kitaplar demiştir’. Son şiirini 1991’de yazmış ‘elim birine değsin ısıtayım üşüdüyse, boşa gitmesin son sıcaklığın’. Rıfat Ilgaz’ın arzusu hemşerilerine ve ülkesine sıcaklığını geçirmesiydi” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Fuar Komisyonu Üyeleri Mehmet Güngör, Asuman Toraman ve Ahmet Dönmez tarafından Vali Vekili Yaşar Karadeniz’e, Belediye Başkanı Tahsin Babaş’a ve Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz’a plaket verildi.
1. Kastamonu Kitap Günleri’in açılış kurdelesini ise Karadeniz, Babaş ve protokol üyeleri birlikte keserek gerçekleştirdiler. Açılış sonrası stantlar gezildi ve protokol üyeleri kitap günlerini düzenleyenleri kutladılar.
—————-
Kastamonulu
yazarların sözleri
Emin Arık
“46 yıllık öğretmenlik ve müfettişlik anılarımdan oluşan, içinde yarısı Kastamonu öyküleri olan ilk kitabimi yazdım Kitabımda anı ve öyküler yer alıyor.”
Mümtaz Tiftik
“Benim Kastamonu yöresine ait yazdığım üçüncü öykü kitabım, ilki “Panayır Zamanı, ikincisi “Güz Tutulmaları” ve son kitabım da “Düş İkindileri”, bunlar Kastamonu’ya has kurguladığım öykülerden oluşuyor. Özellikle son kitabımda yazmış olduğum Sarı Öküz 1915 isimli öyküm, Çanakkale savaşı’nı anlatan ve gerçekten bu yörede yaşanmış olan bir öyküdür. Bunu da herkesin okumasını istiyorum” dedi.
Tahsin Şentürk
“Yaklaşık yarım yüzyıldır sanat edebiyatla uğraşıyorum, ilk kitabım 19 yaşımda yayınlandı. Bundan sonraki “Kömürden Adam” adlı kitabım 21 yaşımda yayınlandı, daha sonra da “Çevrenin Çığlığı”, “Depremsyon”, “Çatalzeytin”, Nerede İnsan Çevre Perişan”, “Uygunsuz İşler Uygun Adım”, son eserim de “Yazı Kırıntıları”dır. Yaklaşık 100 dolayında dergi ve gazetede şiirlerim yer aldı. Çevre içerikli dergi ve taşlamalarım da var, bazıları da ingilizceye çevrildi. Takvim yapraklarında da şiir ve yazılarım yer aldı. Sanat edebiyat dünyasının çilesini yaklaşık yarım yüzyıldır çekiyoruz.”
————————————————-
Aydın Ilgaz’tan
serzeniş ve çağrı
“Kastamonu, en az Rıfat Ilgaz kitabı okuyan, belki de diğer kitapları da en az okuyan bir il. Özellikle de gençleri fuarımıza bekliyoruz”
1. Kastamonu Kitap Günleri’nin onur konuğu Aydın Ilgaz, etkinlikle ilgili görüşlerini dile getirirken haklı bir serzenişte de bulundu. “Kastamonu, en az Rıfat Ilgaz kitabı okuyan, belki de diğer kitapları da en az okuyan bir il” diyen Ilgaz, Kastamonuluları, özellikle de gençleri fuara davet edeken şunları söyledi:
“Kastamonu’da Kitap Günleri’nin, fuarının açılması demek bana göre aydınlığın yolu açılmış demektir. Aydınlığın yolu açılmıştır, çünkü şunu üzülerek de söyleyeyim, bütün ülkeyi fuar fuar dolaşıyoruz, okul, üniverisite gibi yerler de gidiyoruz. Burası da kendi memleketim, kendi babamın kitaplarını yazdığı anıları dolu işte sarı yazmayı da yazdığı çok sayıda eserlerini sergiliyoruz. Ama ne yazık ki Kastamonu en az Rıfat Ilgaz kitabını okuyan, belki de diğer kitapları da en az okuyan bir il. Ama bundan sonra sizlerle tanışınca, kitapları da görünce hemşehrilerimiz de umut ediyorum ki daha çok kitap okuyacaklar.
Mesela Denizli’de bir kitap fuarına gittik, İzmir’e yakın bir yer, ama dedik ki orası acaba ne kadar iş olur, kitap satılır dedik, inanın ki oranın halkı İstanbul’dan da daha çok kitap aldı.
Ben burada da onu bekliyorum, gençler, yeni nesil koşsun, kitaplara saldırsın, daha çok alsın ve okusunlar istiyoruz. Kastamonu’dan da bunu bekliyoruz.
Kastamonu bugün Türkiye’de kültürün, ilmin ve bilimin geliştiği ilk illerden de birisi, işte Abdurrahmanpaşa Lisesi koca Osmanlı’da üçüncü olarak açılmış bir okulumuz, oradan mezun olanlar, orada okuyanlardan bir tanesi de babamdır, işte bir örnek Rıfat Ilgaz dünyaya malolan bir yazar şair olarak da çıkmıştır.
O yüzden Kastamonu’daki kitap fuarının bir başarı olduğunu, bire başlangıç olduğuna inanıyorum.
Babamın şu anda 70’e yakın basılı eseri var ama bu biraz zorlanırsa da 100’ü bulur, çünkü bir çoğu toplanılmadı, şu anda dergilerini arıyorum, şimdi bütün amacım Milli Kütüphanelerdeki geçmişteki eserlerini yazılarını toplamak ve bir araya getirmek istiyorum, bunları da buluyorum ve çok sayıda çıkıyor. Bu bulacaklarımla birlikte babamın 100’e yakın eseri olacak.
Ben fuar boyuncada burada olacağım, yeter ki burası gelenlerle dolsun, özellikle de gençleri fuarımıza bekliyoruz, gençler ve kitapseverler gelsin, biz geldik onlarda gelirlerse biz çok mutlu oluruz.”
Cengiz MUHZİROĞLU