1 Nisan 1998 tarihinde KTB HAGEM Genel Müdürlüğünden emekliye ayrılmamızın ardından sekiz yıl kadar TDK “Türk Dünyası Destanlarının Tespiti Türkiye Türkçesine Aktarılması ve Yayınlanması Projesi”nde uzman olarak görev aldığımız sırada TDK ile aynı bulvar (Atatürk Bulvarı) üzerinde Sefaretler Apt. 199/9 numarada faaliyet gösteren BOYTAŞ A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı M. Mesut Boyacıoğlu ile her yıl en az 3-4 defa görüşürdük. Geçirdiği bir mide ameliyatı sonrası 12 Şubat 2020 tarihinde Ankara’da vefat ettiğini ve cenazesinin memleketi Kastamonu’ya götürülerek Gümüşlece Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildiğini Kastamonu gazetemizden öğrendik. Ankara’da hastaneye ziyaretine de gitmek isterdik. Demek ki doktorlar fazla ziyaretçiye izin vermediler. Rahmetli dostumuzun 18 Ağustos 1947 tarihinde doğduğunu dikkate alarak yaş yıl dönümünde gecikmiş de olsa bu yazıyı kaleme almakla kendimizi biraz ferahlamış hissediyoruz.
Boyacıoğulları çok geniş, Kastamonu’nun köklü birçok ailesiyle de akraba bir aile. Ağabeyim Özdemir Tan’la birlikte kaleme aldığımız 10 Ciltlik Gurur Kaynağımız Kastamonulular adlı biyografi ansiklopedimizin bazı ciltlerinde ailenin şu tanınmış simaları, şahsiyetleri hakkında özet bilgi vermiştik: Dede Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Reisi ve Bayramiyye Şeyhi Ahmed Ziyaeddin Efendi (2004, C III/15), İş İnsanı M. Şekip Boyacıoğlu (2004, C II/153-154), Ağabeyi İş İnsanı M. Âtıf Boyacıoğlu (2004, C II/155-156), Kaymakam (Atıf Bey’in kardeşi) Sadık Metin Boyacıoğlu (2004, II/64). Rahmetli Kastamonulu Prof.Dr. AbdulkerimAbdulkadiroğlu 2005 yılında bu köklü, soylu ailenin tarihçesini yazıp yayımlamıştı: Kastamonu’da Bayramîlik ve Şemsizâde Ailesi, Ankara 2005, 419 s. Elimizdeki bu malzemeye ek olarak sağolsun amcası Sadık Metin Boyacıoğlu da takviye edici bilgiler gönderdi. Bu çerçevede rahmetli dostu hayırla yadetmek ve onu değerli hemşerilerine daha yakından tanıtmak istiyoruz.
Mehmet Mesut Boyacıoğlu, 18 Ağustos 1947 tarihinde babasının görev yeri Ankara’da doğdu. Babası İnşaat Y. Müh. Âtıf Boyacıoğlu (1920-2000), annesi ise Bayramiyye Şeyhi ve Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Reisi Ahmed Ziyaeddin (Uluoğlu) Efendi’nin (1868-1946) torunu Mihrumah Hanım’dır. Ailenin tek çocuğudur.
Ankara Cumhuriyet Lisesinden sonra ODTÜ İnşaat Fakültesini bitirip (1970) inşaat mühendisi olarak babasının Ankara’da kurduğu BOYTAŞ A.Ş.’de görev aldı. Ankara PTT Eğitim Merkezi ve ODTÜ Isı Santrali binalarıyla takdir topladılar. Ankara’nın Siteler semtinde büyük bir kereste fabrikası ve mobilya imalathanesi kurup ihracata başladılar. Rize elektrik şebekesi, Ankara-GİMAT Toptancılar Sitesi, Kocatepe Camisi ikmal inşaatı ve çevre düzenlemesi; Kayseri, Şanlıurfa, Dalaman Havalimanı Terminal binaları gibi Türkiye’nin birçok ilinde önemli inşaatları gerçekleştirdiler. 1984 yılında Mersin Kazanlı’da ülkemizin en büyük kereste fabrikasını kurdular. 1994 yılındaki ekonomik kriz sonucu büyük zarara uğrayınca işlerin bir kısmını tasfiye edip küçüldüler. 2010 yılından sonra ise Mesut Bey kendini tamamen sosyal faaliyetlere verdi. Prof.Dr. AbdulkerimAbdulkadiroğlu’naaile şeceresini yazdırdı. Amcasıyla birlikte Şeyhoğlu Konağı’nın belediyece restore edilip kültür merkezine dönüşmesini sağladı. Babasından devraldığı MehmedÂkif Ersoy Vakfı mütevelli heyet üyeliğini sürdürdü. Vakıf toplantılarına bürosunu tahsis etti. Dedesinden kalma 493 eski harfli eseri 2 Şubat 2017 tarihinde Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesine bağışladı.
19 Nisan 2017 tarihinde Kastamonu Türkocağı Şubesince düzenlenen Şeyh Ziyaeddin UluoğluPaneli’nde ve 18 Kasım 2017 tarihinde Hz. Pir Şeyh Şâbân-ı Veli Vakfınca düzenlenen “Şeyh Ziya Efendi” konulu İlim Hikmet Sofrası Cumartesi Sohbetleri Etkinliğinde birer konuşma yapan rahmetli Mesut Boyacıoğlu, ailesinin diğer akrabalarını şöyle açıklamıştır:
“Şeyh Ziya Efendi’nin hakkında bilgi sahibi olduğumuz dört çocuğundan en büyüğü 1887 doğumlu Lütfiye halam Dadaylı Nabi Keskin’le evlenmiş, torunlarından Sabri Keskin Kastamonu Milletvekilliği yapmıştır.
Oğlu Mustafa Sabri Bey (1889 doğumlu) annem Mihrumah Hanım’ın babasıydı. Annem, en büyük çocuğu olup 1917 doğumluydu. Dedem 1939’da, babasından önce vefat etmiştir.
Halam Hikmet Hanım (1895 doğumlu) Mehmet Ceritoğlu ile evlenmiş, çocukları Sami ve Fuat Ceritoğlu SFC Sunta Fabrikasını, torunu Ahmet Ceritoğlu da DORTEK Kapı Fabrikasını kurmuştur.
1899 doğumlu Hatice halamız evlenmemiştir. Belediyece satın alınıp restore edilen Şeyhoğlu Konağı’nın son sakini idi.”
İmamvekilioğlu ve Kavuklu ailelerinin kızı Huricihan Hanım’la evlenen Boyacıoğlu’nun çocuğu bulunmamaktadır.
Allah’ın rahmeti üzerine olsun! Saygıyla anıyoruz…
NAİL TAN