Kamu yatırımlarını bütüncül bir bakış açısıyla il ve ilçe bazında masaya yatırıyoruz yatırmasına da, bütünü oluşturan parçalara mercek kaydırmaya kalksak, ortaya nasıl bir tablo çıkar merak ediyorum açıkçası…
Eğitim Fakültesi’nden şehrimizin İnebolu yolu çıkışına kadar uzanan İnönü Mahallesi misal, ne ölçüde ve çeşitlilikte gerek mülki gerekse yerel yönetimden yatırım alabiliyor?
Çalakalem yaz babam yaz; Tosya, Taşköprü, İnebolu, Azdavay…
Ya 2015 yılı sonu itibarıyla 21 bin 287 nüfusu barındıran İnönü Mahallesi’nin hali pür melali?
Şehrimizin ve dolayısıyla ilimizin nüfus açısından en büyük mahallesi olan Kuzeykent Mahallesi evvel zamanda epey bir yazılıp çizildiği için İnönü Mahallesi’ni gündeme getirdim…
E bir de yerleşiği olup, derdini sevincini yıllardır bildiğim için.
Her ne kadar nüfus birinciliğini Kuzeykent’e kaptırdığı 2015 yılı sonu itibarıyla ilan edilen resmi nüfusunun 21 bin 287 olduğuna sakın aldanmayın İnönü Mahallesi’nin…
Kayıtlara yansımayan “fiili” nüfusun 30 bin bandında olduğu iddia ediliyor.
Kah yerel seçimlerde oyunu köyünde, ilçesinde kullanmak isteyenlerin kaydını aldırması, kah yükseköğretim öğrencilerinin kayıt altına girmekteki umursamazlıkları dolayısıyla…
Görülen nüfus, hissedilen nüfusun nerdeyse üçte ikisi boyutunda.
30 bin kişi yaşıyor İnönü Mahallesi’nde…
Göç alan bir mahalle üstelik, 2015’den 2016’ya girerken resmi rakamlarla 669 kişi arttı. 2016’dan bu yıla girerken, bu artışın daha yüksek rakamlarda olmasını tahmin etmek zor değil, blok blok apartmanlar gökyüzünde yükselmeyi sürdürüyor çünkü.
Mahalle bazında ne ölçüde kamu yatırımı aldık 2016’da, ne kadar alacağız 2017’de?…
Ne çeşitlilikte kamu yatırımı aldık ve alacağız?
İnönü Mahallesi’nde açık ve kapalı spor alanları misal…
Kişi başına kaç metrekare düşüyor?
Sağlıklı yürüme ve koşma alanları?..
Yeterli mi?
Yeşil alan ve park…
Ne alemde?
İlk ve ortaokul binası sorununun çözüleceğine dair müjde verildiği için, öğrenci başına düşen derslik metrekaresini hadi es geçelim?…
Kültürel ve sosyal etkinlik yapılacak mekan var mı peki?
Apartman hücumundan yakasını kurtaramayan İnönü Mahallesi’nde, su ve kanalizasyon şebekesi en son ne zaman yenilendi ve ilave edildi?…
Ara yollar güvenli ve rahat bir trafik için uygun mu?
Artan nüfusun ve yapılaşmanın getirdiği hava kirliliği riski nedir?…
Yangın çıksa Allah göstermesin, arazöz rahat giriş çıkış yapabilir mi her sokak arasına?
İnönü Mahallesi’ne yönelik nasıl bir gelecek projeksiyonu var mülki ve yerel yönetimin gözünde?…
Nasıl bir vizyon öngörülüyor; betona kuvvet konut yoğunluklu olmayı mı sürdürecek yoksa şehircilik anlamında farklı bir vizyona yelken açabilir mi?
İnönü Mahallesi üzerinden sorduğum soruları Saraçlar yahut Aktekke gibi diğer mahallelerimiz üzerinden de sormamız lazım.
Vatandaşlık sorumluluğu ve görevi gereği “Bütünden parçaya, parçadan bütüne” sorular eşliğinde sürekli mekik dokumamız lazım.