Denizlerimizde av sezonunun 1 Eylül’de başlamasıyla ‘Vira Bismillah’ diyen İnebolulu balıkçılar bir an önce barınak sorunun çözülmesini istiyor.
İnebolu Limanı’nın özelleştirilmesinin ardından limanda itilen kakılan olmayı hazmedemediklerini belirten balıkçılar, seçimden önce söz veren siyasetçileri göreve çağırdı.
İnebolu Limanı’nda 32 yıldır balıkçılıkla uğraşan Akın Kara, “İnebolu’da limanın özelleşmesi ile biz balıkçılar şamar oğlanına döndük. Barınakta yer olmadığı için her gün kayıkçı kavgası yaşanıyor. Limanın özelleşmesi, yerimizin daraltılmasıyla balıkçılar her gün kavga ediyor. İnebolu limanında balıkçı barınağı sorunu çözülmedi. Bizlere şeref sözü veren siyasetçiler ortadan kayboldu. Bu durum sadece İnebolu’nun sorunu değildir, Kastamonu’nun da sorunudur” dedi.
Limanların ağzının kumla dolduğunu da söyleyen Akın Kara, “Abana, Özlüce, Doğanyurt limanlarının ağzı kapalı durumda. Dedelerimizden kalan tek liman İnebolu Limanı’dır. Bizler de bu durumu hazmedemiyoruz. İnebolu Limanı’nda itilip kakılmayı hazmedemiyoruz. İnebolu balıkçılarına kimse sahip çıkmıyor. Seçim öncesi bizlere gösterilen projelerin hepsi uçtu” diye konuştu.
Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcı Ahmet Çelebi ise balıkçıların sorunları hakkında şunları söyledi:
“Seçim zamanı projeler havada uçuştu ama barınak yok, ödenek yok, proje yok, projelerin çizilmesi için de ödenek çıkmayınca barınak yapılamıyor. İnebolu limanına biz tekne ve kayığımızı çektiğimizde İnebolulu vatandaşlarımız balığını iskeleden alabiliyordu. Şimdi ise İnebolu Limanı’na vatandaşlar giremiyor. Bu durum esnaf ve vatandaşlarımızı ilgilendiren bir durum. Bu durum İnebolu’nun ekonomisini de ilgilendiriyor. İnebolu’da seçim zamanı toplantılarda şeref sözü veren siyasetçilerimiz neredeler. Biz İnebolu’ya yeni balıkçı barınağı yapılmasını istiyoruz. İnebolu Limanı özelleşmeden önce balık sezonunda bir kayıkta en az 30 işçi çalışıyordu. İnebolu’da 7 tane balıkçı barınağı var. Ama kullanılan şu anda bir tanesi. İnebolu’da herkes sessizliğini koruyor” dedi.
‘BALIKÇILARIMIZ MAĞDUR EDİLDİ’
Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Turan Akın ise “İnebolu’da balıkçılarımızın sorunları çok. Büyük balıkçılar avlanmalarını büyüttüler. Cihazlar büyüdüğü için küçük balıkçılar göz açamaz oldu. Balıkçının bir küçük misine ağı vardı o da yasaklandı. Biz devlete bunun vergisini vererek almamıza rağmen devlet bu ağı kullanmamızı yasakladı. Devlet ipimizi almadı, parasını da vermedi. Bunun yanında şimdi bizim kalkan ağlarımız vardı. 30 minim 32 minim göz açıklığı olan kalkan ağlarımız vardı. Bunlar da yasaklandı. İbre küçük balıkçının üzerine oynuyor. O yüzden küçük balıkçı mağdur durumda. Denizlerimizde bu yıl palamuttan da ümidimiz yok. İnebolu limanının en başından konuşulup sattırılmaması lazımdı. Limanın özelleşmeden önce yenisinin yapılması gerekiyordu. Balıkçıların mağdur edilmemesi lazımdı” dedi.
Barış İLYASOĞLU