İnebolu’da eğitim-öğretim “çağ atladı”, meslek liselerinde öğrenci sayısı düştükçe düşüyor, bakanlık çareyi farklı dallardaki meslek liselerini aynı çatı altında birleştirmekte buluyor, deprem güçlendirmesinin “peyderpey” yapılacağının ifade edildiği binaya“ek okul”alınıyor, mevcut okulun velisi “deprem” karşısında “ihmal” iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuyor…
Veli isyanda, idare “emir kuluyum”diyor.
İnebolu İsmet Paşa İlkokulu, İnebolu İsmet Paşa Ticaret Meslek Lisesi yapıldı; İnebolu Lisesi kapatıldı, binasına İnebolu İsmet Paşa Ticaret Meslek Lisesi taşındı; İnebolu İsmet Paşa Ticaret Lisesi, Musaköy semtindeki İnebolu Endüstri Meslek Lisesi binasına taşındı; aynı çatıda iki lise oldu; İnebolu İbn-i Sina Sağlık Meslek Lisesi, İnebolu Evliya Çelebi Turizm Meslek Lisesi binasına taşındı, aynı çatıda iki lise oldu…
“Tekerleme” misali.
İnebolu’da “lise” düzeyinde tek güzergah üzerinde bu kadar “hareket” olunca, “ilk” ve “orta” okullarla birlikte yekun güzergahlar hesaba katılınca “tekerleme” harbiden “tekerleme” olur çıkar…
İnebolu’da “taşınmalı” eğitim var.
Musaköy semtindeki “İnebolu Endüstri Meslek Lisesi” binası başlı başına “ders”…
“Okul Aile Birliği Başkanı”nın eşi savcılığa suç duyurusunda bulundu, bina ile ilgili “deprem riski” olduğundan bahsediyor dilekçede ve okul idaresinin kendilerine verdiği cevapta “Deprem güçlendirme kararı bulunmakta olup, deprem güçlendirme çalışmaları 1, 2,3, 4’ncü deprem bölgelerinde devam etmektedir” dendiğini ifade ediyor. Sıra, bu okula gelmemiş. İlçe Milli Eğitim Müdürü veli toplantısında da “peyderpey” deprem güçlendirme çalışması yapıldığını söylemiş zaten. Veliler toplantıda bina ile ilgili “deprem raporu” istiyorlar, ilçe müdürü il müdürlüğüne yönlendiriyor.
(Yerleşkeye dahil pansiyon ve lojman binaları önceki yıllarda deprem riski dolayısıyla yıkılmış, okul binasına dokunulmamış…
Binaya dair rapor il müdürlüğündeymiş.)
Bitmedi…
Musaköy semtine taşınan ticaret lisesinden bir veli “Eşim ve ben çalışmıyorum. Taşıma ile öğrencimi o okula nasıl göndereceğim, bunun öğle yemeği var, servisi var, ben bunu nasıl karşılayacağım” dediğinde, ilçe müdürü net, “Ben çocuğumu oraya, okula taşıyamam, gönderemem diyen varsa yurdumuz var, orada kalabilir” cevabını veriyor.
(Söz konusu veli toplantısı ile ilgili gazete haberini lütfen okuyun…
“Garabeti” gözlerinizle görün.)
Eğitimden geçtim…
Deprem olsa hali nice İnebolu’nun?
İnebolulu kimse yok mu
ismi okula verilecek?
İnebolu’daki lise isimleri…
“Piri Reis Denizcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”, “İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Teknik Lisesi”, “Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”, “Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi”.
Her biri birbirinden kıymetli isimler, tartışma götürmez, değil liselere, şehirlere isimleri verilse yeri…
İnebolulu mu peki bu isimler? İnebolu’da bulunmuşlar mı? İnebolu’ya “doğrudan” katkıları ne oldu?
Orhan Şaik Gökyay nereli peki?…
Oğuz Atay nereli yahut?
“Kurtuluş Savaşı gazisi mavnacılar nereli ya da?…
Sırtında top mermisi taşıyan kahramanlar nereli veya?
(Kız Meslek Lisesi’nin ismi nasıl olduysa “İstiklal Yolu” olmuş…
Bir yanlışlık olmasın.)
Kent kimliğine bu kadar mı yabancı bir ilçe olur?…
“İstiklal Madalyalı İnebolu” hey gidi hey.
MUSTAFA AFACAN