2022 Baharında ilimizde Kastamonuca’nın söz varlığından alınma Gıygaşuk adlı, üç aylık, sanal/dijital ortamda bir kültür edebiyat ve sanat dergisi yayımlanmaya başladı. Editörü genç fakat donanımlı yazarlarımızdan Hamdi Nalbant. Adem Salcıoğlu ile el ele vermişler. İlkbahar 2022 tarihli 1. sayının içeriğini yakın dönemde öğrenebildik. Çünkü; bilgisayar, sosyal medyadan çok uzaktayız. Ancak, bu teknolojiyle yetişen gençlerin yardımıyla istediğimiz bazı bilgilere ulaşabiliyoruz. Derginin 250 sayfaya yakın çıktısını istemeye utandık. Kâğıt ve kırtasiyecilerde bilgi indirme, kitap fiyatını çoktan aştı.
Giygaşuk, ne zamandan beri hasretini çektiğimiz bir dergi. Kastamonulu yeni şair, yazarların yetişmesi için böyle üç beş dergi okuluna daha ihtiyaç var. Dergi, her sayısında Kastamonulu bir edebî şahsiyetle ilgili özel bölüme/dosyaya yer veriyor. Birinci sayının konuğu Orhan Şaik Gökyay. Yaz sayısının ise Rıfat Ilgaz. İlk sayının içindekiler bölümüne göz atarsak; değeri, önemini daha iyi kavramış oluruz:
Adem Salcıoğlu: Sunuş: Toplumsal Gelişimin Sırrı
Hamdi Nalbant: Editörden: Gelecek Adına Yeni Bir Serüven
Dosya: Orhan Şaik Gökyay
Nail Tan: Orhan Şaik Gökyay’ın Örnek Şahsiyeti ve Bazı Anılar
Mustafa Eski: Gökyay’dan Mustafa Eski’ye Mektup
Hamdi Nalbant: İlk Şiirleri
Adem Salcıoğlu: Orhan Şaik Gökyay Üzerine Düşünceler
Ali Emre: Şiir/Buz Gibi Sosyoloji
Salim Çağlar: Deneme/Uykusunda Bir Gonca
Ahmet İdrisoğlu: Şiir/Ilgaz Dağlarından Kar Oldum Geldim
Âdil Karagöz: Hikâye/Saklanan Kısmet
Bestami Yazgan: Şiir/Güç Ver Allah’ım
İsmail Karabıyıkoğlu: Hikâye/Şekerci Sabır Efendi
Yunus Emre Gevgeşoğlu: Şiir/Canlar Canı
İbrahim Tenekeci: Şiir/Kafesteki Kuşlar
Halil Serdar Bıyıklı: Hikâye/General Trikopis
İbrahim Özgün: Şiir/Sevdaya Tutuşmak
Figen Acar: Deneme/Tımarhaneden Mektup Var
Şevket Özsoy: Şiir/Ayrılmayın Ayrılmayın
İsa Aloğlu: Şiir/Panorama
Muharrem Cebecioğlu: Hikâye/Çişimiz Tuvalete
Mustafa Çiftçi: Şiir/Hüzün
Emin Altıntaş: Şiir/Bomboş
Prof.Dr. Abdullah Aydın: Araştırma/ Kastamonu Şairleri
Hamdi Nalbant: Kitap Tanıtımı/Korkma
Orhan Salcı: Kitap Tanıtımı/Diren Şevket
Görüldüğü gibi, bir kültür, edebiyat ve sanat dergisinde bulunması gereken edebî türlere dengeli bir şekilde yer verilmiş. Kastamonulu önemli şair ve yazarların bir bölümü de katkıda bulunmuş. Adlarını yeni duyduğum bazı şair ve hikâyecilerin ürünlerine hızla göz attık. Dergi yöneticilerinin sanat kaygısı taşıdıklarını, her yazdım diyenin ürününe yer vermediklerini görüp memnun olduk. Aman bu çizgiyi koruyalım. Genç yetenekler, bu çizgiyi aşıp okuyucunun karşısına gelmeliler. Dergiye, uzun ömür dilerken bir eleştiride de bulunmak zorundayız. Devletimizde Türkçenin doğru konuşulup yazılmasını sağlama görevi, günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı hizmet veren AYK Türk Dil Kurumuna verilmiş. Yani Kurum, 1983’ten bu yana dernek değil devlet bilim kurumu. Kurumun Yazım Kılavuzu’na kesinkes uyulmalı. Kültür, edebiyat dergisi olmasaydı daha hoşgörülü olabilirdik. Yazarlar, “Benim imla anlayışının farklı”, “Noktalama işaretlerini kullanmayan edebî anlayışa sahibim” diye diretiyorsa o zaman dipnotta bu durum açıklanarak sorun çözülebilir.
Keşke Gıygaşuk’a Kastamonu’daki kamu kuruluşları ve özel sektör destek olup basımevinde basılabilse. Dergi, bu kalitede çıkmaya devam ederse bu hedefiine mutlaka ulaşacaktır. Çorum’dan Ağustos 2022 ayında gelen iki basılmış dergiyi görünce kıskanmadım dersem yalan olur.
İlk dergi Şehir Defteri. Yıl 3, S 10, Çorum Belediyesi Üç Aylık Kültür Sanat Edebiyat Dergisi. Renkli, nefis bir baskısı var. Adı üzerinde, Gıygaşuk’la içerik benzerliği var.
Çorum Belediyesinin ikinci dergisi ise ilk sayısı yayımlanan bir kadın dergisi: İlvanlım, Yıl 1, Sayı 1, Mart 2022, Çorum Belediyesi Kadın Dergisi. Tamamen renkli, kuşe kâğıda basılmış, 98 s. İçinde Çorumlu kadınlara yönelik, onların ihtiyaç duydukları bilgilerin yanı sıra Çorum’un kültür ve sanatında kadının oynadığı rolü açıklayan yazılar var. Yazarların tamamına yakını kadın. Bu yönünü çok takdir ettik. İçindeki yazılardan örnekler:
- Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezlerinde El Emeği Göz Nuru
- İnci Okumuş: Şiir/Anne
- Şaziye Gökdoğan: İletişimde Aile ve Toplum
- Zeynep Yarımca: Çorum’da Kadın Girişimcinin Sesi
- Nilgün Ayşecik Çevik: Ressam Gülseren Sönmez’le Röportaj
- Semra Soysal Şahin: Altın Tepsi Sizsiniz
- Sibel Aksungur: İlk Kadın Romancımız Fatma Aliye Topuz
- Gülşen Kayım: Kadınların Vazgeçilmezi Makyaj
- Meral Göz: Çorum’da Anadolu’nun En Büyük Anası: Kibele
- Aylin Memik: Medeniyet Başkenti Hititlerde Mutfak ve Yemekler
- Gizem Tosun Çam: Haklarımız
- Fatma Emrali: Bahar Aylarında Alerji
- Dr. Ebru Gökmeşe: Evdeki Deterjanlar
- Müberra Ekici: Çocuklarda Teknolojik Cihaz Kullanımı
- Büşra Sarı: Ramazanda Sağlıklı Beslenme
- Demet Apaydın: Mutfakta Gıda Güvenliği
- Firdevs Yalçın: Şiir/Bir Dünya İstiyorum
Herhâlde bu dergi, Çorum’un kalkınmışlık göstergeleri yönünden neden Kastamonu’nun önünde olduğunu açıklamaya yetmiştir…
NAİL TAN