Tosya’da çeltik hasatı başladı
“Projeler bitecek, çiftçi kazanacak”
Tosya’nın altın ürünü çeltiğin hasadına dualarla başlanıldı. Valisi Avni Çakır, ilçede üretilen lezzeti tescilli ‘sarıkılçık’ pirincinden yapılan pilavı tadıp biçerdöverle çeltik hasadı yaptı.
“Üretim istenilen seviyede değil”
“Sarıkılçık denildiği zaman Tosya akla geliyor. Üretim şu an çeşitli sebeplerden dolayı istenilen seviyede değil. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 25-30 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılması için çalışıyoruz” diyen Vali Çakır, ileriki günler için umut verdi:
“30-40 bin dönümde hasat yapılacak”
“Devam eden göletlerimiz ve projelerimizi bitirdiğimiz zaman hem üretim artacak, hem de çiftçimiz kazanacak. Uzun vadede Tosya pirincinde 9-10 bin dönümde değil de 30-40 bin dönümde hasat yapılacak’’
Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Tosya’da çeltik hasadı düzenlenen törenle başladı.
Bu yıl yaklaşık 6 bin ton rekolte beklenen pirinçte hasat programına Kastamonu Valisi Avni Çakır, Tosya Kaymakamı Suat Hatam, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Mola, protokol üyeleri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Hasat programı öncesinde köylüler tarafından ‘sarıkılçık’ pirincinden yapılan pilav ikram edildi. Daha sonra dua edilerek çeltik hasadına başlanıldı. Vali Çakır da biçerdöverin direksiyonuna geçerek sembolik olarak ilk hasadı yaptı.
“Şu an 8 bin dekar alanda çeltik hasadı yapılıyor”
İHA muhabirine konuşan Vali Avni Çakır, şunları söyledi:
“32 yıllık idarecilik hayatımda Tosya çeltik üreticilerinin yetiştirmiş olduğu sarıkılçık pirincinden pişirilen pilavı beğenmeyeni ne gördüm, ne de duydum.
Sarıkılçık denildiği zaman Tosya akla geliyor. Üretim şu an çeşitli sebeplerden dolayı istenilen seviyede değil. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 25-30 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılması için çalışıyoruz. Şu an 8 bin dekar alanda çeltik hasadı yapılıyor. Ama bir gerçek var şu an için tarlasına sahip çıkan ve ekim yapan kazanıyor. Devletimiz her açıdan üreticimizi destekliyor. Pirinç fiyatı bildiğim kadarı ile üreticiyi sevindiren rakamda. Devam eden göletlerimiz ve inşallah devam eden projelerimizi bitirdiğimiz zaman hem üretim artacak hem de çiftçimiz kazanacak. Uzun vadede Tosya pirincinde 9-10 bin dönümde değil de 30-40 bin dönümde hasat yapılacak’’ dedi.
Sedat Ağacıkoğlu (İHA)