Üniversite’de TBMM Başkanlı akademik yıl açılışı
Kastamonu Üniversitesi’nin akademik yıl açılış törenine katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, siyasete girmeden önce 18 yıl üniversite mensubu olarak görev yaptığını hatırlattığı konuşmasında, “Türkiye‘nin müstesna, kadim şehri” olarak tanımladığı Kastamonu’ya ziyaretinin gecikmiş bir ziyaret olduğunu, birkaç kez planlanmış olmasına rağmen biri pandemi nedeniyle olmak üzere bunu gerçekleştiremediğini söyledi.
Şentop, “Jeostratejimiz bize imkanlar sunuyor. Bizim bunu imkana, fırsata dönüştürmemiz, Türkiye’yi bölgesinde, dünyada etkin bir ülke haline getirmemiz gerekiyor. Bu mücadele sadece siyasetin mücadelesi değil. Hocalarımızın, öğrencilerimizin, iş dünyamızın, hepimizin ortak bir mücadelesidir” diye konuştu.
Kastamonu Üniversitesi’nin 2022-2023 Akademik Yıl açılış töreni Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleşti.
Kastamonu Üniversitesi Sezai Karakoç Salonu’nda düzenlenen Akademik Yıl açılışına Vali Avni Çakır, AK Parti milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik, CHP Milletvekili Hasan Baltacı, eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, kamu kurum temsilcileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda davetli, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Akademik Yıl açılışında ev sahibi olarak Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve sonrasında da sırasıyla Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Vali Avni Çakır ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop birer konuşma yaptı.
ŞENTOP: TÜRKİYE’NİN JEOSTRATEJİSİ ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ders niteliğinde gerçekleştirdiği ve 45 dakika süren konuşmasında, Kastamonu’ya gecikmiş bir ziyarette bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye’nin müstesna şehri, kadim şehir Kastamonu’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılının bilhassa Kastamonu Üniversitesi olmak üzere, bütün üniversitelerimiz, orta ve ilk eğitimdeki öğrencilerimiz için hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Kastamonu Üniversitesi ve Kastamonu’ya gelmek için daha önce birkaç kez plan yapmıştık. Kastamonu’nun birçok özelliğinin yanında Milli Mücadele’nin kilit şehirlerinden birisi olduğunu biliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 100. yıldönümü münasebetiyle ve o çerçevede Milli Mücadelemizin birçok tarihi, önemli olayı için gelmeyi planlamıştık. Ama o dönem pandemi nedeniyle gelemedik. Geçtiğimiz yıl İstiklal Marşımızın kabulünün de 100. yıldönümüydü. Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı’nın kabulünden 3 hafta önce Açıksöz gazetesinde yayınlandığını biliyoruz. Yine Mehmet Akif’in TBMM tarafından Ağustos 1920’de görevlendirilmesi ile önce Çankırı daha sonra Kastamonu’ya geldiğini Nasrullah Camii’nde çok önemli bir vaaz verdiğini biliyoruz. Bu vaaz daha sonra gazetede yayımlanmış ve bastırılarak cephedeki askerlere dağıtılmıştır. Kastamonu, İnebolu üzerinden gelen İstiklal Yolu’nun önemli bir merkezidir. Milli Mücadele’nin yüzüncü yılının idrak edildiği dönemde Kastamonu’yu her yerde andık ama Kastamonu’ya gelemedik. Bunu gecikmiş bir ziyaret olarak değerlendiriyorum.”
Siyasete girmeden önce 18 yıl üniversite mensubu olarak görev yaptığını hatırlatan TBMM Başkanı Şentop, “Ben de siyasete girmeden 18 yıl üniversite mensubu olarak görev yaptım. Hangisi daha ağır basıyor bilemiyorum. Ama ben ikisini birbirinden ayırt etmiyorum. Yaptığım bazı siyasi konuşmalarda arkadaşlarım ‘hoca gibi konuştun’ diyorlar. Buna sevineyim mi üzüleyim mi bilmiyorum. Çünkü bu durum tam siyasetçi olamadığıma da yorumlanacak bir sözdür. Ben buna üzülmüyorum. Çünkü üniversitelerdeki akademik çalışmaların insana farklı bir bakış açısı kazandırdığını biliyorum. Ondan istifade ederek siyasete katkı yapmaya çalışıyorum.”
Üniversitelerin Türkiye’de kuruldukları, geliştikleri tarihten bu yana çok önemli bir noktaya geldiğini söyleyen Şentop, özellikle son 20 yılda üniversite sayısında ciddi artış olduğuna işaret etti.
Şentop, “Şu an itibarıyla kamu üniversitesi olarak 131 üniversitemiz, vakıf üniversitemiz olarak da 78 üniversite var. Toplam 209 üniversite var. Her ilimizde en az bir üniversite bulunuyor.” diye konuştu.
Üniversitelerin açıldığı zamanlarda akademisyen ve fiziki eksiklikler nedeni ile “Üniversite açmak doğru mudur?” diye tartışmalar olduğunu anlatan Şentop, “Nihayetinde 2006’da açılan Kastamonu Üniversitemiz bugün geldiğimiz noktada 29 bine yakın öğrenci ile faaliyet gösteriyor. Kendi akademisyenini yetiştirmiş durumda. Bir yerde üniversiteyle ilgili bu adımları atmak gerekiyordu. Her şehirde bir üniversite olması ve üniversiteler arası kalite yarışının devam etmesi gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Dünyanın değişim içinde olduğunu vurgulayan Şentop, şunları dile getirdi:
“Dünya çok önemli bir değişim içinde. Yirminci yüzyıl başlarında iki büyük savaşla dünya düzeni kurulmaya çalışıldı ama esasen bir düzen kurulamadı. Bir ara dönem, bir devre arası gibi ortaya çıktı. Nitekim 20. yüzyılın sonlarında, 20. yüzyılın bütün paradigmaları, birçok kurum kuruluş etkisiz hale geldi. Yaşanan pandemi ile beraber değişimin hızlandığını görüyoruz. Bir mahiyet değişimi ile de karşı karşıyayız. En son yakın coğrafyamızda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile ortaya çıkan bir savaş var. Bu savaşın sadece bölgemiz değil bütün dünyayı, dünya barışını etkileyebilecek bir mahiyet kazanması potansiyel olarak mümkün gözüküyor.”
“Çatışmaların yoğun olduğu bir coğrafyadayız”
Türkiye’nin çok önemli bir coğrafyada yer aldığına işaret eden Şentop, “Türkiye’nin jeostratejisi çok önemli. Bunun bize kazandırdığı birtakım avantajlar, birtakım dezavantajlar da var. Çatışmaların yoğun olduğu bir coğrafyadayız. İstikrarsız ülkelerin, yönetilemez hale gelen ülkelerin bulunduğu coğrafyadayız. Irak, Suriye, ambargolarla köşeye sıkıştırılan İran, hemen kuzeyimizde Ukrayna, Rusya, bir yanımızda Yunanistan. Böyle bir coğrafyadayız.” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Şentop, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’ye yönelik zaman zaman bazı eleştiriler yapan yurt dışındaki muhataplarımıza, ‘Böyle bir coğrafyada sizin ülkeniz olsaydı herhalde uzun bir zaman yaşama imkanı bulamazdınız.’ diye ifade ettim. Jeostratejimiz bize imkanlar sunuyor. Bizim bunu imkana, fırsata dönüştürmemiz, Türkiye’yi bölgesinde, dünyada etkin bir ülke haline getirmemiz gerekiyor. Bu mücadele sadece siyasetin mücadelesi değil. Hocalarımızın, öğrencilerimizin, iş dünyamızın, hepimizin ortak bir mücadelesidir. Yeni bir dünya kurulacak ve 20. yüzyılın paradigmaları ile sürmesi mümkün değil.”
“Bir merkezimizin olması lazım”
Şentop, bilginin doğru kullanılmasının önemine de değinerek şunları kaydetti:
“Bir merkezimizin olması lazım. Yerlilik anlamında söylüyorum. Evrensel bilgiyi edinmek, o anlamda çok iyi yetişmiş olmak gereklidir ama yeterli değildir. Bunu en son Fetullahçı Terör Örgütü’nün karşılaştığımız yapılanmasında görüyoruz. Türkiye’nin en zeki çocuklarını en iyi şartlarda yetiştirmeye çalıştılar ama onlar Türkiye’de darbe yaptı, anayasal düzene karşı geldi, 251 vatandaşımızın şehit olmasına, 2 bin 550 civarında vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet verdiler. Çok iyi yetiştirilmiş bir insanın aynı zamanda Türkiye’ye aidiyet hissi içinde olması lazım.”
VALİ ÇAKIR: ‘GELİŞEN GENÇ ÜNİVERSİTE’
Vali Avni Çakır da açılış töreni programında yaptığı konuşmada Kastamonu Üniversitesi’nin gelişen, genç bir üniversite olmasına değindi. Vali Çakır şöyle konuştu:
“Tarihten beri bir devletin gücünü; üretilen bilgi ile onu teknolojiye dönüştüren insan ve kurumları belirlemektedir. Bu önemli kurumların başında da üniversiteler gelmektedir. Üniversitelerin üç ana misyonunun, bilimsel araştırma ve yayınlarla bilgi üretme, eğitim ve öğretim yoluyla bilgiyi yayma ve her alanda teknolojiyi geliştirerek bilgiyi uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Üniversiteler aynı zamanda bilimin ışığında ilerleyerek tüm insanlığa hizmet ederken, özelde ise bulunduğu yerdeki toplumsal kalkınmanın itici gücünü de oluşturmaktadır.
Kastamonu Üniversitemiz de ilimizin ekonomik ve toplumsal kalkınmasında da önemli bir görevi yerine getirmektedir. İlimizde turizm, tarım, ormancılık, sağlık, sanayi sektörlerinde üretim kapasitesinin artırılması ve hizmet sunumun yükseltilmesinde üniversitemiz kritik bir rol ifa etmektedir. ‘Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisas Üniversitesi’ seçilen Kastamonu Üniversitesi, tabiat harikası olan şehrimizin turizm potansiyelinin artırılmasında ve ormancılık potansiyelinin ekonomik gerçeğe dönüştürülmesinde önemli görevler üstlenmektedir.
Üniversitemiz yakın sayılabilecek bir tarih olan 2006 yılında kurulmasına rağmen, ülkemiz ve dünyadaki üniversiteler arasında seçkin bir yer edinmeyi hedeflemekte ve bilimsel altyapı, sosyal, kültürel, fiziki ve sportif alanlarda atılımlarıyla ‘Gelişen Genç Üniversite’ olduğunu ispatlamaktadır. Bu sebeple üniversitemizin tüm akademik camiasına, araştırmacılarına ve çalışanlarına teşekkür ederim.”
BAŞKAN VİDİNLİOĞLU: “LÜTFEN KAFAYI EMANET VERMEYELİM”
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu , konuşmasında doğru bilgiye ulaşmanın öneminden bahsetti.
Kastamonu’nun hem Türk cumhuriyetlerinden hem de Afrika’dan çok fazla öğrenciye ev sahipliği yaptığına da dikkat çeken Başkan Vidinlioğlu, şunları söyledi:
“Kastamonu hem maneviyatın, hem huzurun başkenti. Evliyalar şehri ve Milli mücadele şehri olarak da adlandırıyoruz. Öğrenciler için de en yaşanılabilir şehirlerden birisiyiz. Belediye olarak da elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Bugün en önemli şey bilgi. Öğrendiğimiz bilgileri birbirine uladığımız zaman yol kat ederiz. Doğru bilgiyi kullanmak çok önemli. Bunun için de lütfen kafayı emanete vermeyin. Çapraz sorgulamalarla bilgileri teyit edelim. Öyle bir dönemdeyiz ki bilgisayarı açtığınızda bilgiye ulaşmak çok kolay, ama hangi bilgiye de ulaştığınızı lütfen teyit edin. Eski Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı’nın Enformatik Cehalet isimli bir kitabı vardı. Lütfen okuyun. Bilgi her zaman işe yarar bir şey değildir. Doğru bilgi doğru yerlerde kullanıldığı zaman, doğru yönetildiği zaman bir anlam ifade eder.”
REKTÖR TOPAL: “ÖĞRENCİ SAYIMIZ 28 BİN 656”
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da konuşmasında üniversitenin genel durumu hakkında bilgiler aktardı.
Üniversitelerinin gelinen nokta itibarıyla kurumsallaşmasını tamamlamış ve hatırı sayılı bir üniversite haline geldiğine dikkat çeken Rektör Ahmet Hamdi Topal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üniversitemiz; halen, 15 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 24 uygulama ve araştırma merkezi, 17 koordinatörlük, TÜRKAK tarafından akredite edilmiş Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Teknoloji Transfer Ofisi ve Kastamonu Teknokenti bünyesinde barındırmaktadır. Önlisans ve lisans program sayımız 264, Lisansüstü program sayımız: 97, toplam öğrenci sayımız ise bugün itibariyle: 28 bin 656’dır.Üniversitemizden bugüne kadar mezun olan öğrenci sayımız ise 55 bin 901’dir.
YÖK’ün geçtiğimiz aylarda yayımlanan Öğrenci Hareketliliği raporuna göre, 81 ilden öğrenci çekebilen bir üniversiteyiz. Geçtiğimiz yıl üniversitemize yerleşen öğrencilerin yüzde 78’i, yani dörtte üçünden fazlası Kastamonu dışından ilimize gelen öğrencilerden oluşmaktadır. Yine Türkiye’deki üniversiteler arasında uluslararası öğrenci oranı açısından önde gelen üniversiteler arasındayız. Bugün itibarıyla 51 farklı ülkeden 2 bin 266 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 956 akademik ve 732 idari personelimizle sunduğumuz yükseköğretim hizmetini daha da ileri götürme konusunda kararlıyız. Bölge potansiyeli açısından YÖK tarafından üniversitemize yüklenmiş bir sorumluluğumuz bulunmaktadır. Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesi kapsamında “Ormancılık ve Tabiat Turizmi” konusunda ülkemizin tek ihtisas üniversitesiyiz.
“TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNDE
İHALE AŞAMASINA GELDİK”
“Öte yandan 33 bin metre karelik Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanemizin 2023 yılı yatırım programına alınması sebebiyle detay projelerini ihale etme aşamasına geldik. Bu yıl Kastamonumuza Sayın Cumhurbaşkanımızın bir hediyesi olarak açılış izni verilen Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanemiz için yine aynı adada bulunan 14 bin metrekarelik diğer bir binamız 2023 yılı yatırım programına alınmış olup, burası için de hem akademik yapılandırma hem de projelendirme çalışmalarımız devam etmektedir.
Şehrimizde sağlık alanında önemli bir role sahip Kastamonu Devlet Hastanesi, Sayın Sağlık Bakanımızın özel ilgisiyle afiliasyon aşamasını tamamlayarak Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüşmüş olup, Tıp Fakültemizin klinisyen öğretim üyeleri hastanemizde halkımıza hizmet vermektedir.”