Marmaris’teki orman yangınına müdahale etmek için Kastamonu’dan havalanan, Denizli’nin Çardak ilçesindeki yakıt ikmali öncesinde düşen ve iki Rus personelin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasına ilişkin pilot İlya Ivesenkhio ilk kez konuştu…
SELAMİ AYDIN / Sözcü
Geçtiğimiz yıl Marmaris’teki orman yangınına müdahale etmek için Kastamonu’dan havalanan KA32 tipi yangın söndürme helikopteri Denizli‘nin Çardak İlçesine bağlı Gemiş Mahallesi kırsalında düşmüştü.
Kazada mühendis Aleksandr İakolev ve teknisyen Alexey Volkov hayatını kaybetti. 5 Rus ve iki Türk personelin bulunduğu helikopterde kaptan pilot İlya Ivesenkhio ile teknisyen Georgii Onuchin ağır yaralandı.
Pilot Ömer Kaan Çakır, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) personeli Kenan Erdem ve pilot Egor Turkov da kazada yaralandı.
“YAKIT İKAZ IŞIĞI YANDI, ACİL İNİŞİ DÜŞÜNDÜM”
Kazanın üzerinden yaklaşık 8 ay geçtikten sonra kaptan pilot Ivesenkhio olay sırasında yaşananları anlattı. Denizli’de Orman Bölge Müdürlüğü personelinin sürekli yardım ettiği ve hem tedavisi hem de bakımında yanında olduğu pilot Ivesenkhio tercüman Hurşide Şengönül aracılığı ile şu ifadeleri kullandı:
“Yangın söndürmeye gitmeden önce depolarımızı doldurmak için Çardak Havaalanı’na inmeyi planlıyorduk. İnişi planlarken talihsizlik ile karşılaştık. Birinci motoromuzda yakıt son aşamaya geldiğinden ve ikaz ışığı yandığından acil inişi düşündüm. Zaten sağ koltukta oturuyordum, sol koltukta ikinci pilotumuz vardı. Telaşa kapıldığını görerek bütün görevi kendime aldım”
“BOŞ ALANA İNMEYE ÇALIŞTIM”
Acıgöl’ü gördüğünü belirten Ivesenkhio olayın devamını şu sözlerle aktardı;
“Aşağı baktığımda karayolu vardı, çok fazla araç vardı. Sağ tarafa baktığımda bir köy vardı. Köy ile karayolu üzerine inmemek ve helikopteri en hızlı şekilde boş alana indirmek için göle doğru yanaşmaya başladım.
İnsanlardan uzak ve arabalardan uzak bir yere inmeyi planladım. Gölete doğru yöneldim. Suya düşsek bile kötü bir iniş olmasın, insanların canına zarar gelmesin diye planladım.
Orada bir bariyer var. Göletin tuzunun buharında bariyeri göremedim. Helikopteri indirmeyi başarırken kuyruğu o bariyere çarptı, dönmeye başladık. Döndükten sonra ben koltukla beraber kopmuşum, sağ tarafa atılmışım.
O andan sonra hiçbir şey hatırlamıyorum. Ertesi gün hastanede gözümü açtım. İlk sorum şuydu; Herkes yaşıyor mu? En sevdiğim arkadaşlarımın ölüm haberini alıp bir daha üzüldüm. Vicdanen ve psikolojik olarak çok kötü durumdayım. Hâlâ onun acısını yaşıyorum”
“5 AY TEDAVİ GÖRDÜM”
Bazı durumlarda bilginin de kazanın önüne geçemediğini söyleyen Ivesenkhio; “Kazadan sonra öncelikle vicdan azabı yaşadım. Bunların olmaması gerekirdi. Hastaneden taburcu olduktan sonra ayağım bir anda şişti. Tüm kemiklerim görünüyordu. Orman Bölge Müdürlüğü personeli bizzat evime doktor getirdi. Hastaneye yatışım sağlandı. 5 ay tedavi gördüm” diye konuştu. Bu süreçte 9 ameliyat geçirdiğini belirten Ivesenkhio’nun kaza sırasında akciğerinin söndüğü, omuzlarındaki kırıkların dayanamayacağı gerekçesi ile ameliyat edilmediğini kaydetti. Kendisine bir süre önce kolon kanseri tanısı konduğunu belirten Ivesenkhio, kısa süre sonra kemoterapi tedavilerinin başlayacağını kaydetti.
“SAĞLIĞIM NEDENİYLE UÇAMAM”
Tekrar uçmayı çok istediğini belirten kaptan pilot İlya Ivesenkhio; “Denizli için hiçbir ücret almadan görev yapmayı isterim ama sağlığım buna izin verir mi bilmiyorum. Şimdi şuraya yardım eder misin dense hemen yardım ederim. 35 senedir bu sahada görev yaptım. Hiçbir şey beni korkutmaz ama sağlığımdan dolayı rapor vermezler, bir daha uçamayacağımı biliyorum” diye konuştu. Daha önce Azerbaycan‘da görev yaparken Karabağ uçuşu sırasında helikoptere mermi isabet ettiğini ve personeli güvenle yere indirdiğini anlatan Ivesenkhio; “1993 yılında Azerbaycan hükümeti bu inişim için beni ödüllendirdi” ifadelerini kullandı.