Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı, yeni arsa kazanımıyla ilgili gelişmeyi ve yeni dönemde planlanan faaliyetleri düzenlenen basın toplantında kamuoyuyla paylaştı.
Külliye karşısında satın alınan gayrimenkulün bulunduğu alana hediyelik eşya mağazası, konferans salonu, sosyal tesis, misafirhane gibi birimleri kapsayacak üç katlı bir bina projesi için çalışmalara başlandığı açıklandı.
Mütevelli Heyet Başkanı Süleyman Yücel, cami ve türbe alanındaki aydınlatma sorunu ile Vakıf Başkanı’na yönelik eleştirileri cevaplarken, elektrik giderinin Müftülüğe ait olduğunu, Vakıf Başkanı’nın ise gayrimenkulün satın alınabilmesi için, kendi evini Vakfa hibe ettiğini söyledi.
Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çiftçi, Mütevelli Heyeti Başkanı Süleyman Yücel, yönetim kurulu ve vakıf üyelerinin katıldığı basın toplantısında, önümüzdeki dönem için planlanan faaliyetler paylaşıldı, vakfa yeni kazandırılan arsa hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
Vakıf Başkanı Mehmet Çiftçi’nin açılış konuşmasının ardından Vakıf Sözcüsü Hasan Karaalioğlu, vakfın bugüne kadar olan seyrini şöyle dile getirdi:
“1954 yılında dernek olarak kurulan Hz. Pir Şeyh Şa’ban’ı Veli Gönüllülük Hareketi 1996 yılında Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı’na dönüştürülmüş ve kurulduğu günden bugüne kadar artan bir şevkle hizmetlerine devam etmektedir.
1954 yılında başlayan süreçte pencereleri kerpiçle örülmüş bir türbe haziresi, göğüse kadar otlar ve kamışlarla kapanmış bir bahçe yıkıntı halindeki tarihi konaklardan başlayan bir süreçten, bugün ise Kastamonu’da inanç ve kültür turizminin yıldızı, yılda yüzbinlerce ziyaretçisi olan Şeyh Şa’ban-ı Veli Hazretleri ve onun külliyesi haline gelmiştir.
Bu itibarla emeği geçen ve çok büyük çoğunluğu akıbete irtihal eyleyenleri rahmet minnet ve dua ile anıyoruz.”
Karaalioğlu, kuruluşundan bu yana olan hizmetlerini sıralarken de şunları söyledi:
“Vakfımızın başlıca yaptığı hizmetler arasında, ilçelerdeki kültürel miras çalışmaları, halkımızı ve gençliği İslam’a ve Halveti Şabani Gönül Yolu’nun tanıtımını amaçlayan ve bu konunun yayılması için kitap-broşür ve benzeri faaliyetler gerçekleştirilmiştir.
Hele de caminin yanı başındaki mülkiyeti vakfımıza ait olan arazide yapılmış 40 gözlü tuvalet, aşhane, şadırvan, kütüphane binası bu hizmetler içerisindeki en önemlilerdendir. İmar edilen bu tesisin sıcak suyu, şadırvandaki abdesthanenin sıcak suyu, elektrik giderleri ve camimizin ısınma giderleri Hazreti Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından karşılanmaktadır.
Her sene Mayıs ayının ilk haftasında yapılan Hz.Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası, her pazar sabah namazı sonrası yapılan zikir ve sonrasındaki dergah çorbası ikramı, her cumartesi ikindi namazı sonrasında yapılan İlim Hikmet Sofrası programları ile halka açık konferanslar düzenlenmiştir.
Tüm dünyayı etkisi altına alan kovid 19 pandemisi öncesi ilimizde 158 İlim Hikmet Sofrası programı düzenlenmiştir.
Vakfımızın bugünlere gelmesinde vesile olan katkısı bulunan ahirete irtihal eyleyenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet hayatta olanlara ise sağlık sıhhat ve afiyet diliyoruz.”
2.5 MİLYON LİRALIK YENİ ARSA
Karaalioğlu, Vakfa gelir sağlamak amacıyla Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli sevdalılarının da desteği ile satın alınan arsa ve bina ile ilgili de şu bilgileri verdi:
“Vakıf Başkanımız Sayın Mehmet Çiftçi başkanlığındaki yönetim kurulumuz, vakıf faaliyetlerinin daha da arttırılabilmesi ve sürekliliğinin sağlanması açısından vakfa sabit bir gelir sağlamak amacıyla külliyenin hemen karşısındaki hediyelik eşya satıcılarının bitişiğindeki 424 metrekare arsa ve üzerindeki iki katlı binayı, satın almak suretiyle vakfımızın hizmetine sunmuşlardır.
Bahse konu olan bu mülk sit sahası içerisinde yer almaktadır. Binanın tarihi bir niteliği bulunmamaktadır. Vakfımız, bu binanın yıkılması akabinde daha geniş bir konseptle üç kat halinde yapılacak olan bu binada; hediyelik eşya, konferans salonu, sosyal tesisler, misafirhane gibi birimlerle hizmet etmeye geniş kapsamlı olarak amaçlamaktadır.
Vakıf başkanımız Sayın Mehmet Çiftçi önderliğinde iyilikleri yaymak açısından sunmak istediğimiz bu konu ilimizde faaliyet gösteren hayırsever iş adamlarının katkı ve destekleriyle birlikte, İstanbul’da yaşayan Kastamonulu Hazreti Pir sevdalılarına da ulaşarak daha geniş kapsamlı çalışma yapmayı amaçlanmıştır.
Vakıf Başkanımız Sayın Mehmet Çiftçi, Mütevelli Heyet Başkanımız Süleyman Yücel ve yönetim kurulu üyeleri 3 Ekim 2022 tarihinde İstanbul’a giderek Kastamonulu işadamları ve kurumlar nezdinde geniş kapsamlı çalışmalar yapmışlardır. Olumlu geçen görüşmeler neticesinde ziyaret edilen kurum, kuruluşlar ve Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli sevdalısı iş adamlarımızdan olumlu neticeler alınması hususu bizleri ziyadesiyle sevindirmiştir.
68 yıldır Kastamonu’ya ve Hz. Pir Şeyh Şaban’ı Veli Hazretleri’ne hizmet etmeyi önceleyen vakfımız, bundan sonraki hizmetlerine de kaldığı yerden eksiksiz olarak devam edecektir. Gönüllülük esası ile yaptığımız bu hizmetlerde Allah’ın rızası ve milletin duası bizim hep öncelikle ilkemiz olmuştur. Bu itibarla Hz.Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Hazretleri’nin sözünü sizlere hatırlatarak ‘Gelişiniz Güle Güle Gidişiniz Güle Güle, Her İşiniz Güle Güle Olsun.” diyor katılımlarınızdan dolayı hepinize saygı ve muhabbetlerimiz sunuyorum.”
SÜLEYMAN YÜCEL’DEN
AYDINLATMA AÇIKLAMASI
Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Vakfı Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Süleyman Yücel de kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaptığı konuşmasında Şeyh Şa’ban-ı Veli Türbesi’nin karanlığa büründüğü yönünde çıkan haberlerle ilgili şunları söyledi:
“Caminin ve cami bahçesinin elektrik giderleri camiye, yani Müftülüğe aittir. Yaklaşık 15 sene öncesinde sehven Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Vakfı diye abonelik kaydı yapılmış, ama 15 yıldan bu tarafa buranın faturalarını Müftülük ödüyor. Çünkü cami ile bağlantılı olduğu için.
Caminin ısıtma giderlerini kim karşılayacak? Halk karşılayacak. İşte bunu Vakıf ödüyor. Tuvaletlerin aydınlatması, sıcak suyun ısınması, tuvaletin temizlik malzemeleri, bunların hepsi Hz. Pir Vakfı tarafından karşılanıyor, ama dediğim gibi meydanın aydınlatması camiye dahil olduğu için hukuken orası Müftülüğe ait. Konu çok basit. ‘Kanunen kimin sorumluluğunda?’ denmiş olsa ve ‘Şu ana kadar kim ödüyordu bu faturayı?’ denilse hadise hemen açığa kavuşacak. Ama işte bu yapılamadı. Yapılamama sebebi de bir takım kifayetsiz, yönetim yeterliliği olmayan, fikri-çabası-performansı bitik vatandaşların getirdiği bir tablo. Bu açıklamayı özellikle Hz. Pir’in ruhu rencide olmasın, onu sevenler üzülmesinler diye yapmak zorunda kaldık. Bu ara kesitte bize serzenişte bulunan insanlar oldu. Ben onlara Hz. Mevlana’nın bir sözü ile cevap vermek istiyorum: ‘Bir söze bakarım laf mı diye bir de söyleyene bakarım adam mı diye’. Sataşma yaparken bazı şeyleri düşünmek de lazım.
Hz. Pir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Çiftçi’ye ‘Kasada toplanan binlerce lira ile saltanat sürüyorsun’ diyorlar. Sayın Başkan 30 sene orada cami imamlığı yapmış bir arkadaşımız, emekli parası ile almış olduğu dairesini bugünkü rakamla değeri 1 buçuk milyon lira eden dairesini Hz. Pir’e kazandıralım diye vakfa arsanın alımı için hibe etti. Bu adama böyle bir atıfta bulunmak yakışmaz. O kişilere sormak gerekir, ‘sen ne verdin, senin itham ettiğin adam ne verdi?’
Bu kervan şimdiye kadar 86 yıldır nasıl yürüdüyse Allah nasip ederse biz gitsek de bizden sonra da aynı şekilde sürecektir. ”
Toplantıda ayrıca, restore edilen Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Cami’nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından teslim alınarak bu ay içerisinde yeniden ibadete açılacağı belirtildi.