Başlıktan hemen anladınız. Kastamonu’nun manevi mimarlarını tanıtma peşinde koşturan Süleyman E. Yücel’in kitabından söz edeceğimizi. 2017 yılında birinci, Nisan 2021 ayında da ikinci baskısı yapılmış. Bize ikinci baskıyı lutfettikleri için haberimiz oldu. Kastamonu Kitaplığı’na yapılmış bu katkı, bizi her zamanki gibi ziyadesiyle memnun etmiştir.
Süleyman E. Yücel; Hz. Pîr Şeyh Şa’bân-ı Velî’nin Sözleri ve Yorumlamaları, 2.bs., İstanbul 2021, 64 s. Hz. Pîr Şeyh Şa’bân-ı Velî Kültür Vakfı, Pamiray Yayınevi Yayını. Kastamonu Belediye Başkanlığı da basılmasına katkıda bulunduğu için kapağına belediye logosu da konulmuş.
Kitabın Sunuş yazısı, Süleyman Bey’in Mütevelli Heyet Üyesi olduğu Hz. Pîr Şeyh Şa’bân-ı Velî Kültür Vakfından… Arka kapaktan bir bölümünü okuyoruz:
“Aydınlığın, barışın ve birliğin temsilcisi, gönüller sultanı Şeyh Şa’bân-ı Velî 1481 yılında Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde doğmuştur. Taşköprü ve Kastamonu’daki eğitim kurumlarında, hafızlığını ve öğrenimini tamamlayan Şa’bân-ı Velî Hazretleri, İstanbul’daki medreselerde akademik eğitim alarak Dersiam (Prof.) olmuş; bir müddet İstanbul’daki medreselerde eğitimci olarak çalışmıştır.
Dergâhını (ekol, okul) memleketi Kastamonu’da açan büyük velî, uzun yıllar buradan tüm insanlara yol gösterdi. Bugün bile, Hindistan’dan Balkanlar’a, Mısır’dan Azerbaycan’a kadar bütün İslâm âleminde sevenleri ve binlerce müridi bulunan Hz. Pîr Şeyh Şa’bân-ı Velî 1569 yılında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kastamonu’da doğup fikirleri ile bütün İslâm âlemini aydınlatan büyük velînin kabri; Kastamonu’da olup asıl mekânı gönüllerimizdedir. Çünkü onlar; gönüllerin enginliği kadar yücedir. Ves’selam…”
Yazar Süleyman E. Yücel “Önsöz”ündevelîlerin önemine ve onların sözlerinin değerine şu cümlelerle değinmiş (s.5-6):
“Büyük zâtlar (evliyalar), peygamberimizin her hususta mirasçısı olup; hayatlarını, söz ve davranışlarını, O’na benzetmek suretiyle ruhsal yükselme sağlarlar. Böylece Hakk’ın (cc) yakınlığını kazanırlar. Bu noktadan sonraki bütün işleri; Cenâb-ı Hâkk’ın velayeti, kefaleti ve koruması altındadır. Velîler, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in mirasçılarıdır. Onların insanlığa gösterdiği huzur, barış ve aydınlanma yoluna, en çok da bugünün insanının ihtiyacı vardır.
Şeyh Şa’bân-ı Velî gibi gönül mimarlarını tanımak, aslında kendimizi tanımaktır. Dinî bilgi, düşünce ve yaşayış bedene benzetilirse; tasavvuf, o bedenin ruhu mesabesindedir (durumundadır, konumundadır).”
Âyet, hadîs ve velîlerin sözlerini şerh etmek, yorumlamak İslamî bilimlerin önemli bir alanıdır. Tefsir ve hadîs bilimleri, İslamî bilimlerin önemli dallarıdır. Süleyman E. Yücel, bu İslâmî bilim geleneğinden yola çıkarak Hz. Pîr Şeyh Şa’bân-ı Velî’nin bazı sözlerini yorumlamaya çalışmış. Yorumlarında geleneğe uygun şekilde âyet, hadis ve mutasavvıf şairlerin şiirlerinden yararlanmış. Ele aldığı sözler, Hz. Pîr’in en yaygın ve tarikat çizgisini belirleyenler arasından seçilmiş. Sıralayalım, yayım önceliğine göre:
- “Gelişiniz güle güle/Gidişiniz güle güle/Her işiniz güle güle olsun.”
- “Elhamdülillah, Hakk’ın nimeti çok.”
- “Balı yağa katmak gerek, iki kanatlı olmak lazım.”
- “Sabreyle kardeş, Allah vere inşallah.”
- “Nimetin şükrünü bil ve Hakk Teâlâ’ya gerçek kul ol.”
- “Derviş ol, kemâl ehli ol.”
- “Kendisinde Allah’ın (cc) sünneti, Resul’ünün sünneti, evliyanın sünneti olmayan kişinin eli boştur.”
- “Ârif olanlar, âriflerin remiz ve işaretlerinden bir solukta, bir bakışta anlarlar.”
- “Kemâl ehlinin hâli Allah’a (cc) havale olmuştur. Hikmetini Allah (cc) bilir. Bir de kendi mertebesinde olanlar idrak eder.”
- “Ümmetin masumları.”
- “Eş şeriatüekvali/Et tarikatü, etvari/El mağrifeti, re’sü’l mali/El hakikatü, nakdü hâli.”
- “Şeriat beden için/Tarikat kalp için/Hakikat ruh için/Ve mağrifetHakk içindir.”
- “Şeriat bademin kabuğu, tarikat özüdür.”
- “Dünya ve ahirette, içi dışı ma’mur olmak istersen, tarikat yolunda çalışırken şeriat kurallarına uymak mecburiyetinde olduğunu unutmayacaksın.”
- “Eğer gerçek âşık ve talip isen, talep eden Tanrı’sını bulur.”
- “Gerekli olan budur ki, emre itaat edip Pîr’in ruhaniyetinden yardım bekleyerek gönderilen tarafa gitmelisin.”
- “Allah (cc) kahrında lütuf gizlidir. Her hükmünde bir hikmet vardır.”
- “Bize kahır yüzünde gelenler lütuf gördüler. Bilmem ki lütuf yüzünden gelenler ne kazanır?”
- “Menfaat sağlamak için her yerde sırrı açığa vurmak, kendini fâş etmek Hakk’a (cc) giden yolu tıkar.”
- İsmin, müsemmâya tesiri vardır. İnşallah, Hakk yolunda bulundukça hakikaten Abdulbâki (Allah’ın kulu) olursun.”
- “Yoklukta ermek, marifet değildir. Asıl keramet, varlığı hazmedebilmektir.”
- “Meczup değil cazip olunuz.”
- “Her kemâlin bir zevâli vardır. Zaman olur ki post da bulunmaz ehli de bulunmaz.”
- “Elhamdülillah! Biz bu dünyaya üryan geldik üryan gideriz.”
- “Erenler yolunda ve huzurunda inatlaşma ve muhalefet caiz değildir.”
- “Oruçlu ağzın zikri, Marifetullah kapısının anahtarıdır.”
- “Müşkilim var size ey Hakk dostları eylen reşad/Kim cevâbın vere, olsun Hakk katında bermurâd.”
- “Her hâlinizi Allah Teâlâ’ya tevfiz (havale) ediniz.”
- “Seccade (post) sahibini (ehlini) bulur.”
- “Bekâ evine göç etmek için hasta olmak lazım gelmediği gibi her hasta olanın da irtihâli (ölmesi) icap etmez.”
- “Bizim yolumuzda kefen almak yoktur. Akıbet, kefene Allah (cc) kefildir.”
- “Bir bedenin dervişlerini aydınlatmaya bir mürşid yeter. İkilik caiz değildir.”
- “Keramet değil istikamet esastır.”
- “Bu yerde sen garip olamazsın.”
- “Hakk’tan geldim, Hakk’a giderim.”
- “Hâl ehli, gönül ehli bir dost Kelâmullah’ı okurken; Cibril-i Emin, Sultân’ıEnbiyâ, Resûl-ü Kıbriyâ Efendimize vahiy getiriyor zannederim.”
- “Bir sadık gönül erine ulaşıp bir süre O’na hizmet etmek gerektir ki O’ndan fayda sağlansın.”
- “Kardeş, bunun (halvetin) hâli ve nasibi budur.”
- “İnşallah sonumuz, önümüzden daha gür olacaktır.”
Kitabın ikinci baskısı yapıldığına göre, mutlaka yeni baskıları da gündeme gelecektir. Üçüncü baskı için bir öneride bulunmak istiyoruz. Hz. Pîr’in sözlerinin yer aldığı diğer kitaplar için de aynı öneride bulunduk. Sözlerin, yazma eserlerde, menakıpname veya hatıralardaki yerini, kaynağını mutlaka belirtmek zorundayız. Aksi takdirde inandırıcılığını zedeler, Hz. Pîr’e de saygısızlık etmiş oluruz. Lütfen, Mevlânâ’nın, Hacı Bektaş Velî’nin başına gelenler, Hz. Pîr’e de musallat olmasın. Süleyman E. Yücel, bu önerimizi dikkate aldığı takdirde, işlediği sevabı, ilminin zekâtını kat kat artırır. Kastamonu Kitaplığı rafımıza kazandırdığı bu kitapiçin de teşekkürler, saygılar…
NAİL TAN