Histamin aslında vücut için yararlı birçok fizyolojik etkilere sahipken yüksek doz alındığında sağlık risklerinin oluşabileceği öngörülmektedir. Bir tür besin zehirlenmesi olarak adlandırılan histamin zehirlenmesi genellikle 500 mg/kg yani alışılmadık çok yüksek dozaja kadar çıkan histamin içeren besinlerin tüketilmesinden sonra ortaya çıkmaktadır.
Histamin zehirlenmesi de denilen Scombroid balık zehirlenmesi, genel olarak kas dokularında bol miktarda histidin içeren bazı balık türlerinin tüketimi ile ilişkili olan bir zehirlenme türü olarak bilinmektedir. Balık tüketiminden hemen sonra meydana gelen histamin zehirlenmesi olayı genellikle balıkların kötü şartlarda işlenmesinden veya hammaddelerin bozuk olmasından kaynaklanmaktadır.
Özellikle ton balığı, uskumru ve ringa balıkları gibi balıklarda uygun depo ve hijyen koşulları sağlanmadığında histamin miktarı artmaktadır. Ancak son yıllarda yürütülen çalışmalara bakıldığında hamsi, sardalya ve lambuga gibi balıklarda da bu tip zehirlenmelere rastlanmıştır.
Zehirlenmenin Belirtileri Nelerdir?
Belirtileri yaklaşık 20-30 dakika içinde ortaya çıkmaktadır.
- Baş ağrısı
- Tansiyon düşüklüğü
- Vücutta kızarıklıklar
- Kaşıntı
- Bulantı
- İshal
- Vücutta ödem ve şişmeler
- Karıncalanma hissi
Histamin zehirlenmesinin alerjiden farkı, oluşan semptomların daha kısa süreli gözlenmesidir.
Histamin zehirlenmesinde, zehirlenmenin derecesine göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunun için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve hekim kontrolünde tedavi başlatılmalıdır.
Bu tür bir zehirlenmeyle karşılaşmamak için balıklarda uygun depolama ve hijyen koşullarının sağlanmasını önerir, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU