Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi (Pancar-Koop) yönetimi, önceki gün yapılan ve seçimler sırasında yaşanan olaylar nedeniyle iptal edilen kongre sonrasında konuyla ilgili Savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı aldı.
Kooperatif Başkanı Hikmet Çalık, dün düzenlediği basın toplantısında, kongre organizasyonundan sorumlu Tarım İl Müdürlüğü ve güvenlikten sorumlu Emniyet’in görevlerini yerine getirmediklerini iddia ederek Savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Çalık, basın toplantısında kongre ve yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunurken şunları söyledi:
“Seçim Kurulu ve Emniyet görevini doğru yapmadı. Kooperatifimizi zarara uğrattılar. Bu yüzden suç duyurusunda bulunacağım. Karşı tarafın adayı da sandığı teperek yıktı.
Seçimde esas sorun Tarım İl Müdürlüğü’nden kaynaklandı. En az 10 bin kişinin oy kullanacağı bir seçimde yalnızca iki sandık koyarak izdihama yol açtılar ve görevlerini yerine getirmediler.
Biz oraya 20 kabin koyduk, ama bizim kabinlerimizden ve personelimizden yararlanmadılar. Ayrıca olayların çıktığı esnada yeterli sayıda polis yoktu. Polis bu olayların önüne geçemedi. Görevini yerine getirmedi. Polisin görevi bizleri korumak.
Kooperatifimizin en az 200 bin lira zararı var. En az 80-100 bin lira yemek parası var. Başka kooperatiflerden 60 personel çağırıldı. Bunların yol paraları, yemek ve otel paraları var. Bu olaylar kooperatifimizi büyük zarara uğrattı. Burası benim babamın malı değil. Köylülerimizin parası bu. 1963’te kuruldu bu kooperatif. Burada herkesin hakkı var. Devletin görevi bu seçimin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlamaktı. Biz devletimize her seferinde baba deriz. Ama bizi bu seçimde korumadı. Allah’tan çok daha büyük olaylar olmadı. 5-6 polisle binlerce kişiyi nasıl ayıracaklar. Devletin işi önce bizim canımızı korumaktır.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri oy kullanma noktasındaki kapıyı kilitleyince, izdiham oluştu ve kapı kırıldı. Ardından da olaylar çıktı.
Genel kurulda Bakanlık temsilcisi olarak görev yapan Sinan Çelebican, seçim güvenliğini sağlayamadı. Oy pusulalarının güvenliği bu kişilerin sorumluluğundaydı.
Bundan sonraki süreçte 25 günden önce olağanüstü genel kurulu yapamayız. Çünkü duyurular yapılması gerekiyor. Eylül ayının 15’inden önce genel kurul olmaz. Genel kurulda diğer maddeler geçti, sadece seçimler maddesi iptal oldu. Olağanüstü genel kurulda sadece divan oluşturulacak ve konuşmalar olmadan sadece seçimler maddesine geçilecek.
Olağanüstü genel kurulda artık Tarım İl Müdürlüğü ‘yetki bende’ de dese, biz kendi güvenliğimizi ve personelimizi hazır bulunduracağız. Çünkü bir daha bu kooperatifi zarara uğrattıramayız.
Biz stadyum dışında kooperatif olarak kayıt için 28 masa kurduk. Her masada 3-4 görevli vardı. Ancak stadyum içerisinde oy kullanma esnasında ise iki masa kuruldu. Bu iki noktadan bu işin yürümeyeceği, binlerce kişinin izdiham oluşturacağı daha önceden belliydi. Personelleri yoksa talep etselerdi. Sorumluluk hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.”