Turizm; yarattığı ekonomik değerlerin yanı sıra, kültür alışverişini de gerçekleştirir. Gençlerimizin bu topraklarda yoğrulan eşsiz kültürün yarattığı turizm değerini öğrenip, buna inanmalarını sağlamalıyız.
Yarının liderleri; başını telefondan kaldırmayan ya da sosyal yaşamının sınırı, internet arkadaşlıklarıyla çizilmiş olan değil, kültürel değerlerini bilen, özümseyen, Dünya’ya anlatan kişiler olacaktır. Gelecek; ışık hızında yazı veya telefon mesajı yazabilenlere değil, yüz yüze sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilen, düşüncelerini, fikirlerini ve değerlerini başarılı bir şekilde aktarabilenlere yol verecektir.
Günümüzde başta endüstrileşme olmak üzere değişen yaşam şartları ile insan emeğine bağlı üretimler hemen hemen kaybolmaktadır. Oysa ki, bizim gibi iller için geleneksel sanatlar, kültürel ürünler turizmin kalbini oluşturur.
Kadınları ekonomik hayatın dışında tutarak dünya ile rekabet etmek de mümkün değil. Ev kadınlarını işgücüne katmak, kendi kültürüne sahip çıkarken, ekonomik gelir elde etmesini sağlamak gerekiyor. Bu amaçla kurulan Sarı Konak Kadın Kooperatifi çalışmalara başladı. Kooperatifin Kurucular Kurulu’nda yer alan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, birlik ve beraberlik içerisinde önemli çalışmalara imza atılacağına inandığını her fırsatta vurguluyor.
“Kastamonu’nun gelecekteki en iyi projelerinden birisi kadınlara ait yapmış olduğumuz bu kooperatif ile hem ekonomiye, hem üretime hem de yöresel ürünlerimize sahip çıkacağız. Bu çalışmalar birbirini tamamlayan bir zincir olarak bizleri zirveye taşıyacaktır. Yöresel mutfağımızın zenginliğinin ortaya konulacağı Gastronomi Han projesi de bu zincirin bir halkası olacak.” diyen Başkan Babaş, ürünlerin pazarlanabilmesi noktasında kooperatifleşmenin şart olduğunun altını çiziyor.
Son yıllarda insanların turizm talep ve isteklerindeki hızlı değişiklikler turistik ürün çeşitlendirilmesine olan ihtiyacı artırırken, Kastamonu Sarı Konak Kadın Kooperatifi üretimin yanı sıra üyeleri için pazar arayışını da sürdürüyor.
20 bin metrekarelik alanda kurulan Travel Turkey İzmir Fuarı, Türkiye’den 48 ilin yanı sıra 37 Ülke’ye ev sahipliği yaptı. Turizm sektörünü ulusal ve uluslararası düzeyde bir araya getiren Turizm Fuarı’nda Kastamonu Valiliği, Belediyesi, Ticaret Odası, İnebolu ve Taşköprü Belediyeleri ile birlikte ilk etkinliğiyle Sarı Konak Kadın Kooperatifi de yer aldı.
Her yıl artan yurtdışı katılımıyla büyümeye, katılımcılarına fırsatlar sunmaya ve Dünya turizm sektöründe bilinirliliğini arttırmaya devam eden Turizm Fuarı’nda Kastamonu Belediyesi stantlarında 3 gün boyunca tanıtım yapıldı.
Kastamonu Kadın Kooperatifinin el sanatlarını ve bölgeyi tanıtımının yanı sıra boyama ve taş baskı alanında yapılan work shop çalışmaları büyük ilgi gördü. Kastamonu Ticaret Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu da bu çalışmalara katılarak, el dokumasına Türk motifi boyama ve taş baskı yaptı. Filistin, Endenozya, Sakız Adası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Hindistan’dan gelen katılımcılar el sanatları deneyimlemenin keyfini yaşadılar.
Kastamonu mutfağının zenginliğinin de gözler önüne serildiği Fuar’da, yöresel yemeklerimiz, katılımcıları lezzet dolu bir yolculuğa çıkardı. Kastamonu, kendisini ülke ve Dünya turizminde daha üst sıralara taşıyacak tatlarla da ilgi çekmeyi başardı.
Ayrıca ünlü şef Hazer Amani yaratıcı mutfaklarının kapılarını, Fuar İzmir’de açıp, etkinlik ve söyleşiyle büyük ilgi gördü.
Kastamonu Sarı Konak Kadın Kooperatifi; binlerce yıllık tarihinden gelen uygarlıkların kültür mirası ile kendi öz değerlerimizin damıtılmasıyla günümüze ulaşan el sanatlarını, keşfedilmeyi bekleyen yemek kültürünü, zengin Kastamonu mutfağını, birbirinden güzel doğal ürünler ve kadınların el emeği, göz nurunu 12. Travel Turkey Fuarı’nda tanıttı.
Diğer iller ve çeşitli kooperatiflerle görüşmeler yapan Mihriban Tüfekçi başkanlığında Kooperatif Kurucular Kurulu üyeleri, ilk etkinliğini gerçekleştirdi.
“Ben” değil, “biz” anlayışıyla yola çıkan Kastamonu Sarı Konak Kadın Kooperatifi, yoluna bilinçli adımlarla devam eserken, bu hikayeyi tüm üretici kadınlarla birlikte yazmak istiyor.