“İnternet kaçınılmaz ihtiyaç; ihaleyse ihale”
Merkez İlçe Halk ve Muhtarlar toplantısında muhtarlar uzaktan eğitimde yaşanan internet erişimi sorununu dile getirdiler. Milli Eğitim müdürü Bahçacıoğlu yaşanan sorunu mobil araçla çözmeye çalıştıklarını ancak bunun bir noktaya kadar olabildiğini söylerken toplantıya başkanlık eden Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, “İnternet erişimi tüm yerleşim yerlerimiz için kaçınılmaz bir ihtiyaç. Telekom bu durumu gözden geçirmelidir. Fiziki bir ağ oluşturulmalıdır. Baz istasyonu gerekiyorsa kurulmalıdır, ihale ise ihale… Hiçbir çocuğumuzun bu süreçte mağdur olmasına izin veremeyiz” dedi.
“Vatandaşla buluşma” kapsamındaki Merkez İlçe Halk ve Muhtarlar toplantısı dün Belediye Konferans Salonu’nda yapıldı.
Toplantının basına açık bölümüne Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan başkanlık etti. Kovid-19 tedbirleri gözetilerek gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesi de Kovid-19 oldu.
Muhtarlar, söz alarak salgınla mücadele konusundaki taleplerini ilettiler. Valilik yetkilileri not alınan bu taleplerin ilgili kurumlara yönlendirileceği ifade ettiler.
Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan: “Bu süreçte çok iyi bir sınav verirsek, hem birbirimizi hem de sevdiklerimizi üzmemiş oluruz. Her kurumumuz ve kişiler, kendi önlemlerini en iyi şekilde almalılar. Çünkü gerçekten ciddi bir salgından geçiyoruz” dedi.
“Adres yeterli değil, isim de istiyoruz”
Kuzeykent Mahallesi Muhtarı Hakan Çölez, evlerinde karantina altında olan vatandaşlara yönelik İl Sağlık Müdürlüğü tarafından muhtarlara ulaştırılan listeleri toplantının gündemine getirdi.
Muhtar Hakan Çölez, “Bu süreçte, evlerinde karantina sürecinde olan vatandaşlarla ilgili muhtarlarımızın da denetlemenin içinde olduğunu öğrendik. Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından muhtarlarımıza karantina altında olan vatandaşların denetimi noktasında adres bilgileri listesi geliyor. Biz adres dışında isim listesi ve telefon numarası bilgilerini de talep ediyoruz. İfşa etmek adına değil, elimizin daha da güçlenmesi adına bu bilgileri istiyoruz” şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Yüksel Kutlu ise:, “Elinizi güçlendirecek ise bunu da yapabiliriz. Listelerde adres dışında isim, soy isim ve telefon bilgilerine de yer verebiliriz” dedi.
Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan da, Çölez’in talebinin yerine getirileceğini söyledi.
“Yetkili miyiz?”
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu da, “yetki” konusundaki belirsizliği gündeme getirdi.
Yapıcıoğlu: “Şehir merkezlerinde maske takılması noktasında denetimler var. Ancak köylerde biz kimseye ‘maske takın’ diyemiyoruz. Bu konuda yetkili miyiz?” diye sordu.
Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan: “Sayın Muhtarım; bu noktada bizler uyarıyı çoktan aşmış durumdayız. Artık maske takmak zorunlu ve kaçınılmaz. Ölümcül bir durumdan söz ediyoruz” şeklinde konuştu. İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Yüksel Kutlu ise, “Kastamonu’da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince muhtarlarımıza da denetleme yetkili verilmiş durumda. Tutanak tutabiliyor ve yetkili mercilere bunu iletebiliyorsunuz” dedi.
Uzaktan Eğitim Konusu
Kastamonu’da uzaktan eğitim ile ilgili kırsal kesimde yaşanan internet sıkıntısı da dünkü toplantıda gündeme geldi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, kırsal kesimde yaşanan internet sıkıntısına dikkat çekti.
İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Kastamonu’da internet erişimi olmayan yerleşim yerlerimiz var. Bununla ilgili olarak biz mobil bir araç oluşturduk. Kültür Müdürlüğü’nün Gezisi Kütüphane adı altındaki araç için Kültür Müdürlüğümüz ile protokol oluşturduk. İnternet erişimi olmayan yerlere bu aracımızı gönderiyoruz. Telekom Müdürümüz ile de bir görüşme yaptım. Baz İstasyonu, 4 kilometreye kadar sinyal alabiliyormuş. -Bazı bölgeler 4 kilometrenin ilerisinde olduğu için elimizden bir şey gelmiyor- dedi. Bu anlamda ulaşamadığımız bir tane bile öğrenci olmamalıdır diye düşünüyoruz. Muhtarlarımızdan isteğimiz, bu anlamda internet erişimi olmayan çocuklarımız olursa bizimle irtibata geçerlerse bu sorunu çözmüş oluruz. Ayrıca il genelinde 260 EBA destek noktası oluşturduk. Televizyonu olmayan 77 çocuğumuza da televizyon tahsis ettik. Şu anda hiçbir evde televizyonu olmayan aile kalmadı” dedi.
Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise, “İnternet erişimi tüm yerleşim yerlerimiz için kaçınılmaz bir ihtiyaç. Telekom bu durumu gözden geçirmelidir. Fiziki bir ağ oluşturulmalıdır. Baz istasyonu gerekiyorsa kurulmalıdır, ihale ise ihale… Hiçbir çocuğumuzun bu süreçte mağdur olmasına izin veremeyiz” şeklinde konuştu.