5 pazar karantinaya alınarak kapatıldı.
Devrekani, Taşköprü, Seydiler, İhsangazi ve Araç’taki hayvan pazarları çiçek hastalığı nedeniyle karantinaya alınarak kapatıldı. Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, hastalığın ithal hayvanlar aracılığıyla geldiğini tahmin ettiklerini belirtirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri de aşılama çalışmalarına başladı.
Çiçek hastalığı nedeniyle il genelindeki 5 hayvan pazarı karantina altına alındı. Hastalığın ithan hayvanlar aracılığıyla geldiği tahmin ediliyor.
Türkiye’de son dönemde hızla artan çiçek hastalığı Kastamonu’ya da sıçradı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü ekipleri ise çiçek hastalığının daha fazla yayılmaması için hayvanlarda aşılama çalışmalarını sürdürüyor. Devrekani, Taşköprü, Seydiler, İhsangazi ve Araç hayvan pazarları da karantina altına alınarak kapatıldı. Karantina altına alınan ilçelerdeki hayvan pazarlarına hayvan giriş ve çıkışları da yasaklandı.
Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Şekercioğlu, “Bu pazarlar hastalıktan arındırıldıktan tekrardan açılacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, çiçek ve tüberküloz hastalıklarına karşı yoğun bir çalışma yürütüyor. Hastalıklı hayvanlara karşı aşılama çalışmaları sürüyor. Aşı yapılan hayvanlarda çiçek veya başka bir hastalığın görülmediği, aşısı olmayan hayvanlarda daha çok hastalıkların görüldüğü bilgisini aldık. İnşallah bu hastalık bittiğinde, karantinaya alınan ilçelerimizdeki hayvan pazarları tekrar açılacaktır” dedi.
Hastalığın ithal hayvanlar aracılığıyla geldiğini tahmin ettiklerini söyleyen Şekercioğlu, hastalığın görüldüğü yerlerde 8 kilometre çevresinde daire şeklinde karantina uygulandığına dikkat çekti ve “Bu halkanın genişliği kadar bölgelerde hayvan giriş ve çıkışları yasaklanıyor. Vatandaşlarımızın, bu kurallara uymasını bekliyoruz. Çünkü hastalığın daha da fazla yayılmaması için bu kurallara uyulması gerekiyor. Çiçek, insanlarda da görüldüğü üzere hayvanların vücudunda kırmızı lekeler şeklinde, insanların gözle görebileceği şekilde başlıyor. Eğer hayvanda çiçek hastalığı varsa bunu herkes anlayabilir” diye konuştu.
Kastamonu Hayvan Pazarı’nın Türkiye’nin en büyük ve en modern hayvan pazarlarından birisi olduğunu da söyleyen Şekercioğlu, “Hayvan pazarımız 3 bin büyükbaş, bin tane de küçükbaş hayvan kapasiteli olacak. Pazarımız, şu anda yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Gerisini de gücümüzün yettiği kadarıyla zamanla tamamlamayı hedefliyoruz. Kastamonu, simental ırkında ülkemizde merkez durumunda, yani başkent sayılıyor. Türkiye’nin 60 ili pazarımızdan simental ırkı hayvan alımı gerçekleştiriyor. Hayvanların hastalıkları yani çiçek veya tüberküloz gibi hastalıklarla mücadele uzun bir süreç gerektiriyor. Bu mücadele neticesinde bu hastalıklardan da hayvanlarımızın kurtulacağını düşünüyoruz. Yapılan mücadele ile tehlikenin ortadan kalkacağını hedefliyoruz” dedi.
Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin müdürü Sait Gülabacı ise “Sadece simental ırkında yüzde 60 civarında hayvan yetiştiriciliğimiz bulunuyor. 5 tane ilçemizde hayvan pazarının kapatılması büyük bir talihsizlik. İnşallah kısa sürede Tarım İl Müdürlüğü ekiplerimiz aşılamayı bitirir ve pazarlarımız karantina süresi bittiğinde de tekrar açılır. Şu anda merkez hayvan pazarımızda bir tehlike görülmüyor. Ama dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.
Hayvanlarda görülen çiçek hastalığının Türkiye’de yeni bir hastalık olduğunu da ifade eden Gülabacı, şunları kaydetti:
“Dışarıdan gelen ithal hayvanlardan hastalığın bulaştığını düşünüyoruz. Çünkü sineklerin bunu bulaştırdığı söyleniyor. Ama şöyle de bir şansımız oluştu. Mevsim itibariyle artık sineklerin azaldığı bir döneme girdik. Bu da çiçek hastalığının daha da yayılmasını engelleyecektir. İnşallah bu çiçek hastalığı kısa sürede bitecektir.” (İHA)