İlimiz eski milletvekillerinden Yıldırım, yükselen et fiyatları üzerine yaptığı değerlendirmede çözümün üretimden geçtiğini kaydederek, “Kastamonu olarak biz ülkemizde hayvancılığı kurtarmaya talibiz” dedi.
İlimize “Hayvancılık OSB” kurulmasını ve 4 kalkınma bölgesindeki vilayetlerin faydalandığı hayvancılık teşviklerinin verilmesini dile getiren Yıldırım, ülkemizde hayvancılık sektörünün kurtuluşunun ise damızlık dişi hayvanların 5 yaşına gelmeden kesiminin önlenmesinden geçtiğini belirtti.
İlimiz eski milletvekillerinden Mehmet Yıldırım, yükselen et fiyatları üzerine yaptığı değerlendirmede çözümün üretimden geçtiğini kaydederek, “Kastamonu olarak biz ülkemizde hayvancılığı kurtarmaya talibiz” dedi.
Hayvancılık OSB
Et fiyatlarındaki artışı hayvan sayısındaki azalmaya bağlayan Yıldırım, “Hayvancılık sektöründe özellikle büyükbaşta önemli bir merkez olma konumuna sahip olan ilimizde tüm Türkiye’ye örnek olacak şekilde bir ‘Hayvancılık OSB’ hayata geçirilebilir” önerisinde bulundu.
Kastamonu’nun büyükbaş ve küçükbaşta üretim rolünü oynamaya talip olduğunu kaydeden Yıldırım, “Kastamonu olarak biz ülkemizde hayvancılığı kurtarmaya talibiz” çağrısında bulundu.
İlimize de aynı teşvik verilsin
GAP, DAP, DOKAP ve KOP kalkınma idareleri çatısı altındaki vilayetlere “yüzde 50 hibe” şeklinde hayvancılık teşvikleri verildiğini dile getiren Yıldırım, “İlimiz eğer hayvancılık merkezi olacaksa bir an önce aynı teşviklerden yararlanmaya başlamalı” değerlendirmesinde bulundu.
Damızlık dişi hayvanlar kesilmesin
Ülkemizde hayvan sayısının düşmesi ya da artış göstermemesinin sebeplerinden birinin de damızlık hayvanların kesilmesinden kaynakladığını vurgulayan Yıldırım, “Hepimiz Müslümanız ancak özellikle Kurban bayramlarında damızlık düvelerin kurban edilmesi, ülkemizdeki hayvan varlığına zarar veriyor. Doğurma kabiliyetleri bitene kadar damızlık hayvanların kesiminin önlenmesi lazım. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir kampanya başlatmasını ve Cuma hutbelerinde verilen vaazlar aracılığı ile damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesiminin önüne geçmesini öneriyorum” dedi.
Milletvekili olduğu 2003 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nı böyle bir çalışmaya yönelttiğini ifade eden Yıldırım, “Vatandaşımız para sıkıntısı çektiğinde damızlık hayvanını satıyor. Böyle durumlarda devlet bu hayvanları satın alıp, damızlığı olmayan üreticilerimize verebilir. Damızlık olmayınca hayvan varlığımız artmaz” şeklinde konuştu.
Yıldırım, hayvancılık sektörünün gelişmesinin eğitimden de geçtiğini kaydederek, “Devletimizin çeşitli kamu ve sivil kurumlar aracılığı ile köylümüzü hayvancılık konusunda eğitmesi lazım” dedi.