Tarım ve Orman Bakanlığı’na dair Sayıştay’ın “2018 Yılı Denetim Raporu” Kastamonu’yu da yakından ilgilendiriyor, Sayıştay’ın denetim yaptığı 10 ilden biri olan Kastamonu’da “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında ihmal nedeniyle hayvan kayıpları ve teknik donanım eksiği dolayısıyla aşı israfı olduğu kaydediliyor…
Muhalefet, raporu kamuoyu gündemine art arda taşımasına karşın ne iktidar, ne kamu ne de sektördeki meslek odalarından bir açıklama geldi.
(Sayıştay raporu uzun uzun anlatmış mevzuyu…
Yeniden burada tekrarlamanın alemi yok, ilgililer Sayıştay web sitesinden ulaşabilirler.)
Gerek Sayıştay raporunda geçen tespitler gerekse de muhalefet partisinin iddialarına karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kapsamlı bir açıklama yapacağı ifade ediliyor…
Söz konusu 10 ildeki veriler toplanıyormuş.
Kastamonu’da ne oldu peki?..
Açıklama beklenen kamu ve sivil kesimlerin sessizliğinin sebebi ne? Durum olduğundan daha mı sıkıntılı yoksa? Bakanlığın cevabı mı bekleniyor? Kastamonu’nun hayvancılık sektöründe hali ne?
Elimdeki bilgi ölçüsünde birkaç satır paylaşayım…
Mevzunun aydınlanması namına faydası olur belki.
“Genç Çiftçi Projesi”…
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yurtdışından ithal edilen hayvanlar arasından 2016 yılında 912 simental, aubrac, limousine, şarole ve angus ırkı büyükbaş ilimizdeki 152 yetiştiriciye dağıtıldı. 38 yetiştiriciye 1520 baş akkaraman ve kıvırcık, 4 yetiştiriciye 160 baş kıl keçisi dağıtıldı. Küçükbaşlardan sadece 1’i öldü. 2017 yılında 134 yetiştiriciye 804 baş simental melezi ve montofon melezi yurtiçinden temin edilerek verildi. 69 yetiştiriciye 2366 baş akkaraman ve merinos Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü yurtdışından ithal edilerek verildi.2 yetiştiriciye 74 baş kıl keçisi yurtiçinden temin edildi. Dağıtılan küçükbaşlardan 8’i öldü. 2018 yılında 132 yetiştiriciye 760 baş simental melezi ve montofon melezi ırkı büyükbaş hayvan yurtiçinden temin edilerek ilimizde dağıtıldı. 68 yetiştiriciye 2312 baş akkaraman dağıtıldı. 20 yetiştiriciye 100 manda verildi. Dağıtılan küçükbaş hayvanlardan 2’si veba ve 1’i tüberkülozdan öldü.
Dağıtılan 2 bin 476 büyükbaş ve 6 bin 432 küçükbaştan toplam kayıp 3 yılda…
11 küçükbaş, 1 büyükbaş.
Aslında ilimize 3 yıl içinde sadece 2016 yılında yurtdışından ithal büyükbaş girmiş, 2017’de Doğu Anadolu, 2018’de Kastamonu’dan tedarik edilen hayvanlar çiftçilere dağıtılmış…
Karanlıkta kalan bir konu, hayvanların hastalıklı olmasa bile “çelimsiz, bakımsız, güçsüz” olup olmadıkları, çünkü bu yönde de kamuoyunda dolaşan iddialar var.
(Kamunun ve meslek odalarının yukarıda verdiğim rakamları doğrulaması yahut yanlışlaması gerekiyor…
Ya da muhalefetin.)
İlimizde soğuk zincir olmaması ve ihmal sonucu “aşı israfı” mevzusuna gelirsek…
Kastamonu Tarım İl Müdürlüğü’nde soğutucu kabinli taşıt ve 3 soğuk hava deposu ile soğuk zincir alt yapısı tekmil ve zayi olan aşının toplam aşının yüzde 5 küsur oranında olduğu iddia ediliyor ki, operasyon anlamında bakanlığın yüzde 10 zayiatın üstünü sorun olarak kabul ettiği kaydediliyor.
Teknik altyapı var olduğu halde…
Kullanılmadıysa bilmem.
Sayıştay görevini yaptı…
Muhalefet de görevini az yada çok yerine getirdi.
Sıra kamuda ve meslek odalarında…
Hakikaten nedir bu hayvan ölümü ve aşı israfı mevzusu?
(Genç Çiftçi Projesi’nden faydalanan yetiştiricilerimiz misal…
Aldıkları hayvanlar öldü mü? Şartname dışı hayvan mı verildi kendilerine? Hastalık oranları ne oldu? Müdürlük yetkililerinin ilgileri ne orandaydı? Aşı israfı yapıldı mı?
En doğru bilgi yararlanıcılarda…
Onların fikrini alan oldu mu?
Ve 3 yıldır…
Meslek odaları ne yaptı Kastamonu’da?)
MUSTAFA AFACAN