4. Devrekâni Hasat Şenliği dün yapıldı.
Şenliğe Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, Seydiler Kaymakamı Devrekâni Kaymakam Vekili Yusuf Kaptanoğlu, Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman, kurum müdürleri, STK ve, parti temsilcileri, muhkarlar, üreticiler ve Devrekanililer katıldı.
Şenlik pdoğramında patates, çilek ve mısır üretiminde dereceye giren üreticilere plaket ve ödülleri katılımcı protokol tarafından verildi.
2017 yılı üretim sezonunda Çilek üretiminde birinci olan Çayırcık Köyü’nden Musa Yolasığmaz, ikinci olan Çayırcık Köyü’nden Cafer Topuz, üçüncü olan Balabanlar Köyü’nden Sefa Aydın’a, Sılajlık Mısır üretim sezonunda birinci olan Balabanlar Köyü’nden Uğur Aydın’a, ikinci olan Kadirbey Köyü’nden Sebahattin Keskin’e, üçüncü olan Çayırcık Köyü’nden Gökhan Yolasığmaz’a ve üretim sezonunda Patates üretiminde birinci olan Akçapınar Köyü’nden Ayhan Karakethüda’ya, ikinci olan Zeynel Cabbar’a, üçüncü olan Çayırcık Köyü’nden Murat Kaymakçıoğlu’na plaket, madalya ve diğer hediyeleri verildi.
Program sonunda çilek bahçesi, patates tarlası da katılımcılar tarafından gezildi. Katılımcılara patates, çilek, cırık tatlısı, etli pilav ve diğer yöresel ürünlerden ikram edildi.
Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu
Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, programda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bu şenlik bundan 4 yıl önce ilçe kaymakamlığımız ve ilçe tarım müdürlüğümüzün beraberce organizasyonu ile başlatılmış olan güzel bir program. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin ürünlerini daha çok ve daha fazla üretmeleri ve yetiştirmelerine de vesile oluyor, onları da bilinçlendiriyor. Bunu daha önce patates ile tarla günleri adı altında yapmıştık. Bu yılda hasat şenliği adı altında yeni bir isim adı altında yapıyoruz. Çiftçilerimiz son teknoloji makineleri de bu sayede kullanmaya başladılar. Çilekte de iyi verimler alınıyor. Bu da ilçemizin yüzünü güldürüyor. Bu etkinliğin bugüne kadar gelmesine vesile olan emeği ve katkısı geçenlere de teşekkür ediyorum” dedi.
Kaymakam Yusuf Kaptanoğlu
Kaymakam Yusuf Kaptanoğlu da şöşye konuştu:
“Belediye Başkanlığı ve Ziraat odası ile birlikte tertip ettiğimiz Devrekani 4. Hasat Şenliği etkinliklerini bugün gerçekleştiriyoruz. Meşhur Dörkeni Patası’nın, Çileğinin ve Mısırının hasadında çiftçilerimizin heyecanını paylaşmak, onların çektiği zahmeti yerinde görmek üzere bir araya geliyoruz. Üretilen tüm ürünler çiftçilerimize ve tüketicilerimize hayırlı ve bereketli olsun.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Malçlı Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında Nisan ayında ilçemize 24 bin adet çilek fidesi ve malç naylonu dağıtımı yapılarak 5 dekarlık alanda çiftçilerimizin çilek yetiştiriciliğine başlamaları sağlandı. Bu projenin karşılığını almış olmanın mutluluğunu yaiıyor, emeği geçenlere de teşekkür ediyorum.
Ayrıca ilçemiz patates üretiminde de önemli bir yol kat etmiş durumdadır. Bundan 8-9 yıl önce Devrekâni’de 70-80 ton civarında patates üretimi yapılırken şu anda bu üretimin 4 bin ton civarına kadar çıktığını görüyoruz.
Devrekani ilçemizin Kastamonu’da tarımsal alanda önemli noktalara gelmesinin yanında hayvancılıkta da ön planda bulunmaktadır. Bu sene kurban bayramında ilçemizden 110 kamyonda 2700 büyükbaş ve 400 de küçükbaş kurbanlık il dışına sevk edilmiştir.Tarımsal üretimde ve besicilikte ilçemiz önemli bir düzeye gelmiştir. Şunu da hiç unutmamalıyız, İnsanoğlu dünya üzerinde yaşadığı sürece gıda ihtiyacı sürecek, dolayısıyla tarım ve çiftçilik her daim var olacak. Bu yüzden de tarım ve hayvancılık da işi sıkı tutmalı özellikle çeşitli illerde asgari ücretle hayatlarını idame ettirmeye çalışan Devrekani’li hemşehrilerimizi ilçemize de davet ediyor, devletimiz tarafından verilen desteklerden faydalanmalarını üretim yapmalarını da istiyor ve onlara bunu da sağlamalıyız”
Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz
Son konuşmayı yapan Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz ise şunları söyledi:
“Yaklaşık 8-9 aylık bir emeğin ürünü olan çelşitli ürünleriniz yetişti ve hasat dönemi de başladı. Şu anda da emeklerinizin karşılığını büyük heyecan ve sevinçle alıyorsunuz. Tabi hayat ve hayatı idame ettirmek için en önemli şey de üretmektir, yine gelişmek içinde en önemli şey üretmektir. Artık herkes duyuyor tüketim toplumu olduk ve oluyoruz diye, kazanç ve gelişme de üretimden geçiyor, sizin gibi üreticilerimizden geçiyor, yıllar var ki Türkiye artık üretimi unutmaya başlamıştı, gelişmeyi unutmaya başlamıştı. Üretimi yaparken de bilimsel yöntemleri kullanmak lazım, ürün çeşitliliğine gitmek lazım, fenni usulleri de iyi öğrenmek lazım. Aksi takdirde çok ürün elde edemediğimiz gibi mevcut hanenin de geçimini dahi sağlamakta da zorlanırız. Devrekâni’den çok fazla bir hayvan varlığı İstanbul’a kurbanda gitti. Bu da ilimiz için Devrekâni için çok büyük bir kazanç. İnşallah Tarımda ve Hayvancılık da üretim daha da çok artacaktır. Dünya nüfusu giderek artıyor, giderek arttığı içinde gıda ihtiyacı da daha çok artacak ve daha fazla ürünlere de ihtiyaç olacak. Bunun içinde daha çok üretmeliyiz. 7 milyarı aşan dünya nüfusunun vazgeçilmez ihtiyacı, ihtiyaç listesinin de bir numarası açlık, karın tokluğu, bunu iyi bir yöntemlerle iyi usullerle başarabilirsek çok daha da kazançlı çıkacağız. Geleceğimize de çok daha güvenli bakacağız. Özellikle ülkemizde son yıllarda gıda güvenliği açısından çok ciddi çalışmalar yapılıyor, bunlar biliniyor, İnşallah Devrekani’de bundan yeterli nasibin alacak ve gerekli gayreti de gösterecektir.”