CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Kastamonu’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının seyrinin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu ve Actemra adlı yaşamsal önem taşıyan ilacın 20 gündür bulunmadığını belirterek, ilimiz için acil önlemler alınmasını istedi.
Baltacı, 18-20 Aralık 2020 tarihleri arasında Kovid-19 nedeniyle Türkiye genelinde 993, 65 yaş ve üstü grubu yoğun olmak üzere ülke nüfusunun binde 5’inin yaşadığı Kastamonu’da ise 24 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı ve bu sayının genelde hayatını kaybedenlere göre oranının yüzde 2 buçuğa ulaştığını söyledi.
İldeki sağlık çalışanı sayısının bir an önce artırılması gerektiğini belirten Baltacı, ‘Kovid-19’dan kaynaklı 33 yaşında, 38 yaşında, 42 yaşında ölen insanlarımız var. Salgının ta en başından bu yana yaptığımız uyarılara, eleştirilerimize, önerilerimize ve vatandaşın tepkilerine kulak tıkamanın bedelini ödüyoruz” diye konuştu.
CHP Parti Meclisi Üyesi, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 salgınının Kastamonu’da endişe verici boyutlara ulaştığını ve ağır Kovid-19 hastaları için kullanılan Actemra adlı ilacın 20 gündür tedarik edilemediğini belirtip, il için acil önlem alınması gerektiğini söyledi.
Kastamonu’da 18-20 Aralık 2020 tarihleri arasında Kovid-19 kaynaklı 24 vefat yaşandığını, bu sayının Türkiye’de aynı tarihlerdeki ölüm oranı içindeki payının yüzde 2.5’u anlamına geldiğini belirten Milletvekili Baltacı, “Salgının ta en başından bu yana yaptığımız uyarılara, eleştirilerimize, önerilerimize ve vatandaşın tepkilerine kulak tıkamanın bedelini ödüyoruz” diye konuştu.
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde servis sayısıyla birlikte sağlık personeli sayısının da artması gerekirken tam aksine yeni servisler için mevcut servislerden personel çekilmesi nedeniyle personel üzerindeki yükün ve nöbet sürelerinin giderek arttığını söyleyen Baltacı, atanmayı bekleyen binlerce sağlık personeli varken iktidarın sağlık çalışanlarının yaşamını hiçe saydığını söyledi.
Kastamonu’da keyfi sebeplerle masa başında oturtulan, salgınla mücadelede görev almayan personel olduğunu da dile getiren Milletvekili Hasan Baltacı, “bu kayırmacılığa bir an önce son verilmesi” çağrısında da bulundu.
Kastamonu’da Kovid-19 yoğun bakımlarında 73 hastanın hayata tutunmaya çalıştığını, ağır Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan Actemra adlı ilacın ise 20 gündür tedarik edilmediğini açıklayan Hasan Baltacı, hasta yakınlarının karaborsaya düşen ilacı yüksek fiyatlardan almak zorunda kaldığını söyledi.
Türkiye’nin en yaşlı nüfusa sahip 3 ilinden biri olduğu göz önüne alınarak Kastamonu’da acil adımlar atılması gerektiğine işaret eden Milletvekili Hasan Baltacı gerçekleştirdiği basın toplantısında şöyle konuştu:
“Türkiye ağır günlerden geçiyor. Ekonomik kriz giderek derinleşiyor, hayat pahalılığı giderek artıyor, hukuk ayaklar altında, işsizlik, yokluk, yolsuzluk artık katlanamayacak boyutlara erişti. Türkiye’nin bugüne kadar birikmiş hiçbir sorunu çözüme kavuşmuş değil. Özellikle sağlık sistemindeki çöküşün bedelini çok ağır bir şekilde ödüyoruz. İnsanlarımızın canıyla ödüyoruz. Sağlık sistemi zaten ağır aksak yürüyordu, şimdi iflas etmiş durumda. 380 bin nüfuslu Kastamonu’da salgının yükü tek bir hastaneye ve sağlık çalışanlarına yüklenmiş durumdadır. Ta en başından beri yaptığımız uyarılara, eleştirilerimize, önerilerimize ve vatandaşın tepkilerine kulak tıkamanın bedelini ödüyoruz.
“TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”
“Sadece cuma, cumartesi ve pazar günü, toplam 3 günde Kastamonu’da 24 insanımız Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Aynı tarihlerde 3 günde Türkiye’de resmi rakamlara göre Kovid-19’dan 993 kişi hayatını kaybetti. Kastamonu nüfusunun Türkiye nüfusuna oranı binde 5’tir. Ama aynı 3 günde hayatını kaybedenlerin oranı resmi rakamlarla bile kıyaslasak yüzde 2 buçuktur. Kastamonu’da salgının seyri Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kovid-19’dan kaynaklı 33 yaşında, 38 yaşında, 42 yaşında ölen insanlarımız var.
“GEÇ KALMAK CİNAYETTİR”
“Bir de buna Türkiye’nin en yaşlı nüfusa sahip üçüncü ili olduğumuz eklenirse Kastamonu için çok acil tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor. Geç kalmak cinayettir. Bugün için sadece Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 250’ye yakın hastamız Kovid-19 servisinde, 73 hastamız ise yoğun bakımda hayata tutunmaya çalışıyor. Başından beri uyarıyoruz. Bugünlerin geleceği belliydi! ‘Bir an önce hekim, hemşire, sağlık çalışanı sayısı artırılmalı’ dedik. ‘Âtıl durumda bulunan hastaneler sağlık sistemine entegre edilmeli’ dedik. Kastamonu’da 65 yaş üstü yaklaşık 67 bin insan var. ‘Yoğun bakım sayısı arttırılmalı’ dedik. ‘Sağlık sistemini ayakta tutabilmenin ilk ve en önemli yolu; temizlik görevlisinden, hasta bakıcısına, güvenlik görevlisinden, hemşiresine, teknisyeninden, sağlık memuruna, doktoruna kadar tüm sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesidir’ dedik. ‘7 lira ek ödemeyi reva gördüğününüz sağlıkçılardan kahramanlık beklemek yerine devlet olmanın sorumluluğunu yerine getirmelisiniz’ dedik.
“NÖBET SÜRELERİ ARTIYOR,
KAYIRMACILIĞA SON VERİLMELİ”
“Oysa Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde servis sayısı artıyorken, sağlıkçı sayısının da artması gerekiyorken tam tersi oluyor. Mevcut servislerdeki personelden bir kısmı yeni servislere çekildiğinden, personel üzerindeki yük giderek artıyor, nöbet süreleri giderek artıyor. Oysa atama bekleyen ve çalışmaya hazır binlerce işsiz sağlık çalışanı var bu ülkede. Bir de keyfi sebeplerle, arkadaşları salgınla mücadele ederken masa başında oturtulan, görev almayan ayrıcalıklı personel var. Bakanlık yetkililerini bu kayırmacılığa bir an önce son vermelidir.
“ACTEMRA İLACINA ULAŞILAMIYOR”
“Sağlıkta Türkiye’ye çağ atlattıklarını iddia edenler, yoğun bakım servislerinde hayata tutunmaya çalışan hastalarımızın ailelerini bugün karaborsada ilaç peşinde koşturuyor. Ağır Kovid-19 hastalarımızın tedavisinde kullanılan ACTEMRA ilacına ne yazık ki Kastamonu’da ulaşılamıyor. İmkânı olanlar bu ilacı 6 ila 8 bin lira arasında değişen fiyatlara almak zorunda kalıyor. İmkânı olmayanlar 20 gündür Sağlık Bakanlığı’ndan ilacın gelmesini bekliyor. Kastamonu’ya en son bu ilaçtan 3 Aralık’ta sadece 5 tane gönderen Sağlık Bakanlığı, Kastamonuluların bu çaresizliğine çözüm olamıyor, ardı ardına yaşanan ölümlere seyirci kalıyor. Bir kez daha söylüyoruz ülke yönetilemiyor, salgın yönetilemiyor.”