İlimiz Kastamonu yoğun bitki örtüsü, zengin orman alanları ile Türkiye’de sayılı iller arasındadır. Hangi ilçemize giderseniz gidin seyahatiniz boyunca bir orman denizi içinde yol alırsınız. Bu orman dokusu çıplak ve kıraç yapısı olan birçok şehre göre Kastamonu’daki seyahatinizi daha zevkli kılar.
Genellikle iş telaşı içinde geçen bu seyahatler esnasında zengin orman dokusunu o güzelim ağaçları özümseyemeden yolculuğumuzu tamamlarız.
Aslında doğanın bu ağaçlardan ayağımıza kadar yolladığı güzide örnekleri de yok değil.
Mesela Harmangeriş Çınarı,
Bu olağan üstü ağaç Şenpazar Cide arasında Harmangeriş köyünde ve yoldan 50 metre içerdeki köy meydanında tüm haşmeti ile sizi bekliyor. Üstelik altına araba park edecek kadar yaklaşabiliyorsunuz.
Köy meydanındaki eski pazar merkezinin yapılaşması tamamen bu anıt ağacı merkez alarak kurulmuş ve zamanında nasıl zengin bir ticaret olduğuna şahitlik ediyor. Maalesef şimdi sadece bir market kalmış aktif çalışan.
Zamanında Aşağıcumaadı verilen pazar yeri;her hafta kurulan cuma pazarı ile Harmangeriş ile birlikte civardaki yedi köyün buluşma noktası ve gurbet yolculuğunun başladığı ve bittiği noktadır. Bu civarın tüm çocukları bu çınarın altından yola çıkıp gurbete gitti ve eğitimli, meslek sahibi birer genç olarak döndüklerinde onları ilk bu çınar karşıladı. Yöre halkı yetiştirdiği evlatları ile gurur duyarak saatlerce bu çınar altında sohbet ederken yaprak hışırtıları ile onlara eşlik etti.
Artık lokantacı Hilmi ağanın, Fırıncı Mustan’ın (adı Mustafa lakabı Mustan’dır) ,Kör Kemal ‘in, Kasap Rıfkı’nın, Vapuroğlu Necati’nin,Kahveci Kamil’in,Bakaloğluberberin, Topal Hasan’ın, Ömerağ’nın ve daha nicelerinin sesleri yok. Harmangeriş çınarı şimdilerde çok mahzun, gölgesinde soluklanacak hayata dair bir şeyler konuşacak insanlara hasret kalmış.
Hayat böyle işte Harmangeriş çınarı, ya senin ömrüm çok uzun ya da insanoğlununki çok kısa.
Cide seyahatlerimin çoğunda bir 10 dakika bu anıt ağacın altına mola veririm. Bazen hiç kimse olmaz bazen de bir köy sakini ile sohbet etmek imkânı bulurum. Sohbet konusu elbette anıt ağaçtır ama köy sakinleri zamanında bir karakol yeri vermedikleri için, ilçe merkezi olma şansını nasıl Şenpazar’a kaptırdıklarını anlatmadan geçmezler.
Bu sohbetler ise ‘Kağıthane Belediyesi’ yazılı oturma banklarında olur. Artık Kağıthane Belediyesi Harmangerişe birkaç tane oturma bankımı hediye etti veya bir hemşerimiz İstanbul’daki banklara ‘hadi sizi memlekete götüreyim mi?’ dedi bilmiyoruz.
Kastamonu anıt ağaçlar listemizde yer alan Harmangeriş çınarı, zamanında zengin bir ticaret merkezinin odağında olduğu yüzlerce yıllık geçmişi ve tüm heybeti ile hala huzur kaynağı olmaya devam ediyor.
Bizden on kat fazla yaşayan yüzlerce yıllık bu ağaçların insanoğluna mesajı da çok net aslında;
‘Ey insanoğlu, 50-60 yıllık ömründe tüm dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanıyorsun ama ne kadar kısaömrün olduğunu her gününün ne kadar değerli olduğunu anla artık.’
Cide seyahatlerinizde Harmangeriş köyünden geçerken bir ziyaret edin tavsiye ederim. Yoldan sadece 50 mt içerde. Kimse yoksa altında oturup yaprakların hışırtısını dinleyin, bir köy sakini ile karşılaşırsanız sohbet edin.
En çok ihtiyacımız olan şeyi orada bulacaksınız.
Huzuru.
FEZA TİRYAKİ