Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi resim bölümü doktora öğrencisi Kader Aydın, 20-23 Temmuz 2022’de Hatay’da gerçekleşen VIII. Uluslararası TURKCESS Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi’nde “Kastamonu İli Geleneksel Taş Baskı Örnekleri” isimli bildirisi ile şehrimizin taş baskı sanatını uluslararası bir mecrada tanıttı.
Kongre kapsamında düzenlenen karma sergiye de “Kast-ı Moni” isimli çalışmasıyla katılan Aydın’ın taş baskı motiflerini kullanarak tuval üzerine karışık teknikle yaptığı resim, disiplinler arası sanata örneği olarak beğeni topladı.
Bu sanat hakkındaki bilgileri Tuğra Taş Baskı’nın sahibi ve Taş Baskı Ustası Seval Bahadır Koç’tan edindiğini söyleyen Aydın, “Seval Hanım ile gerçekleştirdiğimiz röportajlar, fotoğraf ve video çekimleri ile kültürel mirasımız olan sanatımızın yazılı kaynak olarak literatüre girmesini 20-23 Temmuz 2022’de Hatay’da gerçekleşen VIII. Uluslararası TURKCESS Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi’nde sağladık. Gerçekleştirilen bu etkinlik sayesinde “Kastamonu Taş Baskısı”2022-2023 eğitim öğretim yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde seçmeli ders olarak Resim Eğitimi Bölümü müfredatına eklenecek. Üniversitede Resim Öğretmenliği Bölümünde de ders olarak da verilecek. İlimizin tanıtımı için güzel bir program oldu. Bu konuda bana büyük destek veren Tuğra Taş Baskı’nın sahibi ve Taş Baskı Ustası Seval Bahadır Koç’a ve benim programa katılmamı sağlayan tüm herkese de teşekkür ediyorum” dedi.
Taş baskı üretimine 3 sene önce başlayan Tuğra Taş Baskı’nın sahibi ve Taş Baskı Ustası Seval Bahadır Koç ise, “Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi resim bölümü doktora öğrencimiz Kader Aydın yanıma geldi. Taş baskı konusunda destek istedi. Bende doktora öğrencimize elimden gelen katkıyı ve desteği sundum. Kader Aydın çalışmalarımda bana da ara ara yardımcı oluyor. İlimizin Hatay’da geleneksel taş baskımızın tanıtılması ben mutlu etti, sevindirdi hatta da çok duygulandırdı. Ben de ilimizi tanıtan Kader Aydın’a teşekkür ediyorum. Üç sene önce evde küçük bir odada başladığım bu mesleği severek yapıyorum. Şimdi de Kefeli Yokuşu üzerinde bulunan işyerimde Taş Baskı işini genişleterek sürdürmeye devam ediyorum” diye konuştu.
Cengiz MUHZİROĞLU