Kastamonu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi.
Kastamonu’nun başkent olarak ilan edilmesi şehrimizin tarihsel kimliğini ve kültürel mirasını uluslararası boyutuyla gündeme getirmesi açısından çok önemlidir.
Uluslararası Türk kültürü teşkilatı 1993 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan Kültür Bakanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulmuş olup bu yıla kadar;
2012 yılında Kazakistan/Astana,
2013 yılında Türkiye/Eskişehir.
2014 yılında Tataristan/Kazan,
2015 yılında Türkmenistan/Merv,
2016 yılında Azerbaycan/Şeki,
2017 yılında Kazakistan’ın Türkistan şehri ve
2018’de Kastamonu’muz Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmiştir.
Kültür Başkenti olmakla kültür alanında olduğu kadar turizm alanında da Kastamonu ivme kazanacaktır.
Bu kazanımın sonuçlarını biraz araştırdığımızda ise;
Eskişehir bir yıl süre boyunca 400’den fazla etkinlik yapmış,
350’den fazla proje hazırlamış,
20 ülkeden 100 bin kişi bu etkinlikler çerçevesinde konaklama yapmış,
300 bin kişi günü birlik ziyaret etmiş, konaklama tesislerinde bu etkinlikler sırasında doluluk oranları üst seviyeye çıkmış ve deniyor ki etkinlikler sırasında Türk dünyası ülkelerindeki sanayici ve işadamları bu etkinlikler sayesinde şehre gelmiş Eskişehir’i bu vesile ile dünyaya tanıtma fırsatı doğmuştur.
Ayrıca; kalıcı eserler bağlamında hazırlanan projeleri devam ettirmişler.
Bir başka konu ise Türk dünyası etkinliklerinin yapıldığı yıl içinde, turizm sektörü ve bağlı sektörlerdeki gelir artışı, gelen ziyaretçi sayısı, sektörel katkıların hesaplanması, bu amaçla sanayi ve ticaret odalarının bu organizasyonları yürüten kurum ve kuruluşların Türk Dünyası Başkentliğine dair tüm faaliyetleri kayıt altına almaları gerektiği ortaya konulmuştur.
2013 yılında Başkent seçilen Eskişehir için 19 Mart 2012 yılında Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü tarafından TBMM’ne Kanun Tasarısı gönderilmiştir bu tasarıya internetten ulaşabilir ve bu tasarı ile Eskişehir’in ne türlü kazanımları olmuş okuyabilirsiniz.
Başlayan ve yapılacak olan etkinlikler çerçevesinde bu hazırlıklar sırasında verilen kararlar aşamasında özellikle turizm ile ilgili konularda hangi sivil toplum kuruluşları bu toplantılarda görüşlerini bildirmişlerdir?
Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak bu anlamda kaç proje bulunmaktadır ve bunlar nelerdir?
Projeler var ise bu projeler devam ettirilip bitirilip Kastamonu’ya gelecek yıllar için neler kazandıracaktır?
Etkinlikler haricinde tanıtım stratejileri nelerdir?
Kastamonu turizminin olmazsa olmazları ilçelerimizin bu konudaki projeleri nelerdir neler yapılacaktır?
Kazanımlar mutlaka olacaktır ancak inanmak, hazırlanmak, nelerin nasıl olacağına dair en iyisini ortaya koymak ve tüm şehir ile birlikte hareket etmek ile istenen başarıya ulaşılacaktır.
Tanıtım adına büyük bir fırsat, tarihi ve kültürel zenginliğimizi tüm dünyaya daha da çok gösterebilmek ve“Avrupa Kültür Başkenti” olabilmek için de çalışmalara şimdiden başlayabiliriz umarım bu unvanı da kısa bir sürede elde edebiliriz.
Yeter ki inanalım.
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU