Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın güneydoğu illerini kapsayan gezisini takip ediyorum bakanlığının resmi internet hesabından, bakandan müjdeler, iş dünyasından talepler, istek, inanç, irade gırla…
Kastamonu’ya bakıyorum sonra, bakanlar gelip gidiyor, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile toplantı üstüne toplantı, havanda su döv babam havanda su döv.
Hamaset…
Hamaset.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Batman iş dünyası ile bir araya geldi misal…
Batman’a verilen yatırım teşviki 2.3 milyar TL, OSB ve sanayi sitelerine 95 milyon TL bakanlık kredisi verildi, 49 bin vatandaşa iş imkanı sağlandı, Batman Üniversitesi Teknokent kurdu, “Meyveciliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 272 bahçe yaptı bakanlık, anahtar teslimi, “Ekolojik köy” kuruldu.
Siirt’e geçti Bakan Varank…
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB işbirliğinde yürüyen 10 milyon avroluk fıstık işleme tesisinin Avrupa ve Rusya’ya ihracata başlayacağının müjdesini verdi, meyveciliği geliştirmek amacıyla 284 meyve bahçesi kurduklarını kaydetti. Güneydoğu illerinde genç işsizliği çözmek amacıyla harekete geçtiklerini söyledi ve Mardin, Şırnak, Siirt üniversiteleri işbirliğinde 3.8 milyon avroluk projeye başladıklarını ilan etti.
Bitlis’i ziyaret etti…
Yapılan toplam kamu yatırımı tutarı 12 milyar TL.
Bakan Varank Muş’un 16 senede milli gelirini 20 kat artırdığını ifade etti…
“Bu çok önemli başarı, üretim gayretinizin en net göstergesi. Tabi burada devletimizin sunduğu desteklerin de önemli katkısı var. Muş’a 16 yılda 1,5 milyar liralık yatırım teşviği verdik, 7 bine yakın vatandaşımıza yeni iş imkanları sunduk. İlimiz KOBİ’lerini her daim destekledik. 2002 öncesi dönemde, ilimizde KOSGEB desteği alan hiçbir firma yoktu. Biz 16 yılda, bin 200 KOBİ’ye KOSGEB’le nefes olduk, üretimlerini teşvik ettik” dedi.
Kastamonu’da durum ne?…
Gelip giden bakanlardan iş dünyamız ne talep etti?
Bakanlar konuştu…
Bizimkiler dinledi mi?
Güneydoğu’dan girişimcilik dersi almalı iş dünyamız ve sivil toplum örgütlerimiz…
Dinlemekle kalkınma olmaz, az çok konuşmak da lazım.
•••
Not:
Karadeniz 3’e bölgeye ayrılmış durumda “Kalkınma” namına “Batı, Doğu, Orta”…
Orta ile Doğu arasında geçişkenlik yüksek, Batı Karadeniz ise üvey evlat misali, yalnız.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP), “Karadeniz Kültür Envanteri” hazırladı…
Üzerinde yaklaşık iki yıldır çalışılan proje tamamlandı, sayfa sayfa literatür tarandı, her konunun uzmanlarının adım adım keşfiyle Doğu Karadeniz’in 8 şehrinin kültür envanteri çıkarıldı. Tescilli bazı varlıkların güncellenmediği için kaybolmuş, tescilli varlıkların %70 fazlasının da tescilsiz olduğunu belgeleyen envanter çalışmasıyla, Doğu Karadeniz’in doğa ve kültür varlıkları tümüyle kayıt altına alındı.
“Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon” şehirlerini kapsıyor “Karadeniz Kültür Envanteri”…
Kastamonu niçin bu iller arasında yok?
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde değil çünkü Batı Karadeniz’de…
Mağduriyet bölgesinde.