8 Mart Dünya Kadınlar Günü kentimizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Bu kapsamda ilde faaliyet gösteren kadın dernekleri tarafından ilk olarak Cumhuriyet Meydanında Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Daha sonra Kastamonu Belediyesi tarafından açılan Hüma Hatun Konağında eğitim gören kadınlara katılım belgesi verildi. Törende Belediye Başkan adayları, kadınlara karanfil dağıtarak günlerini kutladılar.
Cumhuriyet meydanı’ndaki çelenk koyma töreninde konuşan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Kastamonu Şube Başkanı Latife Ergün, şunları söyledi:
“Emekçi Kadınlar Günü ya da Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Bu gün insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. 8 Mart 1857 tarihinde Amerika’ da çalışma koşullarını protesto eden tekstil işçisi 129 kadın yanarak can vermiştir. İşte bu tarih Kadınlar Gününün başlangıcı olarak kabul edildi.
16 Aralık 1977 tarihinde UNESCO’nun 8 Mart’ “International Women’s day’ ” Dünya Kadınlar Günü ” ilanından bugüne Dünyanın her tarafında kutlanmaya başlandı. Ülkemizde ise 1924-1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk devrimleri ile kadınlar; sosyal, kültürel, siyasal, hukuki, aile içi ve çalışma hayatı gibi konularda erkeklerle eşit haklara sahip oldular. Ve Türk kadını eğitim, tıp, hukuk, mühendislik, resim, müzik gibi toplumun her alanında söz sahibi olmaya başladı.
Dolayısıyla eğitimli, sağlıklı, başarılı ve güçlü bir toplum için; tek ayağı üzerinde değil, kadını ve erkeği ile sağlam bir şekilde iki ayak üstünde duran, çağdaş ve medeni bir toplum oluştu. İşte bu sebeple Müslüman coğrafyasına baktığımız zaman Türkiye bir güneş gibi parlamaktadır.
Son zamanlarda, bilhassa çalışan kadınlar için önemli sayılabilecek birçok sosyal hak yasal hale getirilmiş ve kadınlarımıza çalışma hayatında kolaylıklar sağlanmıştır. Ancak; buna rağmen, kadına uygulanan şiddet, kadın erkek eşitliği, küçük yaşta evlilik gibi konular bu gün hâlâ tartışılması ve çözümlenmesi gereken sorunlar olarak gündemi işgal etmektedir.
Bizler her yönden güçlü bir toplumda yaşamak istiyorsak; kadını ve erkeği ile tüm toplum kesimlerini güçlendirmek zorundayız. Biliyoruz ki, kadınlarımızın sosyal, toplumsal ve ekonomik hayata daha fazla katılması, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmamızın yegâne koşuludur.
Bu vesile ile vatan için canını feda eden kahraman şehitlerimizin annelerinin bu anlamlı gününü kutluyor, 162 yıl önce verdikleri emek mücadelesi ile günümüze ışık tutan kahraman kadın işçileri, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanca mücadele veren, cepheye mermi taşıyan kadınlarımızı: Şerife Bacıları, Kara Fatmaları, Nene Hatunları ve nicelerini şükranla anıyoruz. Elde ettikleri hakları sonuna kadar koruyup kollayacağı inancıyla, toplumun yarısını oluşturan, diğer yarısını da doğurup yetiştiren tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.”
Hüma Hatun Konağındaki programda konuşan Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ise şunları söyledi:
“Kurtuluşumuzun en başta gelen aktörlerinden olan kadınlarımızın Kadınlar Gününü tebrik ediyorum.
Bugün burada birkaç amacın birlikte gerçekleştirildiğini görüyorum. Birincisi Kastamonu’nun kent kültürünün önemli simgelerinden olan konakların fonksiyonel hale getirilmesi ve yeniden ayağa kaldırılması konusunda yürütülen çalışmaların güzel bir örneği var. Önce restorasyonu yapıldı iki yıl kadar önce hizmete alındı ve bugün de burada içinde yine Kastamonu kültürünün unsurları ve geleneksel hat sanatlarımızın parçası olan el dokumalarının, nakışlarının ve diğer geleneksel ürünlerinin üretildiği bir mekân haline dönüştürülmüş olması. Ekonomik anlamda da bir katkı var.
Bir başka amaç bu ürünlerle biz Kastamonu turizmini geliştireceğiz diyorsak eğer Kastamonu turizminde önemli olan ürünler ve bunlar o turizmin birer kıymetli parçası olacaklar. Turizmin en önemli unsurlarından birisi de hediyelik eşya sektörüdür. Bu sektörü de geliştirmemiz lazım. Hediyelik eşya sektörünün içinde de tabii ki başka yerlerde olmayan Kastamonu’ya özgü olan buraya gelen ziyaretçilerin bunu da alıp hatıra olarak yanında götürmem gerekir dediği ürünlerimizi burada iyi kaliteli ve düzgün bir şekilde üretip onlara sunmak.
Bir başka amaç kadınlarımızı ekonomiye kazandırmak, kadınlarımızı ekonominin içine çekmek belki de en çok ihtiyacımız olan şeylerden birisi bu. Bu konuda maalesef istenen noktada değiliz. Bunun birçok nedeni var. En çok eleştirilen nokta neden ticarette ve üretimde kadınlar yok, neden idareciler arasında yeterince kadın yok veya neden siyasette yeterince kadın yok noktası hep bizim gündemimizi meşgul ediyor. Aslında burada dediğim gibi sanıyorum biraz kadınlarımıza da iş düşüyor. Kendilerini bir defa bu mücadelenin içine atmalılar ve azimli bir şekilde bir yerlere gelmek, bir şeyler elde etmek için mutlaka mücadele etmeleri gerekir. Anne olmak, eş olmak bu amaçların gerçekleştirilmesinde kesinlikle engel değil. İkisini bir arada yürütebilmektir ve ben Türk kadınının, Kastamonu kadınının bunu fazlasıyla başaracağına inanıyorum çünkü Kastamonu tarihi bunun en büyük ispatıdır, en canlı şahididir diye düşünüyorum.”
“İş gücüne katılmaları bizim için çok önemli”
Daha sonra söz alarak kadınların ekonomide yer alması gerektiğini belirten Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, “Burada olduğu gibi önümüzde ki günlerde de geliştirme atölyesini birlikte açacağız. Hanımlarımızın iş gücüne katılması bizim için çok önemli. Özellikle öğleden sonra birlikte açılışını yapacağımız Sarı Konak Kadın Girişimciler Kooperatifini de Kastamonu’da ciddi faaliyetlerde bulunacak şu anda da yüzün üzerinde üyesi olduğunu biliyorum. Orada da yapacağımız projeler arasında kadınlarımızın üretime girmeleri ve yaptıkları ürünleri Kastamonu fuarlarında bir de sen üret projesiyle ülke çapına yaymak istiyoruz” diye konuştu.