Gözlerimizin sağlığı, hayat kalitemizi önemli derecede etkilemektedir. Görme işlevimizin sağlıklı devam etmesi için beslenmeye dikkat edilmesi şarttır. Göz sağlığı için ihtiyacımız olan besin grupları şu şekilde sıralanabilir;
C Vitamini:
- Güçlü bir antioksidandır.
- Göz damarları ve sinirlerindeki harabiyeti önlemektedir.
- C vitamininden zengin beslenmek, retinal yaralanmaları tedavi eder ya da yakalanma riskini azaltır.
- C vitamininden zengin besinler; özellikle kivi, çilek, karadut, portakal, mandalina, limon, kuşburnu, kırmızı ve yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler ve diğer tüm sebze meyvelerdir.
A Vitamini:
- A vitamini yetersizliği görülen çocukların %70-80’inin ilerde körlük riski taşıdığı bilinmektedir.
- Yetişkinlerde yetersizliği durumunda loş ışıkta görme yetisi azalır ve buna halk arasında “gece körlüğü”
- Yetersizliğinde gözyaşı salgısı azalır ve gözlerde kuruluk gözlenir.
- Ek olarak yetersizliğinde göz enfeksiyonu ve korneada yara oluşumu (korneal ülserasyon) riski de mevcuttur.
- A vitamininden zengin besinler; süt ve süt yağı, yumurta sarısı, havuç, kış kabağı ve diğer sarı-turuncu sebze ve meyveler, ıspanak, roka, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.
E Vitamini:
- Güçlü bir antioksidandır.
- Eksikliği katarakt ve retinal bozulmalara neden olmaktadır.
- E vitamininden zengin besinler; fındık, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, ceviz, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
B2 Vitamini (Riboflavin):
- Göz yorgunluklarını hafifletir ve katarakt oluşumunu önler.
- B2 vitamininden zengin besinler; süt ve süt ürünleri, yumurta, et, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir.
Çinko:
- Görme işlevinde aktif olan enzimler için gerekli olan bir mineraldir. Yaş ilerledikçe gözdeki çinko miktarı azalmaktadır.
- Net görmeyi sağlar.
- Göz yaralarını önler ya da iyileştirir.
- Çinkodan zengin besinler; kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, deniz ürünleri, balık, peynir, kuruyemişler, kuru meyveler, tahıllar, kurubaklagiller, süt ve yumurtadır.
Magnezyum:
- Magnezyum minerali, kan şekerini düzenlemektedir. Magnezyum eksikliği yaşayan diyabetli hastalarda ise göz retinasında hasarlar oluşabilmektedir.
- Magnezyumdan zengin besinler; ceviz, badem, fındık, yer fıstığı, kabak çekirdeği, kaju, kuru fasulye, mercimek, barbunya, yeşil yapraklı sebzeler, kepek, tam buğday, bulgur, çavdar, kuru meyveler, avokado ve muz.
Omega 3:
- Düzenli tüketimi sonucu göz kuruluğunu, gece körlüğünü, yaşa bağlı olarak göz retinasında oluşan yıpramaları ve kataraktı önlemektedir.
- Omega 3 açısından zengin besinler; deniz ürünleri, somon, uskumru gibi yağlı balıklar, ceviz, badem, fındık, semizotu, kolza yağı ve keten tohumu.
- Haftada en az 2 kez balık tüketimi ile gerekli omega 3 sağlanmış olacaktır.
En Sık Rastlanan Göz Hastalıkları Nelerdir?
Diyabete Bağlı Retinopati:
- Diyabet, gözün özellikle sinir tabakası ve kılcal damarlarını etkileyerek çalışmasını bozmaktadır. Bu şekilde de görme kayıplarına yol açmaktadır. Diyabete bağlı göz bozukluklarına “diyabetik retinopati”adı verilmektedir.
- Bu durumda bir diyetisyen yardımıyla diyabetik beslenme programı uygulanmalı ve sık sık uzman bir hekime kontrole gidilmelidir.
Kuru Göz Sendromu:
- Gözyaşı salgısı yetersizliği sonucu ortaya çıkmaktadır.
- En sık nedeni ilerleyen yaştır.
- Omega 3, C ve A vitamini desteğinin ve günde en az 2 litre su tüketiminin kuru göz sendromunda yararlı olduğu ispatlanmıştır.
Katarakt:
- Göz merceğinin saydamlığının azalması ya da kaybolması katarakta neden olmaktadır.
- İleri yaş, genetik, sigara tüketimi, beslenme alışkanlıkları, diyabet hastalığı, kalp ve damar hastalığı, uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalma gibi nedenlerden katarakt oluşmaktadır
- B2 vitamini (riboflavin) desteği kataraktta tedavi edici etki göstermekte ya da katarakta yakalanma riskini azaltmaktadır.
- C ve E vitaminleri katarakt riskini azaltmaktadır.
Sarı Nokta Hastalığı (Makula Dejenerasyon) :
- Gözdeki makula adlı bölgenin hasarlanması sonucu oluşan bir göz hastalığıdır.
- İleri yaştaki bireylerde, yetersiz beslenenlerde ve sigara tüketenlerde görülme riski fazladır.
- Bulanık ve karanlık görmeye sebep olur.
- Omega 3, çinko, A, E ve C vitamininden zengin besinlerin tüketimi sarı nokta hastalığına yakalanma riskini düşürmektedir.
Hayata daha güzel bakabilmek için önerilerimi uygulamanızı tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU