İnsanlığı geriye çeken, üretimi yok ederken, tüketimi taçlandıran, yaşantımızdan duyguyu uzaklaştıran gelişmeler sıradanlığa sürüklüyor. İnsanların özgürleşmesine, hareket yeteneğine engel olan sıradanlığın bir diğer tehlikesi de; kültürsüzleşmeye kucak açması olarak dikkat çekiyor. İnsanlar arası ilişkiler azalıp, içeriksizleşirken, ne yazık ki dil de yoksullaşıyor.
Teknolojik gelişmelerin bilimi, sanatı, kültürü desteklemesi gerekirken, kolaycılığa, boş vermişliğe, tek düzeliğe sürüklenerek, toplumda azımsanmayacak orandaki bir kesimin sıradanlığa evrilmesi üzüyor.
İçinde estetik, güzellik olan ve insana huzur, dinginlik veya pozitif bir coşku veren sanat, bizim en önemli gereksinimiz. İnsan, sanatla bütünleşebildiği oranda yaşamı anlam kazanır.
Kastamonu’da 2014 yılında kurulan Şehr-i Dilara Türk Müziği Korosu, gelişerek yoluna devam ediyor. “Yaza Merhaba Konseri” ile doyumsuz bir program sunulan dinletide, Rast, Nihavend, Uşşak ve Hicaz makamlarında eserlere yer verildi. Konuk olan Eti Maden Türk Müziği Korosu da konserin son bölümünde, Şehr-i Dilara Türk Müziği Korosu ile birlikte sahne aldı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinden bir grup da dinleyiciler arasındaydı.
Doç. Dr. Selçuk Öztürk klarnet, Abdi Altınbaş Kanun, Güray Soğancı Ud, Samet Çetiner ve Kadir Çakır kemanlar, Sefa Karamehmet kaval, Sedat Uçan klavye, Dr. Ali Gündeşli ve Kenan İlgen ritm sazlarda yer aldı.
Müzik; duygular veya sezgiler aracılığıyla insana kelimelerin ötesinde bir çok şey aktarır. Bir müzik aleti çalmak, bir eseri sesiyle icra etmek çok değerlidir. Bir de işin beste yönü var ki, bu alanda çalışmayanlar için, eserlerin nasıl bestelendiğini hayal etmek bile bizi zorlayabilir. Konserde Güray Soğancı’nın da bir bestesine yer verildi. Şehr-i Dilara müzik topluluğunun kurucusu aynı zamanda Udi Soğancı’nın salondan büyük alkış alan “O Eski Tango” adlı bestesinin güftesi ise Miyaser Gülşen’e ait.
30 eserin seslendirildiği konserde, Koro Şefi Yusuf Koçak, Kastamonu’ya yabancı olmadığını bir kez daha dile getirdi. Koro Şefi Koçak yaptığı kısa konuşmada şunları söyledi;
“1970’li yılların başında mühendis olarak çalıştığım Eti Maden’in görevlendirmesiyle Kastamonu Küre’ye gelmiştim. Burada Küre’de Eti Maden adına ilk araştırmaları yapmıştık. Çalışmalarımız sonunda fizibilite raporlarını hazırlayıp, Devlet Planlama Teşkilatına teslim ettim. Mühendis olarak ülkemize 25 yıl hizmet vermemin ardından emekli olunca müzik alanındaki çalışmalarıma yoğunlaştım. Hocalarımızın, ‘bildiğini anlat’ şeklindeki vasiyetine uyarak, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın da arzusuyla, öğretmenlik görevimi sürdürüyorum”
Sadi Hoşses, Ali Şenozan, Cahit Ünyaylar, Turhan Toper gibi değerli müzisyenlerden dersler alan Yusuf Koçak, TRT Telli Çalgılar Metod Yarışması’nda birinci olarak Çinuçen Tanrıkorur’un ud metodunu bitiren ilk öğrencisi olarak da dikkat çekiyor.
Mühendis, müzisyen, öğretim elemanı Yusuf Koçak, Şehr-i Dilara Türk Müziği Topluluğu’nun koro şefi olmayı kabul etmesinin yanı sıra onların çalışmalarına katlı sunmak, destek vermek amacıyla 8 yılı aşkın süredir düzenli olarak Kastamonu’ya gelip, dönüyor.
Duyarlı insanlar Dünya’ya, topluma gözlerini kapatmaz, elinden geleni yapmaktan çekinmez. Tüm olanaklarını seferber ederken, topluma sağladıkları katkı onların yaşam enerjisiyle dolu, mesleğine tutkulu olmalarını sağlar. Belki de gerçek mutluluk, fedakarlık ruhunda yatıyor.
Şehr-i Dilara’nın “Yaza Merhaba Konseri’nde; seslendirilen bestelerin, farklı farklı çağrışımları bulunan makamlarıyla duygulandık, mutlandık, coştuk, hüzünlendik. Ruhumuza işleyen güfteleriyle bütünleştik. Bu güzel konsere ev sahipliği yapan Kastamonu Gençlik Merkezi, öğrencilere ücretsiz olarak temel seviyeden başlayıp bir çok farklı alanda eğitim ve kendilerini geliştirme fırsatı sunuyor. Gençlerin gereksinimlerine cevap vermek için kurslar ve etkinliklere yıllardır emek veren, en önemlisi de onları seven, içten destek olan Şube Müdürü Emel Karkacıoğlu da konseri izleyenler arasındaydı.
Kastamonu Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak; “Gençlik Merkezi’mizde sanat kültür faaliyetlerinin yapılması bizi çok mutlu ediyor. Kastamonu’nun kültür hayatına katkımız olmasından memnunuz. Ayrıca kendi bünyemizdeki atölyelerimizde A’dan Z’ye kurslarımız, eğitimlerimiz mevcut” derken, konser sonunda Şef Yusuf Koçak’a çiçek takdim etti.
İl Müdürü Reşat Arsak yönetiminde Kastamonu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü; Bakanlığa bağlı olarak ilimizde ücretsiz Gençlik Kampları, Yurt içi ve Yurt Dışı spor turnuvalarına katılım, Gençlik ve Spor Bayramı’ndaki performansları, Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü, spor okulları ve gençler için eğitim kursları düzenliyor. Bunların yanı sıra Otizm Farkındalık Günü’nde özel bireylere kapılarını açması ve Özel Eğitim Okulları’na spor malzemesi dağıtımı gibi toplumsal hareketlerde de olumlu destekleriyle dikkat çekiyor.
Şehr-i Dilara Türk Müziği korosunun ve solistlerin seslendirdiği şarkılara seyirciler de eşlik ederken, Şef Yusuf Koçak, bundan duyduğu mutluluğu paylaştı. İlginin yoğun olduğu konserde, salona sığmayan dinleyicilere ek koltuklarla çare bulundu.
Devrekani Belediye Başkanı Veteriner Hekim Engin Altıkulaç da bu konser için geldiğini ifade ederken, duygularını paylaşmasını istediğimde şunları söyledi:
“Sanatı, müziği çok seviyorum. Şehr-i Dilara konserlerini, hiç kaçırmadan takip ediyorum. Çok iyi bir topluluk ve çok elit eserler seslendiriyorlar. Kastamonu, birlikte müzik yapma başarısını Şehr-i Dilara Türk Müziği Korosu ile tattı. Gelecekte de bu başarılarının devam etmesini diliyor ve inanıyorum.”
İlimize 1 yıl önce atanan Kastamonu Adalet Komisyonu Başkanı Hakim Mehmet Keskin de konseri izledi. Program bitiminde sanatçılara çiçek taktim etti.
Güzel sanatlar arasında insan ruhuna en etkili şekilde hitap eden müzik, birlik beraberlik duygusunu da geliştiriyor.
“Ne kadar değişirsen değiş. İlk nerede mutlu olduysan, hep oraya çevirirsin yüzünü” şeklinde bir cümle okuduğumu anımsıyorum. Yüzümü bir kez daha müziğe çevirdim, yine mutlu oldum. Tüm emek verenleri gönülden kutluyorum.
Mine Akçakoca Özgür