Kent merkeziyle bütünleşme noktasına gelen Göl ve Subaşı köylerinin, yöresel ürünlerin satışının yapılabileceği pazaryeri kurulması talebi, her iki köyde ayrı ayrı düzenlenen toplantılarda Muhtarlar Derneği Başkanı Yapıcıoğlu ile köy muhtarları Dizdar ve Gün tarafından yüksek sesle dile getirildi.
Bu iki önemli yerleşimden gelen haklı istekle ilgili umut veren gelişmeler İGM üyeleri Hüsnü Dıngıloğlu ve Mevlüt Kaplan ile İl Özel İdaresi Harita Mühendisi Sinan Avanoğlu tarafından aktarıldı. Dıngıloğlu, bu konuda verdiği önergenin kabul edildiğini, Bayındırlık Komisyonu Başkanı Kaplan, komisyon olarakr gerekli tespitleri yaptıklarını söylerken, Avanoğlu ise söz konusu talebin içerisinde değerlendirileceği Gölköyle ilgili imar planı ile çalışmaların ihale aşamasına geldiğini kaydetti.
Kent merkeziyle bütünleşme noktasına gelen Göl ve Subaşı köylerinin, yöresel ürünlerin satışının yapılabileceği pazaryeri kurulması talebi, her iki köyde ayrı ayrı düzenlenen toplantılarda yüksek sesle dile getirildi.
Gölköy ve Subaşı’nda düzenlenen toplantılara İl Genel Meclisi (İGM) İmar Bayındırlık Komisyonu Üyeleri Çatalzeytin İGM Üyesi İmar Bayındırlık Komisyonu Başkanı Mevlüt Kaplan, Kastamonu Merkez İGM Üyesi Hüsnü Dıngıloğlu, Araç İGM Üyesi Sadık Küçükgüzel, Daday İGM Üyesi Mehmet Apaydın, Seydiler İGM Üyesi Nevzat Kocatürk, İl Özel İdaresi Harita Mühendisi Sinan Avanoğlu, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı ve Koru Köyü Muhtarı Muammer Yapıcıoğlu Gölköy Muhtarı İsmail Dizdar, Subaşı Muhtarı Tunay Gün, Kasaba Köyü Muhtarı Kemal Hamzaoğlu, Merekez Emirler Köyü Muhtarı Ahmet Satırgil, Numanlar Köyü Muhtarı Vedat Satıoğlu, Dokuzkat Köyü Muhtarı Mustafa Güler, Göcen Köyü Muhtarı Yüksel Terzioğlu, Talipler Köyü Muhtarı Mustafa Bektaş, Hoca Köyü Muhtarı Nadir Bahçecioğlu, Sada Köyü Muhtarı Murat Harmandaoğlu, Sarıömer Köyü Muhtarı Ahmet Çelikoğlu ve vatandaşlar katıldı.
Muammer Yapıcıoğlu
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı ve Koru Köyü Muhtarı Muammer Yapıcıoğlu, söz konusu talebi dile getirirken şunları söyledi:
“Bu bölgede askeriyenin olması, çok sayıda tatilcinin gelmesi ile bu bölgede büyük bir hereketlilik ve canlılık yaşanıyor. Onun içinde Gölköy’de mutlaka el emeği göz nuru el sanatları ürünleri, yöresel ve organik ürünlerin satılacağı satış ve tanıtım yerlerinin ziyaretçilere en iyi şekilde hitap edecek şekilde yapılması bir an önce gerekiyor. Bu,bölge için çok önemli. Yine çevresinde bulunan 20 köy nedeniyle kasaba konumunda olan Subaşı köyümüzde de çevre köylerde üretilen çok sayıda yöresel ürünün satılması için pazar yeri kurulmalı. Bunun içinde Valimizden, Belediye Başkanımızdan, İl Özel İdare Sekreterliğimizden, İl Genel Meclisimizden ve diğer görevlilerimizden destek ve katkı bekliyoruz. Bu iki yerimiz de gelen ziyaretçilerimize ve vatandaşlarımıza daha güzel ve iyi hitap edebilmesi için çevre düzenlemesi, yolunun güzelleştirilmesi, parke ve diğer çalışmalarının da yapılması gerekiyor. Bu bölge hem Kastamonu’ya hem de Daday’a kadar hitap edecek geniş de bir alanımız.”
Hüsnü Dıngıloğlu
Kastamonu Merkez İGM Üyesi Hüsnü Dıngıloğlu da konuyla ilgili şunları söyledi:
“Gölköy ve Subaşı Köylerinde çevresindeki 20 köyünde istifa edeceği yörenin doğal ürünlerinin satılacağı bir Bölge pazaryeri ve ürünlerin tanıtımı ve teşhiri için yerlerin açılması talebi bize geldi. Ben de bunun üzerine İl Genel Meclisi’nde yazılı önerge vermiştim. Önergemiz kabul edildi. Gerek Gölköy’de ve gerekse Subaşı Köyü’ne de yakın olan Jandarma Komutanlığına ait 5. Jandarma Eğitim Alayı olması, yine Gölköy ve Daday yolu üzerinde ve Daday’da da turistik yer ve konaklama yerlerinin olması, at sporlarının da bu bölgede büyük çoğunlukta yapılıyor olması, Daday’ın ünlü etli ekmeği nedeniylede çok sayıda kişinin bu ilçeye gitmesi büyük bir sirkülasyon oluşmasına ve çok sayıda il ve il dışından kişilerin bu yöreye gelmesi bu iki köyümüzce yapılan talepleri en iyi şekilde değerlendirip bir an önce de isteklerini yerine getirmek için İmar Bayındırlık Komisyonu üyelerimiz, İl Özel İdare görevlilerimiz ve bu bölgede bulunan 20’nin üzerinde muhtarımız ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu iki yerde açacağımız pazar ve tanıtım ve teşhir yerlerimiz bu bölgede yaşayan hemşerilerimize ekonomik bir hareketlilik de sağlayacak, geçimlerini tarımla, ürettikleri organik ürünler ve el emeği göz nuru ve el sanatları ürünleriyle, sağlayanlara da ekonomik katkı sağlayacak ve ürünlerini kolay pazarlamalarına da etken olacak. Bu ürünlerin satışının yapılacağı yerleri yapmak için uygun hazine veya köy tüzel kişiliğine tescilli arazileri de Komisyon üyelerimizce araştırmasını yapıyor, bunun yapılması sonucunda da ilgili çalışmalarımızı ivedi bir şekilde gerçekleştirme yönüne Valimiz, Belediye Başkanımız, İl Özel İdare Sekreterimiz ve ilgili diğer kişilerle de birlik ve beraberlik içinde gideceğiz. Gölköy’e el sanatları, bayanların el işi göz nuru yaptığı dokumalar olur, dantel ve diğer el işleri olur bunların satışı ve yine yöresel ürünlerin satılabileceği satış yerleri ile yine Subaşı Köyü’nde açacağımız pazaryeri ve satış, teşhir ofis ve yerleri ile bölge halkının ürünlerinin de değerlendirilmesi ve satışının da yapılmasını bir yerlerin açılması sonucunda sağlamış olacağız. Bölge halkına da katkı sağlamış olacağız. Bunun günlerini de birlikte kararlaştıracağız. İki köyümüze Kastamonu’da yakın olması ayrıca büyük bir avantaj.”
Mevlüt Kaplan
Çatalzeytin İGM Üyesi İmar Bayındırlık Komisyonu Başkanı Mevlüt Kaplan da,Dıngıloğlu’nun aktarımlarını tamamlar nitelikteki konuşmasında şöyle dedi:
“İl Genel Meclisi İmar Bayındırlık Komisyonu Üyelerimiz ile birlikte iki köyümüzde pazar yeri ve tanıtım ve satış yeri yapılabilmesini araştırmak için geldik. İki köyümüzde de incelemelerde bulunduk. Muhtarlarımızla görüştük. Pazar yeri, tanıtım ve satış yeri olabilecek yerleri tespit ettik. Bu konu ile ilgili komisyon raporumuzu da tutacağız. Subaşı’nda şu anda kullanılmayan Jandarma Karakolu yeri ve Gölköy’de de tanıtım ve satış yeri yapılabilecek yerleri tespit ettik. Bu bölgede büyük bir hareketlilik ve canlılığını olduğunu gördük. Çevresinde 20 köyün bulunduğu Subaşı Köyün’de Pazar ve Gölköy’de de tanıtım ve satış yerinin yapılması bölge halkına ürünlerini değerlendirmeleri ve ekonomik katkı sunması için büyük önem arz ettiğini de birlikte gördük. Buna yörede gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Burada Askeriyemizin olması gelen misafirleri ağırlamak için, burada yetişen ürünleri, elemeği göz nuru ürünleri de satmak için iki yerimizle ilgili gerekeni yapacağız.”
İsmail Dizdar
Gölköy Muhtarı İsmail Dizdar şunları söyledi:
“Köyümüzde Askeri Birlik olması, Gölköy Yaşam Resort’un burada bulunması ve üniversitemizin de yakın olması bu yöreye büyük canlılık ve hareketlilik getiriyor. Köyümüzde gelen ziyaretçi ve konuklarımıza gerekli hizmeti veremiyoruz. Bu yüzden de köyümüze el emeği göz nuru el sanatları ürünleri, yöresel ve organik ürünlerin satılacağı satış yerinin köyümüze yakışır şekilde örnek bir yer yapmayı düşünüyoruz. Bunun için yeterli alanlarımız da var. Bu konuda ilgili kişilerden destek ve katkı bekliyoruz. Yine hafta sonları da köyümüze ve bölgesine çok sayıda kişi geliyor. Bu gelenlere daha iyi hizmet verebilmek için satış ve tanıtım yerinin bir an önce bölgemize yakışır şekilde yapılabilmesi için destek istiyoruz. Gölköy’de hafta sonu olduğu gibi diğer günlerde de günü birlik de büyük hareketlilik ve canlılık oluyor. Köyümüze tanıtım, teşhir ve satış reyon yerlerinin açılmasını istiyoruz.”
Tunay Gün
Subaşı Muhtarı Tunay Gün, “Subaşı Köyümüzde nüfusumuz kalabalık, kasabayız, çevremizde bulunan 20 köyümüze de hitap ediyoruz. Bu yüzden 20 köyümüze hitap edebilmek, burada yaşanan hareketlilik ve canlılık nedeniyle köyümüze pazar kurulmasını istiyoruz. Bunun içinde şu anda kullanılmayan Jandarma karakolumuzun 2 dönüme yakın yeri bu iş için de uygundur. Subaşımıza gelenlere en iyi hizmeti vermek, gelen konuklarımızı daha iyi ağırlayabilek, ürünlerimizi pazarlayabilmek, yöre halkımıza ekonomik katkı sağlamak için bu pazara ve yapılacak yeni çalışmalara ihtiyacımız var ” diye konuştu.
Sinan Avanoğlu
İl Özel İdaresi Harita Mühendisi Sinan Avanoğlu iseGölköy’de imar planı çalışması yapıldığını ve bu çalışmanın belirli bir aşamaya girdiğini, ihale aşamasında olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Burada el sanatları ve organik ürünlerin yapılacağı teşhir yeri, satış yeri isteniyor. Bu,planlama aşamasına konulacak. Burada neresi uygunsa bu da planlama yapan ile görüşülerek değerlendirilir. Uygun olan yere de pazar yeri bırakılır. Ona görede buraya istenen yapılabilir. Yerleşik alanı da bitmişti. Yerleşik alanı da çok eski. Bu bölgeye yoğun bir yapılaşma olduğu için, buraya yeni planlama yapılmalı, dendi; bu da yapılacak. 2-3 senedir de bunun çalışmaları ve süreci de kurum görüşleri, zemin etütleri ve diğerleri de yapılıyor, planlama aşamasına geldi.”
Cengiz MUHZİROĞLU