Bahçeşehir Koleji, Liselere Giriş Sınavı’nda Türkiye birincisi çıkardı, doğru cevaplayarak tüm soruların hakkından bir birgelen Ertuğrul Talha Özdemir, annesinin gözyaşlarını da övünçten son damlasına kadar akıtmayı başardı…
Çocuklar başarır, anneler ağlar.
Dünyanın en uzun ırmağıdır anne gözyaşları…
Milyonlarca annenin gözyaşından beslenir her an.
Gürül gürül…
Her mevsim coşkun.
Bahçeşehir Koleji’nin Kuzeykent kampüsü, uzun boylu beton yığınına çevrilen Kuzeykent’te“akciğer” misali bir vaha adeta, mimari fedakarlık örneği…
“Yeşil ada”.
Sadece bulunduğu bölgeye nefes üfleyen bir yeşil ada değil…
“Eğitim-öğretim adası” aynı zamanda.
Şık bir tören düzenlendi Ertuğrul Talha’nın onuruna okulda…
Okul müdürü Şükran Sayım, Ertuğrul Talha’nın okulun tüm öğretmenleri adına sunduğu çiçeği alırken gözyaşları gözünde belirmeden önce yaptığı konuşmada, “Gökyüzünde birer yıldız gibi görürüz biz çocukları” dedi.
Her çocuk bir yıldız muhakkak, yeter ki yansıtabilecekleri ışık çocuklara yöneltilsin, her çocuk parlar…
Eğitim ve öğretim kurumlarının Atatürk İlke ve Devrimleri’ni baş tacı ederek bilimsel yönteme sıkı sıkıya sarılmalarında tüm mesele, yıldız ışığı sayesinde gece olmaz o zaman.
Çocuk başarır, anne ağlar…
Okul ışık tutar, yıldız parlar.
İşte ve evde “topraksız tarım”
“Kent tarımı”, “Kent bahçeleri”, “kent bostanları”, “Ev tarımı” üzerine düşünce geliştirmeye çalışıyorum kendimce, şehrimizin bu alanda söz söylemesini umut ediyorum…
Hem sağlık hem de geçime dair önemli buluyorum çünkü.
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) laboratuar kurdu, demo üretim hattı düzenledi, su borularını döşedi, marul ekti, amaç toprağa ihtiyaç duymadan, kapalı alanda tarım yapmak, dünyada örnekleri bol bolamat…
Amerika’yı yeniden keşfetmese de KTB, Türkiye için çok önemli bir adım, yılın 12 ayı üretim yapılabiliyor, yağmur çamur, dolu tipi derdi yok, kalite ve rekolte yüksek.
KTB Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış “Çiftçi olan üyelerimize topraksız tarımla ilgili bilgi aktarabilmek, ne işe yaradığını, faydalarının neler olduğunu, ekim ve dikim sisteminin nasıl hareket ettiğini üyelerimize lanse edebilmeyi amaçladık. Bu sistem ilimizde çok yaygın hareket etmiyor ama Kayseri Şeker Fabrikamız buna yakın bir sistemle çalışıyor. Biz de bu sistemi laboratuvarımızda denedik. Ürün alanındaki katsayıya oranla su sisteminde daha fazla ürün elde edilebiliyor. Malum şehrimiz kış mevsiminde olumsuzluklar yaşayan bir şehir olduğundan bu ürünler 12 ay boyunca yetiştirilebiliyor. Biz demomuzu marul üzerinde denedik. Katma değeri yüksek farklı ürünler ekebiliyoruz. Bu ürünlerden verim elde edilirse özellikle çiftçilerimiz bu noktada kazanç sağlayacak. Onun dışında da ülkemize büyük anlamda ekonomik katkı sağlayacaktır” dedi…
Topraksız tarım ile ilgili geniş bilgi almak isteyen herkesi odaya davet etti.
Kastamonululara da bu davet geçerli şüphesiz…
Kayseri iki adımlık yol meraklılarına.
(Kayseri Şeker Fabrikası’nın modernizasyonu hakkında da bilgi sahibi olduk bu sayede, Kastamonu Şeker Fabrikası’nın teknolojisi ne alemde?…
Kastamonu Şeker Fabrikası, kampanya dönemlerine mahkum kalmasaydı keşke, ilimizde tarımsal araştırma ve geliştirmenin amiral gemisi olaydı.)