Kastamonu OSB’de faaliyet gösteren Göksoy Gıda’nın içinde bulunduğu dar boğazı köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Vahap Munyar, yazmış olduğu yazının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın devreye girerek gereken desteğin verileceğini duyurduğu ikinci bir yazı kaleme aldı.
Bakanlığın KOSGEB ve haciz işlemi uygulayan bankalarla görüşmeler yaptığını aktaran Vahap Munyar, “Bakan Varank, Türkiye’de yeni ve katma değeri yüksek yatırımlara zemin hazırlamaya çalışırken, sıkıntılı tesislerin yaşaması konusunda da hassasiyet gösteriyor. Göksoy Gıda’ya “nefes” için devreye girmesi, bu çabanın somut örneğini oluşturuyor” dedi.
Vahap Munyar’ın “O fabrikaya ‘nefes’ için bakan devrede” başlıklı köşe yazısı şöyle:
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Basın Danışmanı Ramazan Cin, 10 Eylül 2018 günü aradı:
– “Fabrika için çocukları özel okuldan aldık, bize nefes verin” başlıklı yazınız üzerine Sayın Bakanımızdan talimat aldım. Göksoy Gıda A.Ş.’nin sahibi Şükrü Göksoy’la bağlantıya geçeceğiz.
Şükrü Göksoy, 2013 yılında 8.5-10 milyon lira yatırımla Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bir sarımsak işleme fabrikası kurmuş, ürün verdiği market zincirlerinin iflas erteleme istemesi üzerine 30 milyon lira ciro yaratan şirketi nakit akışında sıkıntı yaşamaya başlamıştı. Göksoy, 2016 yılı başından itibaren bana gönderdiği mesajlarla yaşadığı sıkıntıyı paylaştı. Sonunda 10 Eylül’de söz konusu yazıyı yazdım.
Ramazan Cin’e Göksoy’la bağlantı kurulacak telefon numarasını ilettim. 15 Eylül’de Göksoy’dan mesaj geldi:
– Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın danışmanı aradı, yardım sözü verdiler.
Cin, 26 Eylül’de Göksoy Gıda ile ilgili girişimlerini anlatmak üzere aradı, ardından da bilgi notu gönderdi:
– Sayın Bakanımız, yazınız üzerine aynı gün sabahı tarafıma talimat verdi. Bahsi geçen işletmeci ile telefon görüşmesi yaptık.
Göksoy Gıda’nın sorunları ve mevcut durumu ile ilgili bir rapor hazırlayıp Bakan Varank’a sunduklarını belirtti:
– Sayın Bakanımız Göksoy Gıda’nın borçlu olduğu, sıkıntı yaşadığını anlattığı ilgili bankanın genel müdürü ile görüştü.
Varank’ın KOSGEB’e de görev verdiğini anlattı:
– Sayın Bakanımız işletmenin üretime devam etmesinin sağlanması konusunda KOSGEB Başkanı’na da talimat verdi.
Cin, ilgili kamu bankasının verdiği mesajı aktardı:
– Bankamız hacizleri, büyük bir market zincirinin ardından 6’ncı sırada. Yani, kısa zamanda ödeme sırası zaten bize gelmeyecek.
Banka, yaptığı alacak takibinin hukuki düzeyini açtı:
– Bankamız alacaklarının tasfiyesi takibine değil, yapılandırma amaçlı işleme başladı. İlgili firma da bu konuda bilgilendirildi.
KOSGEB de Bakanlığa şu bilgiyi verdi:
– Kastamonu Müdürümüz Şükrü Göksoy’u aradı. Şükrü Bey, o gün İstanbul’da idi. Gösterilen ilgiden memnuniyetini dile getirdi.
Bakanlığı harekete geçiren yazımda Göksoy’a şu soruyu sormuştum:
– Madem fabrikanız çok başarılı, verimlilik iyi, pazar da var. Yaşadığınız sıkıntılarda sizin hiç mi hatanız yok?
Yanıtı şöyle olmuştu:
– Sizinle yazıştığım 2 yıllık süreçte bankalara 3 milyon lira ödedim. 2 sezon tarımsal üretim iyi gitmedi, 1.5 milyon lira kaybettik. Batan marketlerde 2.5 milyon lira alacağımız kaldı. Bu arada devlete 1 milyon lira borcumuzu yapılandırdık. Bir yıl ödemesiz 1.3 milyon liralık yapılandırma bize nefes aldıracak.
Varank, Türkiye’de yeni ve katma değeri yüksek yatırımlara zemin hazırlamaya çalışırken, sıkıntılı tesislerin yaşaması konusunda da hassasiyet gösteriyor…
Göksoy Gıda’ya “nefes” için devreye girmesi, bu çabanın somut örneğini oluşturuyor…