Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 2-8 Aralık’ta Ankara’da, 9-11 Aralık’ta Sinop’ta ve 12-14 Aralık’ta Kastamonu’da düzenlenecek 27. Gezici Festival’in Türkiye 2022 programı belli oldu.
Türkiye 2022 bölümünde geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en yeni, ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş ödüllü filmleri yer alıyor.
Belmin Söylemez’in ilk uzun metraj filmi Şimdiki Zaman’ın ardından 10 yıl sonra çektiği ikinci uzun metraj filmi Ayna Ayna festival programında izleyicilerle buluşacak. Film, biri baskıcı babasından kurtulup özgürleşmeye, biri geçmiş travmalarının etkileriyle baş etmeye, bir diğeri ise ekonomik zorluklara rağmen tiyatrosunu ayakta tutmaya çalışan ve bir şekilde yolları kesişen üç kadının mücadelesini konu alıyor. Filmin başrollerini Manolya Maya, Laçin Ceylan ve Şenay Aydın paylaşıyor. 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmdeki performansıyla Laçin Ceylan da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.
Festivalde gösterimi yapılacak Ümran Safter’in ilk uzun metraj filmi Kabahat ise yaz tatilini geçirmek üzere babaannesinin yaşadığı muhafazakâr Anadolu köyüne giden, batıl inançlarla baş etmeye çalışan 13 yaşındaki Reyhan’ı odağına alıyor. 29. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan film, Reyhan karakterini canlandıran Mina Demirtaş’a Türkan Şoray Umut Veren Kadın Oyuncu, Ece Demirtürk’e de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü kazandırdı.
Selcen Ergun’un Toronto Film Festivali’nde dünya ilk gösterimini yapan filmi Kar ve Ayı, mecburi hizmet nedeniyle karlarla kaplı, uzak bir kasabaya atanan hemşire Aslı’nın kendini erk ilişkilerinin, sır ortaklıklarının ve kuşkuların ortasında bulmasını konu alıyor. Film, Türkiye’de ilk kez gösterildiği 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’nü, başrolünde yer alan Merve Dizdar ise En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
Özcan Alper’in yeni filmi Karanlık Gece de festival programında yer alıyor. Film, yıllar önce ayrıldığı kasabaya annesiyle vedalaşmak üzere geri dönen bir adamın, geçmişiyle hesaplaşmasını, suçluluk duygusu ile savaşını anlatırken, üç maymunu oynayan kasabayı da gözler önüne seriyor. Berkay Ateş, Cem Yiğit Üzümoğlu ve Pınar Deniz’in başrollerinde yer aldığı film, ilk kez gösterildiği 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo; 33. Ankara Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, SİYAD En İyi Film Ödülleri’ne layık görüldü.
Emin Alper’in Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümünde dünya ilk gösterimini yapan, Türkiye’deki 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Yönetmen başta olmak üzere 9 ödülle, 33. Ankara Film Festivali’nden En İyi Film dahil 6 ödülle ayrılan filmi Kurak Günler, Gezici Festival’de izleyiciyle buluşacak. Başrollerinde Selahattin Paşalı, Ekin Koç ve Selin Yeninci’nin yer aldığı film, bir süredir kuraklık sorunuyla boğuşan ve su sıkıntısı çeken Yanıklar kasabasına yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim, yerel gazeteci Murat ve kasabanın eşrafı arasında yaşanan çekişmeleri konu alıyor.
Çiğdem Sezgin’in, kendi istediği gibi, kimseye hesap vermeden yaşamak isteyen bir kadını merkezine koyduğu filmi Suna, Gezici Festival’de izleyicilerle buluşacak. Filmde, yersiz yurtsuz bir kadın olan Suna, yaptığı evlilik ile kendini ait hissedebileceği bir çatı ararken erkek egemen dünyayla savaşmak zorunda kalıyor. 29. Adana Altın Koza Film Festivali’nde İzleyici Ödülü’ne layık görülen Suna’nın başrollerinde Nurcan Eren, Tarık Pabuççuoğlu, Fırat Tanış ve Erdem Akakçe yer alıyor.
DÜNYA SİNEMASI BÖLÜMÜNDE 14 ÜLKEDEN 9 FİLM İZLEYİCİYLE BULUŞACAK
- Gezici Festival, yılın heyecan uyandıran, merakla beklenen, uluslararası festivallerde ödüller alan yapımlarını Dünya Sineması bölümünde izleyicilerle buluşturacak. Programda yer alan filmlerin gösterimleri Amerika Büyükelçiliği, Belçika Büyükelçiliği, Goethe Institut, İrlanda Büyükelçiliği, İspanya Büyükelçiliği, Cervantes Enstitüsü, İsrail Büyükelçiliği ve Polonya Büyükelçiliği’nin değerli katkılarıyla gerçekleşecek.
Dünya Sineması bölümüyle Berlin, Cannes, San Sebastian, Tribeca gibi dünyaca ünlü festivallerde ödüller almış, Güney Kore’den Polonya’ya, İspanya’dan Urugay’a, Şili’den Bolivya’ya dünyanın dört bir yanından filmler 2-8 Aralık’ta Ankara’da, 9-11 Aralık’ta Sinop’ta ve 12-14 Aralık’ta Kastamonu’da beyazperdede olacak.
Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan ve Kore’nin Oscar adayı olarak açıklanan Park Chan-wook’un en sürükleyici filmlerinden biri olan Ayrılma Kararı / Decision To Leave, gizemli bir cinayeti araştırırken, şüphelendiği kişiden etkilenmeye başlayan bir dedektifin hikâyesini anlatıyor.
San Sebastian Film Festivali’nden En İyi Avrupa Film İzleyici Ödülü, Tokyo Film Festivali’nden Büyük Ödül ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan Rodrigo Sorogoyen imzalı Canavarlar / The Beasts; bir çiftin doğayla iç içe yaşama hayaliyle göç ettikleri köyde, yerel halkla yaşadıkları çatışmayı konu alıyor.
Anna Jadowska’nın gerçek bir olaydan esinlenen duygusal filmi Çatıdaki Kadın / Woman On The Roof’da Polonyalı deneyimli oyuncu Dorota Pomykala, sıradan bir günde mutfak bıçağıyla banka soymaya çalışan altmış yaşındaki bir kadının incelikli portresini izleyiciye sunuyor. Dorota Pomykala, bu performansıyla Tribeca ve Gyndia Film festivallerinde En İyi Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
Sophie Linnenbaum’un, Münih Film Festivali’nde En İyi Yönetmen seçilerek Alman Sineması Yeni Yetenek Ödülü’nü aldığı filmi Figüranlar / The Ordinaries basit bir yardımcı oyuncu olan Paula’nın başrol için verdiği savaşı anlatırken distopik bir sınıflı toplum alegorisi inşa ediyor.
1973’te Pinochet liderliğindeki askeri darbenin ardından sürgüne gitmek zorunda kalan Patricio Guzmán, 2019-2021 Şili protestolarına tanıklık etmek için ülkesine döndü. Yönetmenin protestoları gözler önüne seren belgeseli Hayali Ülkem / My Imaginary Country bölümün dikkat çeken yapımlarından. Film, Kudüs Film Festivali’nden En İyi Belgesel Ödülü ile döndü.
Jake Paltrow imzalı Haziran, Sıfır Günü / June Zero, soykırım faillerinden Adolf Eichmann’ın yargılandığı davayı üç farklı karakterin gözünden ele alıyor: Eichmann’ın cesedinin yakıldığı fırında çalıştığını iddia eden on üç yaşındaki Libyalı göçmen David, Eichmann’ın tutulduğu hücrenin gardiyanlarından Faslı Hayim ve duruşmanın Polonyalı savcısı Micha… Eichmann’ın yargılanma sürecini ve idamını konu alan olay örgüsü, aydınlatıcı ayrıntılarla dolu.
- Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film dalında İrlanda’nın adayı olan Sessiz Kız / The Quiet Girl, İrlandaca çekilen filmler arasında tüm zamanların en yüksek gişe geliri elde eden yapımı. Kalabalık ve yoksul bir ailenin çocuğu olan Cáit’nin yaz tatilini geçirmek için gönderildiği uzak akraba bir çift ile kurduğu derin bağları anlatan Colm Bairéad imzalı film, Berlin Film Festivali Generation Kplus En İyi Film ve Çocuk Jürisi Mansiyon Ödülleri başta olmak üzere pek çok ödüle layık görüldü.
Lukas Dhont’un 13 yaşındaki Léo ile Rémi’nin birlikte geçirdikleri uzun yaz tatilinin ardından okula geri dönmeleri ve akranlarının zorbalıkları karşısında aralarına giren mesafe ile birlikte trajik bir sona ilerleyen hikâyelerini anlattığı, arkadaşlık ve sorumluluk üzerine dokunaklı filmi Yakın / Close Cannes Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü’nü kazandı.
Martín Boulocq’un Tribeca Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazanan filmi Ziyaretçi / The Visitor, Bolivya’nın orta kesimindeki Cochabamba kentinde geçiyor. Film, sınıf, aile ilişkileri ve Protestanlığın Latin Amerika’da giderek güçlenen etkisi üzerine ciddiyetle düşündürürken dinin süregelen sömürgecilik mirasını ve Bolivya toplumunu yönlendiren yeni ideolojik bağımlılığı da ele alıyor.
FESTİVAL MEKANLARI
Festivalin Ankara gösterimleri Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla 2 – 8 Aralık tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Sinop gösterimleri 9-11 Aralık tarihleri arasında Sinop Belediyesi’nin ev sahipliğinde Halk Eğitim Merkezi’nde, Kastamonu gösterimleri ise 12-14 Aralık tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Topluluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleşecek.