KGC, Vali’ye ihalelerdeki sıkıntıyı aktardı
Vali Yaşar Karadeniz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazetecilerle bir araya geldi. Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Balcı, Kastamonu Valiliğinin yayınladığı genelgeye rağmen ihale ilanlarında idarelerin doğrudan alım yolunu tercih etmeye devam ettiğini, acil alım, doğrudan temin, işleri bölme ya da tek kalemde toplama gibi yollarla ilandan kaçınma yöntemlerinin ağırlık kazandığını ifade etti.
Kamu İhale Kanunu hükümlerini bir kez daha tekrarlayan Vali Yaşar Karadeniz ise “Kanunda açık hüküm var. Kanun, sırf doğrudan temin yoluyla yapılması için, “limit aşımından kurtulmak için bir iş parçalara ayrılamaz” diyor. Bunu kamu kurum ve kuruluşlarına hatırlatmış olalım” dedi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Vali Yaşar Karadeniz, ilimizde görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Programa AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu ile Garnizon Komutan Vekili Yarbay Özgür Yavuz katıldı.
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Balcı, programda yaptığı konuşmada, mesleğin sıkıntılarını ve iyiye gitmesi için taleplerini sıraladı.
Mustafa Balcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dövize dayalı kağıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerindeki artış, personel ve işletme giderlerindeki artışların yanı sıra resmi ilanların yayınında düşüşler söz konusudur. Kastamonu Valiliğinin yayınladığı genelgeye rağmen; İhale ilanlarında idareler doğrudan alım yolunu tercih etmeye devam etmektedirler. Acil alım, doğrudan temin, işleri bölme ya da tek kalemde toplama gibi yollarla ilandan kaçınma yöntemleri maalesef ağırlık kazanmıştır. Özel reklam gelirleri de bu dönemde tükenmiştir.
Bilindiği üzere ilimiz yüzde 70’e yakın orman varlığıyla Türkiye’nin ikinci ilidir. Maalesef orman bölge müdürlükleri, yürürlükte olan yönetmelik gereğince gazetelere ihale ilanı verememektedir. Açıklanan resmi rakamlara göre Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2019 yılı döner sermaye geliri 605 Milyon TL olmuştur yani rekor kırılmıştır. Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2020 yılı hedefi ise 729 Milyon TL’dir. Bu rekor artıştan gazetelere düşen pay yani resmi ilan geliri ise yok denecek kadar azdır… Buradan siyasilerimize seslenmek istiyorum… Lütfen Orman Bölge Müdürlüklerinin ihale kanunu düzeltin ve gazetelerinize rahat bir nefes aldırın.
Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz en çok Anadolu basınını vurmuştur. Bugün yerel medya can çekişmektedir. Yasalaştırılmayan ve kontrol edilemeyen internet medyası ve sosyal medya, gerçek gazetecilerin işsiz kalmasına sebebiyet vermektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçtiğimiz aylarda basının sorunları ile ilgili verilen araştırma önergesinin ret edilmesi biz gazetecileri üzmüştür. Konunun tekrar gündeme getirilerek gazetelerin mali durumunun TBMM’nde araştırılması uygun olacaktır ve ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Yargı Reformu 2. Paketi kapsamında, icra ve iflas ilanlarının gazetelerdeki yayınının kaldırılması yönündeki düzenlemenin iptal edildiği açıklaması ise ülke genelindeki yerel basın mensuplarına rahat bir nefes aldırmıştır ancak yeterli değildir.
Basın İlan Kurumu (BİK) kayıtlarına göre halen resmi ilan alan bin civarında yerel gazete mevcut olup, kapanan gazete sayıları hızla artmakta bu nedenle birçok fikir işçisi işsiz kalmakta, basın da işsizlik çığ gibi büyümektedir. Mesleki sorunlarımız dağ gibi büyürken, gazeteler ve gazeteciler tarihin her döneminde kamuoyunun sorunlarını çözmede önemli bir rol üstlenmiştir üstlenmeye de devam etmektedir. Ancak gazetelerin, gazetecilerin ve radyoların maalesef sorunlarının çözümüne dönük bir çalışma yapılmaması ileriye dönük karamsarlığımızı daha da artırmaktadır. Karamsarlığımızın sebebi ise son 4-5 yıl içerisinde yüzlerce gazetenin kapanmasıdır ve bu yıl kapanacak gazete sayısının 250’yi geçeceğinin konuşulmasıdır.”
YAŞAR KARADENİZ
Vali Yaşar Karadeniz de konuşmasında kamu ilanlarının parçalara ayrılmasına değinerek şöyle konuştu:
“Kamu ihale kanunda açık hüküm var kanun sırf doğrudan temin yoluyla yapılması için limit aşımından kurtulmak için bir iş parçalara ayrılamaz diyor. Dolayısıyla bunu ayırmak kanunla da yasaklanmış bir konu, bunu kamu kurum ve kuruluşlarına hatırlatmış olduk. Bir başka konu ise açık ihaleler her zaman için bizim tercih ettiğimiz yöntemdir. Çünkü kamu ihale kanununda yer alan rekabet amacı bütün ihalelerde bizim ana hedefimizdi ancak çok istisnai durumlar söz konusu olursa o da yine kanunda sayılan hususlardır. O zaman belki doğrudan temin ve pazarlık usulü gibi yöntemler denenebilir. Bu yapıldığında da yine prensibimiz işi çabuk yapacak dahi olsa o yarışmacı özelliğinin mutlaka o sürece dahil edilmesidir. Rekabetin dahil edilmesidir.
Ayrıca gazetelerin finansmanı açısından basınımız kamu dışı gelirlerini de arttırmak, geliştirmek zorunda. Bu zaten birçok yönden gerekli. Kendi imkânlarımızla da neler yapmalıyız neleri geliştirmeliyiz bunun üzerinde durmamız lazım. Her şeyden önce devlet desteği mutlaka şart ama bu destek yanında ana ilke, ana prensip onun dışındaki gelirlerimizi arttırmaya yönelik çabalar olmalıdır. Bunun için de özellikle dünyada ki dijital platformlardaki gelişmelere ayak uydurmamız çok önemli. Yazılı basın gittikçe daralıyor, daralacaktır da görüntü öyle. Bizim için yazılı basının temel özelliği şudur; orada okuduğumuz bilgiler büyük ölçüde çok daha sağlıklı ve çok daha doğru dijital platforma göre. Belki dijital platformda da buna yönelik düzenlemeler yapılırsa. Oradan elde edilecek reklam gelirleri sadece Kastamonu ile de sınırlı kalmıyor eğer o platformda kendimizi geliştirirsek ben inanıyorum hem devletimizin ve kamunun vereceği desteklerle, hem de bu bahsettiğim teknolojik gelişmelere ayak uydurma konusunda göstereceğimiz gelişimle bugün bahsettiğimiz olumsuzlukların iyiye gideceğine inanıyorum.”
HAKKI KÖYLÜ
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü ise senede bir günde olsa tüm basın çalışanlarının bir arada olmasının çok güzel olduğunu söyledi ve “Basın çalışanlarının yaptığı görev kamu görevi ama çok zor bir görev. Bu görevi yaparken bunun bir kamu görevi olduğunun idraki içindesiniz, bunun idraki içinde olmayanları da ayrı tutuyorum” dedi.
METİN ÇELİK
AK Parti Milletvekili Metin Çelik de şöyle konuştu: “Gazeteci arkadaşlarımın sorunları noktasında her zaman açık oldum, elimden geleni de yaptım. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Gazeteci arkadaşlarımın daha rahat çalışabilmesi ve işini yapabilmesi, daha rahat koşullarda çalışması için yardımcı olacağız. Kamu kaynakları ile atılacak adımlar dışında, biraz daha çeşitliğini sağlamak gerektiğini düşünüyorum. Özel sektörün bu konudaki katkısını almayı gerektiğini düşünüyorum.”
HASAN BALTACI
CHP Milletvekili Hasan Baltacı da şunları söyledi:
“Bu ülkede gerçeklerin peşinde koşan, halkın haber alma özgürlüğüne inanan, ifade özgürlüğüne inanan, bu uğurda mesleğini icra eden tüm çalışan gazetecilerin günü kutlu olsun. Zor bir mesleğiniz var. Gece gündüz demeden haber peşinde koşuyorsunuz. Türkiye’deki her türlü ekonomik, siyasal, hukuki gelişme mesleğinizi doğrudan ilgilendiriyor. En yakın çalışma arkadaşım gazeteci olduğu için, sizlerin içinden geldiği için sizleri daha iyi anlıyorum. 1961’de bir yasa çıkmış, bu yasayla birlikte gazetecilerin çalışma şartları düzenlenmiş ve özlük hakları düzenlenmiş olmasına rağmen gazetecilerin çalışma sürelerinin esnek olduğunu görüyorum. 24 saat üzerinden çalışıyorsunuz, 24 saat üzerinden bu mesleği icra ediyorsunuz. Her türlü gelişme sizi etkiliyor. Son zamanlardaki ekonomik kriz nedeniyle yüzlerce binlerce gazeteci işsiz kaldı. Türkiye’nin amiral gemisi denilen gazetelerden, işten atıldığını çalışanlar evlerine gönderilen mektuplarla öğrenmiş oldu. Bu ülkedeki her türlü gelişme önce gazeteciler vuruyor.Türkiye’de muhalif gazetecilik uğruna demokrasi mücadelesi veren ve halkın gerçek gündemini manşetine taşıyanlar maalesef ilan alma konusunda cezalandırılmaya çalışılıyor. Yerel gazetelere gelirsek durum çok farklı değil. Son çıkan yasayla vergi borcu olan gazetelere ilan kısıtlaması getirildi. Zaten zor ayakta duran gazeteler bu kısıntıyla birlikte daha zor günler yaşıyorlar. Dolardaki artışla birlikte kendi kağıdını üretemeyen bir ülkenin gazete kağıdına nasıl muhtaç olduğunu gördük. Giderek gazete masraflarının da artması bu mesleğin icra edilmesini gittikçe zorlaştırıyor.”
GALİP VİDİNLİOĞLU
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da basının yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü büyük güç olduğunu söyledi.
Basının son dönemde çok ciddi sıkıntılarının olduğunu da bildiğini söyleyen Vidinlioğlu, şöyle konuştu:
“Ulusal basından ziyade, yerel basın en önde gelen kurumlardan birisidir. Her şehrin kendisine yön vermesinde ve yön bulmasında basının katkısı çok büyüktür. Basının sorunları da ivedilikle masaya yatırıp çözmeliyiz. Ne düşerse, yapma gayreti içindeyiz. Geçtiğimiz 8-9 aylık zamanda çok büyük ciddi sıkıntılar yaşamadık. Sadece bir konuda hassasiyetim var, teyit etmediğiniz hiçbir şeyi yazmayalım. 1 defa yaşadığım bir sorun oldu. Teyit edilip yazılmasında, büyük fayda var.”
ÇELENK SUNMA TÖRENİ
Şerife Bacı Öğretmenevi’nde düzenlenen programın ardından kentte görev yapan medya mensupları Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk ve Şerife Bacı Anıtı’na çelenk sundu.
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Balcı, burada yaptığı konuşmada ise şunları aktardı:
“Unutulmamalıdır ki; Basın çalışanlarımız zor şartlarda ve kısıtlı ekonomik olanaklarla günün 24 saati özveriyle görev yapmaktadır. Hep tekrarladığımız üzere 10 Ocak’lar bizim için bir bayram günü değil, dayanışma günleridir! Zira ekonomik özgürlüğe sahip olmayan gazeteciler ile basın işletmelerinin özgürce mesleklerini icra etmesi zor gözükmektedir.
Geçtiğimiz yıl tam bugün Erkan Yılmaz başkanın da dillendirdiği bir konuyu bende huzurlarınızda bir kez daha gündeme taşımak istiyorum… Birçok firma haber bültenini gazetelere gönderiyor, reklamını ise billboardlara asıyor. Medyayı es geçip, billboardı veya açık hava reklamcılığını kullanan firmalar günü gelince haberi ya da bir etkinlik haberi gazetelerde çıkmadığında veryansın ediyor… Bu konunun bizleri rahatsız ettiğini ve bu firmalardan da destek beklediğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum. Yine dini ve milli bayramlarda, kandillerde ve özel günlerde siyasi partilerin ve STK’ların gazetelere ücretli mesaj göndererek örnek olmaları gerekirken 2, hatta bazen 3 sayfayı aşan kutlama mesajı gönderdiklerine şahit oluyoruz… Bu mesajlar bazen o kadar uzun ve çok oluyor ki gazetelerin bu mesajların tamamını girmesi mümkün olmuyor. İsteğimiz, temennimiz ve dileğimiz o dur ki mesaj yayınlarının gazetelere ve radyolara maddi anlamda destek olabilecek şekilde yayınlattırılmasıdır. Son olarak; Yerel basın, yerelin, halkın, kentlerin sesidir, yani toplumun aynasıdır. Tüm kentliler, seslerine sahip çıkmalıdır. Kastamonu halkından talebimiz; Gazete ve radyolarına sahip çıkmaları, onları ilan, reklam ve abone yoluyla desteklemeleridir. 10 Ocak Basın Bayramı’nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla; tüm meslektaşlarıma ve programımıza katılan değerli dostlarımıza saygı ve sevgilerimi sunarken, Bugün ki gazetelerimizin birinci sayfasında yer alan mesajımızı da buradan tekrarlayarak konuşmamı sonlandırıyorum; Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Bugünün yarını da olsun, gazeteler yaşayabilsin, gazeteciler çalışabilsin, memleketinin sesi, senin sesin olmayı sürdürebilsin diye… Kendin için, kentin için ve seni kör, sağır, dilsiz hale getirecek İhale Kanunu’nu delme keyfiliklerine karşı yerel basına sahip çık Kastamonu…”