Gebelik, her kadın için özel ve heyecan verici olsa da fizyolojik ve hormonal değişimler sonucu zorlu bir sürece de dönüşebilir. Bu değişikliklere bağlı olarak gebeliğin genelde ilk üç ayında bulantı, kusma ve mide yanması şikayetleri görülmektedir. Nadir de olsa bu şikayetler bazı gebelerde üç aydan sonra da devam edebilmektedir.
Gebelikte bu şikayetleri en aza indirebilmek için bazı önemli noktalar vardır:
- Öncelikle bulantıları tetikleyen besinler saptanmalı ve bunlardan bir süre uzak durulmalıdır.
- Sabah uyanır uyanmaz yataktan hızlıca kalkılmamalıdır.
- Uyandıktan sonra etimek, galeta gibi kuru krakerler ya da beyaz leblebi atıştırılabilir.
- Gebelikte mide boş kalmamalıdır. Bunun için gün boyu az ve sık beslenilmelidir.
- Su, yemeklerle birlikte değil öğün aralarında tüketilmelidir.
- Süt ve elma bulantıyı azaltır. İkisinin de olduğu ara öğünler uygulanabilir.
- Haşlanmış patates, haşlanmış yağsız pirinç, yağsız tost gibi yağ içeriği düşük besinler de bulantıyı azaltır.
- Yağlı, salçalı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunlar bulantı ve yanma hissini artırırlar.
- Çok sıcak yemekler bulantıyı tetikleyebilir.
- Limon ve zencefil mide bulantılarına iyi gelir. Fındık büyüklüğünde taze zencefil ve bir dilim limon, suyun içine atılıp ara öğünlerde tüketilebilir.
- Ayrıca mide bulantısına iyi gelen B6 vitamini takviyesi sağlanabilir. Bunun için bir hekim ve diyetisyene danışılmalıdır.
Gebelik dönemi beslenme ile ilgili daha fazla bilgi almak ve doğum sonrasında gerekli olacak emzirme eğitimleri için benimle Özel Nefes Hastanesi’nden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU