- Gazi Üniversitesi’nin, ‘Sanatın İzinde 95. Yıl’ sloganıyla yeniden yapılandırdığı ve koleksiyonunu zenginleştirdiği Resim ve Heykel Müzesi, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı hemşerimiz Prof. Dr.Meliha Yılmaz’ın koordinatörlüğünde açıldı.
Kuruluşunun 95. yılını gerçekleştirdiği bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklerle taçlandıran Gazi Üniversitesi, “Sanatın İzinde 95. Yıl” sloganıyla yeniden yapılandırdığı ve koleksiyonunu zenginleştirdiği “Gazi Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi”nin açılışını da kapsamlı bir programla gerçekleştirdi..
Yeniden yapılandırılarak, bünyesine kattığı eserlerle koleksiyonunu zenginleştiren Resim ve Heykel Müzesi’nin yeniden açılmasını, projenin de koordinatörlüğünü da yapan hemşerimiz, Gazi Üniversitesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Meliha Yılmaz sağladı.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, açılışta yaptığı konuşmada, “En temel amacımız, Resim Heykel Müzemizin bir üniversite müzesi olarak ‘yaşayan müze’ haline getirilmesidir. Müzemiz, gerek bilim ve sanat insanları, gerek üniversite ve eğitimin her kademesindeki öğrenciler, gerekse halkımız açısından hiç kuşku yok ki güçlü birer bilgi kaynağı işlevi görecektir” dedi.
Projenin gerçekleşmesinde yoğun çaba gösteren Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meliha Yılmaz ve ekibini de kutlayan Rektör Yıldız, “Üniversitemizin köklü mirasının bir parçası olan müzemizi yeniden yapılandırdıkları için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Gazi Üniversitesi’nin Türkiye’nin sanat eğitimcisi yetiştiren ilk kurumu olduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluçda, “Gazi Üniversitesinin Türkiye’nin ikinci sanat ve üniversite müzesine sahip olması da doğaldır elbette. Biz biliyoruz ki 1937 yılında Gazi Mustafa Atatürk’ün emriyle kurulan Türkiye’nin ilk sanat ve üniversite müzesi olan İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin çekirdeğinin önemli bir kısmını da Gazi Terbiye Enstitüsü bünyesinde biriktirilen koleksiyondan Atatürk’ün emriyle götürülen sanat eserleri oluşturmuştur” dedi.
Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, “Koleksiyonunda böylesine değerli eserleri barındıran ve çeşitli süreçlerden geçmiş olan Resim ve Heykel Müzemizi istedik ki pasif konumdan çıkararak daha aktif kılalım. Bu köklü mirasla, günümüz sanatçılarının eserlerini buluşturarak koleksiyonumuzu zenginleştirelim, bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak olan müzemizin alanlarını genişleterek yeniden yapılandıralım ve aktif kullanılacak, yaşayan bir müzeye dönüştürelim. Bu vesile ile projenin gerçekleşmesinde büyük çaba gösteren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meliha Yılmaz hocamızı ve onun şahsında tüm proje ekibini tebrik ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Proje hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Meliha Yılmaz ise, konuşmasında bir yıllık hazırlık sürecinde neler yaşandığına değindi. Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi’nin üniversitenin köklü tarihinin en önemli parçalarından biri olduğunu ifade eden Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meliha Yılmaz, “Mevcut koleksiyonumuza, Müze Yönetim Kurulumuz tarafından belirlenmiş olan değerli sanatçılarımız tarafından davet usulüyle ve bağış yoluyla toplamda 161 adet eser daha kazandırılmıştır” dedi.
Açılış programı kapsamında moderatörlüğünü Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meliha Yılmaz’ın yaptığı “Çağdaş Türk Sanatında Gazi Resim-İş Eğitimi ve Resim Heykel Müzesi” adlı panel düzenlendi.